Με παράδειγμα το TEDxLarissa, ίσως κάτι αλλάξει στη Θεσσαλία…

11:25 30/10/2014 - Πηγή: Aixmi

#TEDxLarissa

Τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου μια σεισμική δόνηση μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ στον Αμβρακικό κόλπο, “ταρακούνησε” την Ήπειρο, ενώ η δόνηση έγινε αισθητή μέχρι και τη Θεσσαλία.

Στη Λάρισα, το πρωί του Σαββάτου κάτι “ξύπνησε” το ενδιαφέρον των πολιτών, το οποίο όπως τελικά αποδείχτηκε, δεν σχετιζόταν με το σεισμό: Στην πόλη έλαβε χώρα η πρώτη διοργάνωση TEDx,

μια παγκοσμίως καθιερωμένη ημερίδα συγκεκριμένων χαρακτηριστικών που έχει “κερδίσει” και την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Η ανταπόκριση των Λαρισαίων ήταν από ελπιδοφόρα έως ενθαρρυντική.

Οι ακροατές των TEDx σε πόλεις και πανεπιστημιακά ιδρύματα ανά την υφήλιο έχουν τη δυνατότητα να μυηθούν σε ιδέες και εμπειρίες καταξιωμένων προσωπικοτήτων από το σύνολο των επιστημονικών και επαγγελματικών πεδίων, με έμφαση σε τομείς όπως η Τεχνολογία και η Ψυχαγωγία. Κάθε ομιλία έχει διάρκεια έως 18 λεπτά, ενώ βασικό χαρακτηριστικό των διοργανώσεων είναι η αλληλεπίδραση μεταξύ ομιλητών και κοινού, με τους πρώτους να συνδιαλέγονται τους δεύτερους μέσα στην ημέρα, σπάζοντας τα συνηθισμένα “τείχη” που παραδοσιακά ορθώνονται μεταξύ σκηνής και θεατών.

Τι ακούστηκε στο 1ο TEDxLarissa

Οι θεματικές που αποτέλεσαν τους άξονες της πρώτης διοργάνωσης στη Θεσσαλική πόλη, ήταν:

- Η Τεχνολογία – Καινοτομία, με εκπροσώπους τρείς νέους επιτυχημένους νεωτεριστές επιστήμονες που τόλμησαν και επιχείρησαν. Οι Αντώνης Αργυρός, Νίκος Νανάς και Χάρης Καλογήρου σπαταλούν τόση ώρα μπροστά στους ηλεκτρονικούς τους υπολογιστές, όση όμως και μπροστά στις προκλήσεις που σου ανοίγονται διάπλατα, αν έχεις ανοιχτή ματιά απέναντι στις νέες ιδέες μα και στις απαιτήσεις των καιρών. Αφιερωμένοι σε StartUps, εναλλακτική επιχειρηματικότητα και κοιτώντας κατάματα τις νέες γενιές, οι τρείς άνδρες τόλμησαν και έτσι ξεχώρισαν στους κλάδους τους, έχοντας όμως ένα κατά νου: Η προσπάθεια δεν σταματά ποτέ, ακόμη και μετά την κατάκτηση των όποιων πρώτων επιτυχιών και “στοιχημάτων».

- Η Ιατρική, με χαρακτηριστικό παράδειγμα της κοινότητας στην περιοχή τον καθηγητή Πνευμονολογίας Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη, ο οποίος μέσα από την πλούσια επιστημονική του διαδρομή, έδωσε εκλαϊκευμένα αλλά με ιδανικό τρόπο το έναυσμα για το “restart” που όλοι μπορούμε να κάνουμε με εφόδια τα όνειρά μας. Ο ίδιος, έδωσε και το σύνθημα για την εκτέλεση της “συνταγής» της επιτυχίας του καθενός, καθώς και τις αναλογίες των “υλικών» που θα χρειαστούν… Τα ίδια τα υλικά οφείλουμε να τα αναζητήσουμε μόνοι…

- (Φυσικά) η Αγροτική Ανάπτυξη, με έναν εκ των εκφραστών της τον καθηγητή Βιοχημείας Δημήτρη Κουρέτα, ο οποίος με βάση του την εύφορη Λάρισα δραστηριοποιείται ως επιστημονικός υπεύθυνος εταιρείας υψηλής Τεχνολογίας με αντικείμενο τα βιολειτουργικά τρόφιμα, η οποία εδρεύει στη Νέα Υόρκη των ΗΠΑ. Ο ίδιος αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του πόσο αποδοτική και αναγκαία είναι η “συνάντηση” της παράδοσης και της Τεχνογνωσίας, προς επίτευξη δράσεων από τη βάση των οποίων θα κερδηθεί εκ νέου η εμπιστοσύνη των καταναλωτών σε εγχώρια, αλλά καθ’ όλα άρτια προϊόντα.

