Κρίση στη Μέση Ανατολή – Οι χώρες του Κόλπου κατηγορούν το Κατάρ για τρομοκρατία

13:06 5/6/2017 - Πηγή: Aixmi

Απόνερα από την επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ στη Μέση Ανατολή πριν από 15 ημέρες, ο οποίος ζήτησε από τις χώρες της περιοχής να κινηθούν εναντίον του εξτρεμισμού.

Έτσι, σήμερα, το Ριάντ, το Κάιρο, το Άμπου Ντάμπι και η Μανάμα διέκοψαν τις σχέσεις τους με το Κατάρ, το οποίο κατηγορούν ότι υποστηρίζει την «τρομοκρατία».

Οι διπλωμάτες του Κατάρ έχουν προθεσμία 48 ωρών για να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους στις χώρες του Κόλπου.

Οι πολίτες του Κατάρ έχουν προθεσμία 14 ημερών για να εγκαταλείψουν τη Σαουδική

Αραβία, τα Εμιράτα και το Μπαχρέιν ενώ οι πολίτες αυτών των τριών χωρών απαγορεύεται να μεταβαίνουν στο Κατάρ.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, κάλεσε τις χώρες του Κόλπου να παραμείνουν ενωμένες, τονίζοντας ωστόσο ότι η κρίση αυτή δεν θα έχει επιπτώσεις στην παγκόσμια μάχη εναντίον «της τρομοκρατίας».

Πρόκειται για τη σοβαρότερη κρίση από τη δημιουργία του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κουβέιτ, Ομάν, Κατάρ), το 1981.

Οι Σαουδική Αραβία, Εμιράτα, Μπαχρέιν, καθώς και η Αίγυπτος ανακοίνωσαν διαδοχικά τη ρήξη των διπλωματικών σχέσεών τους με το Κατάρ, το οποίο κατηγορούν ότι «υποστηρίζει την τρομοκρατία», περιλαμβανομένης της Αλ Κάιντα, της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και των Αδελφών Μουσουλμάνων.

Το επίσημο σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA μετέδωσε πως το Ριάντ διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις του και κλείνει τα χερσαία, εναέρια και θαλάσσια σύνορά του με το Κατάρ για να «προστατεύσει την εθνική ασφάλειά του από τους κινδύνους της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού».

Το Ριάντ και η Τεχεράνη διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις τους τον Ιανουάριο 2016 μετά την εκτέλεση ενός επικεφαλής των σιιτών στη Σαουδική Αραβία.

Ο αραβικός στρατιωτικός συνασπισμός, ο οποίος εδώ και περισσότερο από δύο χρόνια επεμβαίνει στην Υεμένη υπό σαουδαραβική διοίκηση, αποφάσισε επίσης να αποκλείσει το Κατάρ από τη συμμαχία αυτή.

Σε ανακοίνωσή του, ο συνασπισμός αναφέρει πως το Κατάρ υποστηρίζει «την τρομοκρατία», αναφέροντας κυρίως την Αλ-Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος, αλλά και τους φιλοϊρανούς αντάρτες Χούτι της Υεμένης.

Στο Κάιρο, η Αίγυπτος ανακοίνωσε επίσης τη διακοπή των σχέσεών της με το Κατάρ.

Το Κάιρο «αποφάσισε να βάλει τέλος στις διπλωματικές σχέσεις του με το κράτος του Κατάρ το οποίο επιμένει να υιοθετεί μια συμπεριφορά εχθρική έναντι της Αιγύπτου», ανακοίνωσε το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι κλείνουν τα «εναέρια και θαλάσσια» σύνορα με το Κατάρ.

Το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διέκοψαν επίσης τις σχέσεις με την Ντόχα. Η αεροπορική εταιρεία Etihad του Άμπου Ντάμπι ανακοίνωσε πως διακόπτει από αύριο το πρωί και «μέχρι νεωτέρας» όλες τις πτήσεις της προς και από το Κατάρ.

Keywords
Τυχαία Θέματα