Νίκος Ξυλούρης: Ο Αρχάγγελος της Κρήτης θα έκλεινε σήμερα τα 80…

16:41 7/7/2016 - Πηγή: Aixmi

Αν ζούσε ο Νίκος Ξυλούρης, σήμερα θα είχε γενέθλια, θα συμπλήρωνε τα 80 του χρόνια. Έζησε, όμως λίγο περισσότερο από τα μισά. Ο καρκίνος τον νίκησε το 1980 -ήταν μόλις 44 ετών.

Ο «Αρχάγγελος της Κρήτης» είχε γεννηθεί το 1936 στα Ανώγια Ρεθύμνου και πριν κλείσει τα 5 είδε τους ναζί κατακτητές να καίνε το χωριό του.

Έμαθε λύρα από πολύ μικρός και έπαιζε σε μαγαζιά της Κρήτης. Την πρήτη του μεγάλη επιτυχία και την έλευσή του στην Αθήνα

τού προσέφερε ο Γιάννης Μαρκόπουλος, προτείνοντάς του να ερμηνεύσει τα τραγούδια που π[εριλαμβάνονται στο άλμπουμ «Χρονικό». Προηγουμένως ο συνθέτης είχε δοκιμάσει τις φωνές του Γρηγόρη Μπιθικώτση και της Μαρίας Φαραντούρη, που όμως δεν τον ικανοποίησαν.

Το 1971 ξεκίνησε κοινές εμφανίσεις με το Γιάννη Μαρκόπουλο στη μπουάτ «Λήδρα» και η φωνή του έγινε σύμβολο της αντίστασης. Εκείνα τα χρόνια συνεργάστηκε στενά με τον Θρακιώτη τραγουδοποιό Θανάση Γκαιφίλια, σε μπουάτ της Πλάκας και σε συναυλίες σε όλη τη χώρα.

Το καλοκαίρι του 1973 έφτασε στο απόγειο της επιτυχίας, ερμηνεύοντας τα τραγούδια στο θεατρικό έργο «Το μεγάλο μας τσίρκο» του Ιάκωβου Καμπανέλη, σε μουσική Σταύρου Ξαρχάκου. Το έργο, στο οποίο πρωταγωνιστούσαν η Τζένη Καρέζη, ο Κώστας Καζάκος και ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος, ήταν καθαρά αντιστασιακό και η χούντα το κατέβασε.

Λίγα χρόνια αργότερα διαγνώστηκε με καρκίνο στους πνεύμονες, που ταχύτατα έκανε μετάσταση στον εγκέφαλο. Ταλαιπωρήθηκε με απανωτές εγχειρήσεις και πέθανε στις 8 Φεβρουαρίου 1980.

Keywords
Τυχαία Θέματα