Ὕμνος Ἐπιτάφιος – Τα Ἐγκώμια τῆς Θεοτόκου | εκδόσεις Μωραϊτης

11:24 9/8/2017 - Πηγή: Aixmi

Ένα συλλεκτικό βιβλίο για την Κοίμηση της Θεοτόκου από τις εκδόσεις Μωραϊτης

Μία μοναδική πρωτότυπη έκδοση ενόψει Δεκαπενταύγουστου επιχείρησε ο εκδοτικός οίκος Μωραϊτης. Το βιβλίο “Ύμνος Επιτάφιος – Τα Εγκώμια της Θεοτόκου” που υπογράφει ο πρωτοψάλτης και χοράρχης Ιωάννης Τσούνης, παρουσιάζει για πρώτη φορά συγκεντρωμένα μαζί σε μία συλλεκτική έκδοση μοναδικά θρησκευτικά κείμενα για την Κοίμηση της Θεοτόκου, που συνοδεύονται από ψηφιακό δίσκο.

Περιέχει την Ακολουθία των Εγκωμίων της Θεοτόκου, όπως αυτή τελείται στο θεομητορικό μνήμα της Γεσθημανή, και βασίζεται

στην ανάλογη έκδοση του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων “Θεία και Ιερά Ασματική Ακολουθία των Εγκωμίων της Κοιμήσεως της Θεοτόκου εν Ιεροσολύμοις” (Παναγιοταφικαί Εκδόσεις 1997).

Ως συμπλήρωμα, συμπεριελήφθησαν και τα Εγκώμια του βιβλίου “Ύμνος Επιτάφιος” του Επισκόπου Καρυστίας Μακαρίου Καλλιάρχη (19ος αι.) τα οποία εξέδωσε το Άγιο Όρος το 1932.

Περιέχει ακόμη, την ανάλογη Ακολουθία που εξέδωσε το 1993 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σάμου και Ικαρίας κ.Ευσέβιος, η οποία θέλει τα Εγκώμια στον Εσπερινό της Εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, αμέσως μετά τα απόστιχα και το Δοξαστικό, τα οποία περιλαμβάνονται στην παρούσα έκδοση και συνετέθησαν κατά μίμησιν των Αποστίχων της Ακολουθίας του Εσπερινού της Μεγάλης Παρασκευής.

Στο τελευταίο μέρος του βιβλίου, υπάρχει μουσικό παράρτημα, το οποίο περιλαμβάνει τα απόστιχα και το Δοξαστικό από την έκδοση του Μητροπολίτη Σάμου, επιλογή Εγκωμίων από τις εκδόσεις των Ιεροσολύμων και του Αγίου Όρους και αργά “Ευλογητάρια”, σημειωμένα στην παρασημαντική της Βυζαντινής Μουσικής και προσπάθεια ανάδειξης του μεγαλείου της, μέσα από την απλότητά της, χωρίς νεωτερισμούς και εκκοσμικεύσεις.

Στον ψηφιακό δίσκο που συνοδεύει την έκδοση, ο χορός Βυζαντινής Μουσικής “Ψαλτικής Διάκονοι”, ψάλλει τους ύμνους που περιλαμβάνονται στο μουσικό παράρτημα του βιβλίου.

Τίτλος Βιβλίου: Ὕμνος Ἐπιτάφιος – Τα Ἐγκώμια τῆς Θεοτόκου
Ἐπιμελητης κειμένων: Ἰωάννης Β. Τσούνης
Ψάλει: Ὁ Βυζαντινος χορος «Ψαλτικής Διάκονοι»
Copyright® για την εκδοση: ΜΩΡΑΪΤΗΣ – ΕΚΔΟΣΕΙΣ
Σειρά: Καλος Λογος
1η Ἔκδοση: ΙΟΥΛΙΟΣ 2017
ISBN: 978–618–5169–18–3
17Χ24 μεγεθος

Keywords
Τυχαία Θέματα