Ο Αριστοφάνης, ο Ευριπίδης και οι… πέρλες!

17:27 30/8/2017 - Πηγή: Aixmi

Το email μια αναγνώστριας και μητέρας δύο ανήλικων παιδιών, που ανησυχεί για το Ελληνικό σύστημα εκπαίδευσης, γράφτηκε με αφορμή ένα περιστατικό που έζησε η ίδια μέσα στο Μετρό σήμερα το πρωί.

«Είμαι μητέρα δυο παιδιών 4 και 6 ετών και από τότε που εγώ ήμουν μαθήτρια, ακούω συνεχώς για ριζικές αλλαγές και τομές στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας. Αγωνιώ για την μόρφωση των παιδιών μου, δεδομένου ότι η οικονομική κρίση μου αφαιρεί κάθε δικαίωμα ιδιωτικής εκπαίδευσης,

αλλά ανησυχώ και προβληματίζομαι για την μόρφωση όλων των Ελληνόπουλων, αφού θεωρώ πως μόνο μέσα από την ουσιαστική Παιδεία, θα έρθει κάποτε η αναγέννηση της δύσμοιρης Ελλάδας μας.

Σήμερα λοιπόν το πρωί στο Μετρό, έγινα μάρτυρας ενός περιστατικού που με έριξε σε ακόμη μεγαλύτερη στενοχώρια και προβληματισμό και με έκανε να σου γράψω. Δύο κορίτσια, ηλικίας από 15 έως 17 χρονών, σερφάριζαν μανιωδώς στα κινητά τους, σχολιάζοντας τις τάσεις της μόδας του φετινού χειμώνα και καλά έκαναν. Το ίδιο έκανα κι εγώ στην ηλικία τους, ξεφυλλίζοντας περιοδικά.

Οι οθόνες του βαγονιού έπαιζαν μια διαφήμιση για την παράσταση «Ειρήνη» του Αριστοφάνη.

«Ειρήνη του Αριστοφάνη» διάβασε δυνατά το ένα από τα δύο κορίτσια.

«Ναι ρε είδες ξεφτίλα; Τα παλιά τα χρόνια οι γυναίκες ήταν τόσο κατώτερες που δεν είχαν επίθετα αλλά τις έλεγαν με το όνομα του άντρα τους. Η Ειρήνη του Αριστοφάνη, η Κατερίνα του Σταμάτη. Δεν υπάρχει!», σχολίασε έξω φρενών το άλλο κορίτσι.

«Πας καλά ρε; Ειρήνη λέγεται το έργο. Και Αριστοφάνης είναι αυτός που το έγραψε. Είναι η ιστορία αυτηνής που την θυσιάσανε στην Αυλίδα. Έχω πάει με τους γονείς μου εκεί και το ξέρω», την διόρθώσε η πρώτη με ύφος σοφής, μπερδεύοντας προφανώς την Ειρήνη με την Ιφιγένεια, τον Αριστοφάνη με τον Ευριπίδη και τα αυγά με τα πασχάλια.

«Α, ναι το θυμάμαι από το σχολείο. Κοίτα φέτος όλα τα ρούχα έχουν πέρλες πάνω τους», επανήλθε στο αρχικό θέμα συζήτησης η δεύτερη και η κουβέντα περί αρχαίων ποιητών τελείωσε εκεί.

Είναι ξεκάθαρο ότι κάτι πάει τραγικά λάθος με την εκπαίδευση των παιδιών μας στην Ελλάδα. Και το να προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε αλλάζοντας τον τρόπο εισαγωγής στα Πανεπιστήμια κάθε λίγο και λιγάκι είναι στρουθοκαμηλισμός. Θέλει πέταμα όλο το σύστημα. Και μαζί του όσοι συνειδητά το υπηρετούν λάθος.

Ευχαριστώ για την φιλοξενία.

Σταματία Αυγέρη»

thisismarias

Keywords
Τυχαία Θέματα