- Ο Πολιτισμός, με ενδεικτικό εκπρόσωπό του τον Μιχάλη Μαντέλα, ηλεκτρολόγο μηχανικό εξειδικευμένο σε ενεργειακά θέματα, που όμως σπούδασε και πλέον αφιερώνεται και στη μουσική καταγράφοντας τα μουσικά ιδιώματα Ηπείρου και Μακεδονίας και μελετώντας τις μουσικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ των γειτονικών Βαλκανικών λαών. Ξεδιπλώνοντας τη διαδρομή του και τη σκέψη του στο αμφιθέατρο της δημοτικής Πινακοθήκης της πόλης, ο ίδιος έδωσε τροφή για σκέψη, ενέπνευσε, ενθάρρυνε.

Η ημερίδα έκλεισε με ένα χοροθεατρικό δρώμενο της ομάδας σύγχρονου χορού του Δημήτρη Ράικου, σε μια παράσταση από αυτές που ανήκουν στην άτυπη κατηγορία της βιωματικής έκφρασης. Κι αν μια αντίστοιχης διάρκειας και μουσικής συνοδείας επαγγελματική παράσταση θα εντυπωσίαζε απλά με την τεχνική της, η συγκεκριμένη δράση εντυπωσίασε τόσο με την “ψυχή» της και το “άγγιγμά” της, όσο και με την ανεπιτήδευτη έκφραση των ερμηνευτών της.

Τι «πρέπει» να ακολουθήσει μετά το 1ο TEDxLarissa

Κατ’ αρχήν, το πλάνο για την επόμενη διοργάνωση, σε μια συνέχεια που θα συνοδεύεται από προτάσεις, πλέον, για εφαρμογή των ιδεών που μπορούν υπομονετικά “να πάρουν σάρκα και οστά”. Κι αν η παρθενική διοργάνωση θεωρήθηκε από τους μη συμπαθώντες την ως πείραμα, με τίτλο της το «Making Things Happen», η επόμενη σχεδόν οφείλει να έχει σαν σύνθημά της κάτι στη λογική «Let’s make it happen».

Τι «έμεινε» από το 1ο TEDxLarissa

Όσο μεγαλόπνοο έως και ακατόρθωτο κι αν φαντάζει κάτι, αν υπάρχει μεράκι, πείσμα, διάθεση και όραμα, μπορεί να καταστεί εφικτό. Αυτό σκέφτηκαν και οι διοργανωτές του πρώτου TEDx στη Θεσσαλική πόλη.

Άνθρωποι νέοι, κοίταξαν μπροστά, διαολόστειλαν στερεότυπα, εκφράστηκαν κοινωνικά και επ’ ουδενί πολιτικά, κάλεσαν εκπροσώπους της γενιάς τους και αντάλλαξαν εμπειρίες, μοιράστηκαν προβληματισμούς. Εκπρόσωποι της νέας γενιάς που προτιμούν να κάνουν κάτι απτό για την πόλη τους, αντί απλά να μεμψιμοιρούν για τα δεινά που συμβαίνουν στη Λάρισα, τη Θεσσαλία, την Ελλάδα, τον Ευρωπαϊκό Νότο, την Ευρώπη, την υφήλιο, το σύμπαν.

Εξάλλου, λένε ότι όταν το θέλεις κάτι, αυτό το τελευταίο, το αχανές σύμπαν, συνωμοτεί για να το κατακτήσεις. Μα, κι αν δεν το κατακτήσεις, τουλάχιστον θα το έχεις επιχειρήσει.

Ώστε να κοιμάσαι πιο ήσυχος…

*Follow on Twitter: @VagLiak

Keywords
Τυχαία Θέματα