Μην πυροβολείτε τον αθυρόστομο…

18:16 27/2/2014 - Πηγή: Aixmi

Όταν η Μέριλυν Μονρό υπέγραψε το πρώτο της κινηματογραφικό συμβόλαιο δήλωσε με ανακούφιση: «Επιτέλους! Τώρα θα μπορέσω να κόψω τα τσιμπούκια».. Το λες και χυδαίο, αλλά δεν μπορείς να μην το αναγνωρίσεις ως ειλικρινές και βαθύ. Ο μέγας φαν του αυνανισμού Διογένης, έλεγε ότι μακάρι να μπορούσαμε να σβήσουμε την πείνα μας, τρίβοντας την κοιλιά μας, όπως σβήνουμε τις ορμές μας με τον αυνανισμό. Ακραίο έως απαίσιο, αλλά στωικά κι ωμά αληθινό. Ο Μαρκήσιος Ντε Σαντ πάλι αναρωτιόταν πώς είναι δυνατόν οι γυναίκες να απαιτούν από έναν άντρα να είναι τζέντλεμαν, όταν του είναι σηκωμένη. Χοντροκομμένο μεν,

αληθοφανές και δίκαιο οιονεί άστοχο Ομηρικό ερώτημα δε. Ο μέγας ειρηνιστής Τζον Λένον έκραζε με νόημα τις πολεμοχαρείς κυβερνήσεις, λέγοντας ότι το να ευαγγελίζεσαι ότι κάνεις πόλεμο για την εδραίωση της ειρήνης, είναι σα να πηδάς για τη διασφάλιση της παρθενιάς.

Φράσεις που έμειναν στην ιστορία όχι τόσο για την χυδαιότητά ή τον όποιον υβρεολογικό τους χαρακτήρα. Αλλά για την ξεκάθαρη αμεσότητα, τα βαθύτερα τους μηνύματα, μακριά από παρωχημένα πρωτόκολλα και στημένα σαβουάρ βιβρ. Ατάκες αυτοπαραδοχής της δεδομένης χλιαρότητας των ανθρώπων, λέξεις αυτοκριτικής, τιτιβίσματα αυτοσαρκασμού, σοφίες που τσακίζουν κόκκαλα, όλες δοσμένες με μια δόση αριστοφανικής καφρίλας.

Γιατί τα λέω όλα αυτά; Δεν υπήρξα ποτέ οπαδός του άκρατου καθωσπρεπισμού και των μη μου άπτου συντηρητικών κορωνών. Κάθε άλλο. Ο στείρος κονσερβατισμός ανέκαθεν αποτελούσε τροχοπέδη στην εξέλιξη της ανθρωπότητας και μου προκαλεί αλλεργία. Κραδασμούς στο κατεστημένο δεν προξένησαν ποτέ αναχρονιστικές πουριτανιστικές θεωρήσεις και λοιπά βαρετά ιδεολογικά ρεύματα. Γκουρμέ στιφάδα δε φτιάχτηκαν ποτέ, χωρίς να θυσιαστούν έρμοι περήφανοι λαγοί.

Θα μου πει κανείς: «Και με τα σεξουαλικά υπονοούμενα θα έρθει η ανάπτυξη ρε γιατρέ;». Μην εστιάζουμε στο μικρούλι δέντρο και χάνουμε ολόκληρο Αμαζόνιο δάσος, λέω εγώ. Η απάντηση είναι μία και ξεκάθαρη: Όλα τα προηγούμενα δεν τα θεωρώ σεξουαλικά αστειάκια. Κάθε άλλο. Εκ των προϋποθέσεων για να ωριμάσει η αλλαγή και η ριμάδα υγιής ανατροπή στις ψυχές μας πρωτίστως και κατ επέκταση στις κοινωνίες μας, είναι όχι μόνο να μάθουμε να μην κοκκινίζουμε και να μην απορρίπτουμε ντροπιασμένοι εκ προοιμίου τέτοια τσιτάτα και κάθε τι νεωτεριστικό. Αλλά να καταφέρουμε να τα φιλτράρουμε, ώστε να προσλαμβάνουμε τα βαθύτερα μηνύματά τους, παραμερίζοντας την όποια υφέρπουσα χυδαιότητά τους. Ας πετάξουμε επιτέλους τον υποκριτικό μανδύα του καθωσπρεπισμού. Αυτό είναι το point. Η φυσική γύμνια του κορμιού και του μυαλού, μας πάει περισσότερο..

Έλληνας είμαι, ελεύθερος (ακόμα) λογίζομαι, σκεπτόμενος. Και περήφανος. Και νοήμων. Και σαν τέτοιος σας λέω: Μην πυροβολείτε τον αθυρόστομο!

Μπείτε άφοβα και απενοχοποιημένα στην καθάρια θάλασσα που ενδεχομένως κρύβει μέσα του. Εκτός από αυτούς που δεν ξέρουν «κολύμπι». Εκείνοι κινδυνεύουν να πνιγούν σε ανύπαρκτες λίμνες με σκατά που οι ίδιοι φοβικά δημιούργησαν, χρέωσαν και αιώνια θα χρεώνουν σε κρυστάλλινες, ντόμπρες ψυχές…

*Follow on twitter: @AlexisPolitis

Keywords
Τυχαία Θέματα