Νικητής του τηλεοπτικού ντιμπέιτ ο Εμανουέλ Μακρόν

09:21 21/3/2017 - Πηγή: Aixmi

Για πρώτη φορά διασταύρωσαν τα ξίφη τους οι πέντε από τους 11 προεδρικούς υποψηφίους ενόψει των γαλλικών εκλογών, ενώ αρκετές φορές ανέβηκαν οι τόνοι της αντιπαράθεσης στην προσπάθεια να πείσει ο καθένας το κοινό του.

Οι πέντε υποψήφιοι που προηγούνται στις δημοσκοπήσεις επιχείρησαν να παρουσιάσουν ο καθένας το πρόγραμμά του και αυτό είναι κάτι πρωτόγνωρο για ντιμπέιτ πρώτου γύρου.

Σε μία τηλεμαχία που ο Εμανουέλ Μακρόν κέρδισε τις εντυπώσεις με την παρουσία του.

«Απογοητεύετε

τους ψηφοφόρους, λέτε ψέματα διαστρεβλώνοντας την αλήθεια«, είπε απευθυνόμενος στη Λεπέν όταν εκείνη μίλησε για την άνοδο του ριζοσπαστικού ισλάμ στη Γαλλία και ζήτησε να δοθεί τέλος στην πολυπολιτισμικότητα. Ο Μακρόν την κατηγόρησε ότι κάνει εχθρούς τους μουσουλμάνους της Γαλλίας.

Άλλο σημείο που οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι συγκρούστηκαν ήταν το «μπουρκίνι», το μαγιό για μουσουλμάνες και το οποίο υποστηρίζει ο Μακρόν, αν και είναι ένα αμφιλεγόμενο θέμα. Υπενθυμίζεται ότι το καλοκαίρι υπήρχαν αστυνομικοί σε αρκετές γαλλικές παραλίες που εντόπιζαν τις γυναίκες με μπουρκίνι και τους έδιναν πρόστιμο.

Η Λεπέν άφησε αιχμές και κατά της Μέρκελ, κατηγορώντας τον Μακρόν που την επαίνεσε για την προσφυγική της πολιτική λέγοντας ότι η Γερμανία υπαγορεύει σε όλες τις άλλες χώρες τι θα κάνουν και πως «δεν θα γίνω αντικαγκελάριος της Μέρκελ». Τάχθηκε σαφώς υπέρ της εξόδου της Γαλλίας από την ΕΕ σύμφωνα με το Brexit.

Ο Φρανσουά Φιγιόν που είναι στη δίνη του κυκλώνα με το σκάνδαλο της αργομισθίας της συζύγου του, θέλησε να παρουσιάσει τον εαυτό του ως τον «πρόεδρο της εθνικής ανάκαμψης».

Μάλιστα, τόνισε ότι είναι ο μόνος που μπορεί να διατηρήσει τη σταθερότητα, κάτι στο οποίο απάντησε ο Μακρόν: «Ημουν υπουργός. Είδα τι εμπόδιζε τη χώρα μας. Παρωχημένοι κανόνες, δυσλειτουργίες.. Έχω σχέδιο ανάκαμψης«, τόνισε.

Ο Ζαν Ζακ Μελανσόν είπε πως «θέλει να αλλάξει τα πάντα. Αλλά πριν από αυτό, θα πάει «η πιο επείγουσα» κλιματική πρόκληση«. Ο Μπενουά Χαμόν θέλει να είναι «ένας έντιμος και δίκαιος πρόεδρος» Υπόσχεται να μετατρέψει «τις σελίδες του παλιού». Η Μαρίν Λεπέν υπήρξε η πιο επιθετική ανεβάζοντας τους τόνους έναντι των αντιπάλων της και με κεντρικό της θέμα το μεταναστευτικό προκάλεσε πολλές φορές τις αντιδράσεις των άλλων τεσσάρων, κυρίως του Μακρόν.

Η Λεπέν επέμεινε: «Θέλω να σταματήσει η μετανάστευση, νόμιμη και παράνομη» και πρότεινε μία «αποτρεπτική πολιτική για τη μετανάστευση» όπως να σταματήσει «ιατρική βοήθεια ή πρόσβαση στη στέγαση«.

Στο ντιμπέιτ που διήρκεσε 3,5 ώρες ο Μακρόν, σύμφωνα με δημοσκόπηση, υπήρξε ο πιο πειστικός από τους πέντε διεκδικητές της προεδρίας και «μίλησε» περισσότερο στις συνειδήσεις των αναποφάσιστων ψηφοφόρων.

Keywords
Τυχαία Θέματα