Μακρόν σε Μέρκελ: Αρρώστια ο ατομικισμός «καθένας για πάρτη του»

19:26 28/3/2020 - Πηγή: Aixmi

«Αυτό που με ανησυχεί είναι η αρρώστια του ατομικισμού, η λογική «ας κοιτάξει καθένας τον εαυτό του». Αν δεν δείξουμε αλληλεγγύη, η Ιταλία, η Ισπανία και άλλοι θα μπορούν να πουν στους Ευρωπαίους εταίρους τους «πού ήσασταν εσείς όταν εμείς βρισκόμασταν στο μέτωπο»; Δεν θέλω αυτή την εγωιστική, διχασμένη Ευρώπη».

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν «δείχνει» τη Γερμανία, όταν μιλά για «ατομικισμό» και είναι ξεκάθαρος, καθώς τάσσεται υπέρ της έκδοσης κορωνο-ομολόγων για να αντιμετωπιστούν

οι βαρύτατες οικονομικές συνέπειες της πανδημίας.

«Δεν θα ξεπεράσουμε αυτή την κρίση χωρίς ισχυρή ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, σε υγειονομικό και δημοσιονομικό επίπεδο», τόνισε σε συνέντευξή του στις ιταλικές εφημερίδες Corriere de la Serra, La Stampa και La Repubblica.

Μαζί με τον πρόεδρο της Γαλλίας, οι πρωθυπουργοί Ελλάδας, Ιταλίας, Ισπανίας και άλλων 5 χωρών, εισηγήθηκαν Τετάρτη στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να υπάρξει έκδοση κοινού χρέους όλης της ευρωζώνης. Ωστόσο, η Άνγκελα Μέρκελ αρνείται τη Γερμανία την αμοιβαιοποίηση χρεών.

«Είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρωζώνη, απλώς ένας νομισματικός θεσμός, ένα σύνολο κανόνων, πολύ χαλαρών, που προβλέπουν ότι κάθε κράτος ενεργεί για λογαριασμό του; Ή θα δράσουμε μαζί, για να χρηματοδοτήσουμε τις δαπάνες μας, για να καλύψουμε τις ανάγκες μας σε αυτή την κρίση ζωτικής σημασίας;», διερωτήθηκε ο κ. Μακρόν.

«Μπορεί να πρόκειται για μια δυνατότητα [έκδοσης] κοινού χρέους, όποιο κι αν είναι το όνομά της, ή κάλλιστα για μια αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ, για να μπορέσει να προσφερθεί αληθινή υποστήριξη στις χώρες που πλήττονται περισσότερο από αυτή την κρίση. Το ύψος του ποσού είναι δευτερεύον, αυτό που μετράει είναι η χειρονομία, διαμέσου της έκδοσης κοινού χρέους ή της σύνταξης κοινού προϋπολογισμού. Παρά τις επιφυλάξεις χωρών, όπως η Γερμανία, δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε αυτή τη μάχη».

Η Γερμανία επιμένει ότι πρέπει η βοήθεια προς τις δοκιμαζόμενες χώρες να δοθεί υπό τη μορφή δανείων, στη βάση όρων όρων, δηλαδή μνημονίων.

The post Μακρόν σε Μέρκελ: Αρρώστια ο ατομικισμός «καθένας για πάρτη του» appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα