Μεταμεσονύχτιο θρίλερ για Τσίπρα και θεσμούς

00:43 25/6/2015 - Πηγή: Aixmi

Ξεκίνησε πριν λίγο η νέα συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους επικεφαλής των θεσμών, με το θρίλερ των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη συμφωνίας συνεχίζεται στις Βρυξέλλες.

Έτσι, Γιούνκερ, Λαγκάρντ, Ντράγκι, Ντάισελμπλουμ, Ρέγκλινγκ και Τσίπρας συναντώνται

ξανά μεά εξάωρη συνεδρίαση του απογεύματος, την οποία ακολούθησε το… άκαρπο Eurogroup.

Ο επικεφαλής Γερούν Ντάισελμπλουμ διέκοψε τη συνεδρίαση και ανακοίνωσε νέα για αύριο το μεσημέρι (14:00 ώρα Ελλάδας) ενώ όπως τόνισε αμέσως μετά, οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν όλη τη νύχτα, αν χρειαστεί.

Με τη σειρά του ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών Άλεξ Στουμπ δήλωσε: «Χρειαζόμαστε σύντομα μια λύση καθώς ο χρόνος εξαντλείται. Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε τη διαδικασία. Θα εξαντλήσουμε και το τελευταίο περιθώριο. Οδεύουμε προς το τέλος. Ελπίζουμε να έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις μέχρι αύριο. Δεν υπάρχει κάτι στο τραπέζι»

Οι βασικές διαφωνίες μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών εστιάζονται στα εξής σημεία:
*Δεν έχει συμφωνηθεί αμοιβαία αποδεκτή διατύπωση για το ζήτημα του χρέους
*Η απόκλιση για το δημοσιονομικό κενό ανέρχεται στα 600 εκατ. ευρώ
*Παραμένει η διαφορά για τον ΦΠΑ στην εστίαση. Στο 23% ζητούν να ανέβει οι πιστωτές με το επιχείρημα ότι με την αύξησή του στο 13% χάθηκαν 200 εκατ. ευρώ

Να σημειωθεί τέλος, ότι η ελληνική πλευρά απορρίπτει την πρόταση των θεσμών, ανέφεραν κυβερνητικοί κύκλοι μετά την απογευματινή σύσκεψη του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες, τονίζοντας: «Η αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης προσήλθε στη σημερινή διαπραγμάτευση με βάση το κείμενο της πρότασης, το οποίο οι θεσμοί είχαν αποδεχτεί ως βάση συζήτησης τη Δευτέρα. Οι θεσμοί, από την πλευρά τους, κατέθεσαν νέα πρόταση, η οποία μεταφέρει τα βάρη σε μισθωτούς και συνταξιούχους με τρόπο κοινωνικά άδικο, ενώ την ίδια στιγμή πρότειναν μέτρα ώστε να αποφευχθεί η αύξηση των βαρών στους έχοντες. Η ελληνική πλευρά αδυνατεί να συμφωνήσει σε μια τέτοια κατεύθυνση. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα».

Πηγή φωτογραφίας: REUTERS/Thierry Roge

Keywords
Τυχαία Θέματα