Μέρκελ: Η Ελλάδα δεν είχε διάθεση συμβιβασμού (ΒΙΝΤΕΟ)

17:05 29/6/2015 - Πηγή: Aixmi

Η Ευρώπη είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε αυτήν την κρίση με πολύ μεγαλύτερη άνεση και στιβαρότητα από ό,τι πριν από πέντε χρόνια, δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, αναφερόμενη στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με το ελληνικό ζήτημα, μετά τη διακοπή των διαπραγματεύσεων, την οποία χρέωσε στην ελληνική πλευρά.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση της διακομματικής που η ίδια συγκάλεσε στην καγκελαρία για το ελληνικό ζήτημα, η Άνγκελα Μέρκελ

τόνισε: «Βλέπουμε σήμερα ότι η Ευρώπη είναι σε θέση να ανταποκριθεί σε αυτή την πρόκληση με μεγαλύτερη άνεση από ότι πριν από πέντε χρόνια. Έχουμε τον EFSF, έχουμε ένα φορολογικό πακέτο και ένα πακέτο υποστήριξης άρα η Ευρώπη μπορεί να αντιμετωπίσει αυτή την κρίση με μεγαλύτερη άνεση και σιγουριά από ότι θα έκανε πριν από πέντε χρόνια» είπε χαρακτηριστικά.

Όπως ανέφερε, οι διαπραγματεύσεις δεν μπόρεσαν να ολοκληρωθούν επειδή αποφασίστηκε το δημοψήφισμα, ενώ χαρακτήρισε την πρόταση των θεσμών μεγαλεπίβολο και μεγαλόθυμο πρόγραμμα.

Η κα Μέρκελ τόνισε ότι το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδας αύριο εκπνέει, ενώ πρόσθεσε ότι έχει καταστήσει σαφές ότι αν η ελληνική κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα ζητήσει περαιτέρω διαπραγματεύσεις δεν θα έχουμε αντίρρηση να το σκεφτούμε, όπως είπε.

Η Γερμανίδα καγκελάριος ανέφερε ακόμη ότι υπάρχουν αρχές και κανόνες στη βάση των οποίων χτίστηκε το κοινό νόμισμα.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, με αφορμή την παρότρυνση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προς τους πολίτες στην Ελλάδα να ψηφίσουν «ναι» στο δημοψήφισμα, η κα Μέρκελ είπε πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος έχει να κάνει με το μέλλον του ευρώ και πρόσθεσε: «Ξέρω ότι ο ελληνικός λαός θέλει να έχει τη δική του γνώμη. Δεν θέλω να υπάρξει υποψία ότι ασκούμε κάποια πίεση (υπέρ του «ναι»). Ο ελληνικός λαός θα διαμορφώσει την άποψή του».

«Ο λαός θα αποφασίσει ό,τι θέλει, αλλά πρέπει να ξέρει τι θα σημαίνει αυτό» συμπλήρωσε.
«Θέλω να υπογραμμίσω ότι είναι δικαίωμα της ελληνικής κυβέρνησης να κάνει οποιοδήποτε δημοψήφισμα, το σεβόμαστε. Είναι όμως και δικό μας αδιαμφισβήτητο δικαίωμα, να σκεφτούμε την κίνηση που πρέπει να κάνουμε εμείς για να προστατευθούμε».

«Αν αποτύχει το ευρώ θα αποτύχει η Ευρώπη. Έχουμε αρχές πάνω στις οποίες στηρίχθηκε η Ευρωπαϊκή και η Νομισματική Ένωση. Είναι αρχές πάνω στις οποίες στηριχθήκαμε και είπαμε ότι πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ των 19 κρατών.

Όταν υπάρχουν περιπτώσεις κρίσεις σε σχέση με το ευρώ τότε το αντίστοιχο κράτος πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και εμείς να επιδείξουμε αλληλεγγύη, αλλά αυτό είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος» επεσήμανε.

«Η Ευρώπη θα μπορέσει να λειτουργήσει μόνο αν υπάρχει διάθεση συμβιβασμού. Κανείς δεν θα πάρει το 100%. Η διάθεση για μία συμβιβαστική κίνηση εκ μέρους της Ελλάδας δεν υπήρξε και αυτό οδήγησε στο να υπάρξει διακοπή των συζητήσεων και δημοψήφισμα. Όλα αυτά τα οποία μπορούν να δοθούν ως αναπτυξιακά μέτρα για την Ελλάδα εξακολουθούν να υπάρχουν. Έχουμε κάθε διάθεση να βοηθήσουμε και να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε την Ελλάδα» κατέληξε.

Αναγνωρίζοντας πως «το βλέμμα ολόκληρου του κόσμου» είναι αυτές τις ημέρες στραμμένο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Α. Μέρκελ συνέχισε: «Θα μπορούσαμε να εγκαταλείψουμε (…), όμως λέω: μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα θα υποφέρουμε αν το κάνουμε, επειδή, αν δεν παραμείνουμε ενωμένοι, δεν θα καταφέρνουμε να ακουγόμαστε στον κόσμο».

Η καγκελάριος της Γερμανίας αρνήθηκε την ιδέα ότι «βάζει στην άκρη» τις αρχές που διέπουν την Ευρώπη, ανάμεσα στις οποίες είναι αυτή της ισορροπίας ανάμεσα σε «αλληλεγγύη» μεταξύ των Ευρωπαίων και «προσπαθειών των ενδιαφερομένων» που καθοδηγεί τη δράση της από την αρχή της κρίσης.

Επιμένοντας στις κοινές αξίες της Ευρώπης, τάχθηκε υπέρ της «εξεύρεσης συμβιβασμών σε όλες τις προκλήσεις» και έπλεξε το εγκώμιο του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας.

«Αν κάποιος το έζησε αυτό τους τελευταίους μήνες και τις τελευταίες εβδομάδες, αυτός είναι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε» υπογράμμισε.

Ζίγκμαρ Γκάμπριελ: «Ήθελαν να μην τηρούν τις προδιαγραφές της ευρωζώνης»

«Υπάρχει διάθεση να υπάρξει ένας υγιής συμβιβασμός με τους Ελληνες» δήλωσε, στην συνέντευξη Τύπου, ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορεί η Ευρώπη να δώσει κονδύλια χωρις να δοθεί κάτι από την άλλη πλευρά».

«Η Ελλάδα ήθελε να έχει το δικαίωμα να μην τηρεί τις προδιαγραφές της ευρωζώνης» είπε ο Γκάμπριελ.

«Η Ελλάδα ψηφίζει μέσα η έξω από το ευρώ. Ψήφος υπέρ του «όχι» συνιστά ξεκάθαρη απόφαση κατά της παραμονής στο ευρώ» κατέληξε ο αντικαγκελάριος.

Keywords
Τυχαία Θέματα