Νέο «χτύπημα» από Γκαλμπρέιθ μέσω DiEM25: Ο Τσίπρας ζήτησε το Plan Χ

17:05 6/7/2016 - Πηγή: Aixmi

Ο Αμερικανός οικονομολόγος Τζέιμς Γκάλμπρεϊθ επανέρχεται στα περί Plan X, υπερασπιζόμενος παράλληλα τον «προϊστάμενο» του, Γιάνη Βαρουφάκη, με άρθρο του που δημοσιεύεται στο σάιτ του κινήματος Diem 25.

Σημειώνεται ότι στο ανυπόγραφο εισαγωγικό σημείωμα του άρθρου, γίνεται λόγος για ΜΜΕ που εκμεταλλεύτηκαν το βιβλίο του για να λογοκρίνουν ή διασύρουν τον Γιάνη Βαρουφάκη, ενώ αναφέρεται ότι η ομάδα που εργάστηκε για τον πρώην υπουργό Οικονομικών ήταν η μόνη στις διαπραγματεύσεις του 2015 που εκτέλεσε τα καθήκοντά της υπηρετώντας

την ελληνική δημοκρατία και προασπίζοντας το Σύνταγμα και την ανάκτηση της εθνικής κυριαρχίας.

Ο Γκάλμπρεϊθ αρχίζει το άρθρο του με μια αναδρομή των σχέσεών του με την Ελλάδα, από την εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου και σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης ζήτησε τη συνδρομή του τον Μάρτιο του 2015, στο «εύθραυστο εγχείρημα» με στόχο να προετοιμαστεί ένα προκαταρκτικό, έκτακτο σχέδιο, με εντολή Τσίπρα, εάν η Ελλάδα αναγκαζόταν να φύγει από το ευρώ.

Ο Αμερικανός καθηγητής σημειώνει ότι μαζί με μία μικρή ομάδα εργάστηκαν γύρω στις έξι εβδομάδες και κατέθεσαν το υπόμνημα, με την ονομασία «Plan X» στις αρχές του Μαΐου.

Η τελική απόφαση, όπως αναφέρει, ελήφθη από τον Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο ο Γιάνης Βαρουφάκης συζήτησε το περιεχόμενο των προτάσεων.

Διευκρινίζει, δε, ότι στην εκπόνηση του σχεδίου δεν είχε συμμετοχή η ευρύτερη ελληνική κυβέρνηση, εκτός ή και εντός του υπουργείου Οικονομικών.

Όπως σημειώνει ο οικονομολόγος η ομάδα ήξερε από την αρχή ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπιζε την εξαιρετικά δύσκολη πρόκληση του να πείσει τους αδιάλλακτους θεσμούς και τους εχθρικούς υπουργούς Οικονομικών να αλλάξουν το αποτυχημένο οικονομικό πρόγραμμα, που από την αρχή είχε στόχο όχι να βοηθήσει την ελληνική οικονομία, αλλά να σώσει τις γαλλικές και γερμανικές τράπεζες. Γι’ αυτό η δική του αποστολή ήταν πρωτίστως η ενημέρωση του διεθνούς Τύπου και ο ρόλος του υπουργείου Οικονομικών ήταν πολιτικός και διπλωματικός.

Επισημαίνει επίσης ότι «όλοι γνωρίζαμε πως γύρω στα τέλη Ιουνίου θα υπήρχε κλιμάκωση των εξελίξεων, δεν μπορούσαμε όμως να ξέρουμε τι μορφή θα έπαιρνε αυτή η κλιμάκωση».

Κατά τον Γκάλμπρεϊθ, η δουλειά της ομάδας επικεντρώθηκε στην εμπειρία της, σε βιβλιογραφία περί μετάβασης νομίσματος και σε περιορισμένες, μυστικές συζητήσεις με έμπιστους ειδικούς.
Στόχος, να παρέχουν μέτρα που θα έπρεπε ενδεχομένως να ληφθούν, με πλήρη επίγνωση των προβλημάτων που θα αντιμετώπιζε η Ελλάδα αν την αναγκαζόταν να βρει από το ευρώ, καθώς και αυτών εάν γινόταν γνωστό το έργο τους.

Γι’ αυτό, σημειώνει, η ομάδα εργαζόταν εκτός Αθηνών.

Όπως αναφέρει επίσης, τα θέματα που σχετίζονταν με αναγκαστική έξοδο από το ευρώ ήταν τρομακτικά και κυμαίνονταν από την έννομη σχέση με την ΕΈ, τη δημιουργία μιας νέας κεντρικής τράπεζας, τους τρόπους για να βρεθεί σύντομα ρευστότητα και νέο νόμισμα, αλλά και τον προγραμματισμό για να μην υπάρξουν προβλήματα με τα είδη πρώτης ανάγκης, όπως τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα.

Άγνωστες ήταν επίσης και οι αντιδράσεις που θα υπήρχαν από τον κόσμο και το πολιτικό σύστημα.

Σημειώνει τέλος ότι η ομάδα δεν έκανε συστάσεις, αλλά προετοίμαζε ένα σενάριο απευκταίο για όλους.

Keywords
Τυχαία Θέματα