Νεκρός ο Papa Wemba «ο βασιλιάς της κογκολέζικης ρούμπα» (ΒΙΝΤΕΟ)

23:26 24/4/2016 - Πηγή: Aixmi

Πέθανε, αφού κατέρρευσε στη σκηνή, στο Αμπιτζάν στην Ακτή του Ελεφαντοστού, ο διάσημος τραγουδιστής του Κονγκό Papa Wemba σε ηλικία 66 χρονών. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, o Papa Wemba άφησε την τελευταία του πνοή μέσα στο ασθενοφόρο που τον μετέφερε στο νοσοκομείο.

Η αιτία του θανάτου του γνωστού μουσικού δεν έχει γίνει γνωστή. Την είδηση επιβεβαίωσε ο υπουργός Πολιτισμού του Κονγκό, κάνοντας λόγο για μια «μεγάλη απώλεια για τη χώρα και για ολόκληρη την Αφρική».

Όπως

γράφει ο Guardian ο Papa Wemba είχε γίνει γνωστός για όλους τους λάθος λόγους, πέραν της απίστευτης μουσικής του. Έγινε πασίγνωστος για τη χρήση της μπάντας του ως μέσο για τη λαθραία διακίνηση ανθρώπων.

Όταν επισκεπτόταν την Ευρώπη από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, συχνά συνοδευόταν από δεκάδες μουσικούς και οπαδούς, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες δεν ήταν πάντα έτσι, καθώς πολλοί από αυτούς δεν σκόπευαν να επιστρέψουν στην Κινσάσα όταν η περιοδεία τελείωσε.

Ο Papa Wemba «κέρδισε» γι’ αυτή του τη δράση ποινή φυλάκισης στη Γαλλία το 2004, και την άρνηση θεώρησης της βίζας του ώστε να επιστρέψει στο Ηνωμένο Βασίλειο το επόμενο έτος.

Ήταν επίσης γνωστός για το εξαιρετικό γούστο στο ντύσιμο του. Η χώρα που μεγάλωσε είχε «κτυπηθεί» από τον πόλεμο και τη φτώχεια, και ο ίδιος έγινε αρχηγός μιας ομάδας νεαρών Κονγκολέζων, οι οποίοι λόγω των κακουχιών ανέπτυξαν μια εμμονή για τα ακριβά επώνυμα ρούχα.

Οι συγκεκριμένοι νεαροί θεωρούνταν οι Δανδήδες της Κινσάσα, και ο Papa Wemba ήταν ο ήρωάς τους, πάντα ντυμένος με στολίδια, ακόμη και μετά την φυλάκιση του που θεωρούνταν μεγάλη ταπείνωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα