Κοντά σε «τίτλους τέλους» η υποψηφιότητα Φιγιόν – Τι προβλέπει το plan B των Ρεπουμπλικανών

10:06 4/2/2017 - Πηγή: Aixmi

Αποφασισμένοι να προχωρήσουν και να καταλήξουν σε plan B είναι οι Ρεπουμπλικανοί που μετά τις διεργασίες του σαββατοκύριακου συγκαλείται πολιτικό γραφείο του κόμματος της Δευτέρα, όπου είναι αναμενόμενο να ανακοινωθεί ο τρόπος με τον οποίο θα «τελειώσουν» την υποψηφιότητα Φιγιόν.

Ο Φρανσουά Φιγιόν συνεχίζει να επιμένει στην αθωότητα της συζύγου του παρά τη διάψευση ακόμη και από την ίδια πυο με τις δηλώσεις του αναιρεί τα όσα λέει ο ίδιος ο υποψήφιος για τη γαλλική προεδρία φέρνοντάς τον σε ακόμη πιο

δυσχερή θέση, ενώ το 69% των Γάλλων του λένε ‘φύγε».

Όσον αφορά στο «Σχέδιο Β», ήδη ακούγονται τα ονόματα των αντικαταστατών που οι οποίοι ξεχωρίζουν από το όνομα του ηγέτη που υποστηρίζουν: Φρανσουά Φιγιόν, Νικολά Σαρκοζί, και Αλέν Ζιπέ, οπότε έχουμε τους «Φιγιονιστές», τους «Σαρκοζιστές» και τους «Ζιπεϊστές».

Την Τρίτη ο Φιγιόν, στη συνάντηση που είχε με την Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ρεπουμπλικανών, ζήτησε ένα περιθώριο 15 ημερών, πριν αποφασίσουν οτιδήποτε. Κάποιοι εξ αυτών συμφώνησαν, ενώ άλλοι 17 υπέγραψαν κείμενο υποστήριξης που δημοσιεύθηκε στη Le Figaro.

Ωστόσο, αυτή η προθεσμία που του παραχώρησαν μπορεί να αποβεί μοιραία για τη γαλλική Δεξιά, ιδίως αν τελικά το δικαστήριο του απαγγείλει κατηγορία για κατάχρηση, οπότε και θα υποχρεωθεί σε παραίτηση. Όμως, τότε θα έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος για νέες προκριματικές και ανάδειξη νέου υποψηφίου.

Μέσα στο κόμμα διαπιστώνουν το μέγεθος της ζημιάς που προκλήθηκε από το σκάνδαλο με την Πενέλοπε Φιγιόν καθώς κινδυνεύουν να χάσουν και την προεδρική κούρσα την οποία την είχαν σίγουρη. Οπότε πρέπει και ο αντικαταστάτης του Φιγιόν να είναι της ισχύος του προφίλ του συγκεκριμένου.

Ο Αλέν Ζιπέ, αν και ήρθε δεύτερος στις προκριματικές πίσω από τον Φιγιόν, έχει την προτίμηση των Γάλλων, καθώς όπως έδειξε η δημοσκόπηση Harris Interactive για το ραδιόφωνο RMC και τον ιστότοπο Atlantico, ο Ζιπέ συγκεντρώνει το 33% των προτιμήσεων και θεωρείται το φαβορί για την αντικατάσταση του Φιγιόν, ο Νικολά Σαρκοζί συγκεντρώνει το 13% και από τη γενιά των σαραντάρηδων ο Φρανσουά Μπαρουέν 7%.

Ο Μπαρουέν όμως, δεν θέλει να ακούει για τον Ζιπέ, με τον οποίο έχει ψυχρότητα εδώ και 20ετία και προωθεί μόνο τον εαυτό του.

Ωστόσο, αν δεν υπάρξει ομοφωνία ώστε να έχει τη στήριξη όλων, ο Ζιπέ δεν θα αποφασίσει την επιστροφή στην προεδρική κούρσα.

Τον Μπαρουέν υποστηρίζουν οι «Σαρκοζιστές» αλλά αντίθετος είναι το σημαντικό στέλεχος του κόμματος, Λοράν Βοκιέ.

Επίσης, σημαντική στήριξη θα έχει και το όνομα του 67χρονου Ζεράρ Λαρσέ, προέδρου της Γερουσίας και υποστηρικτή του Φιγιόν, ενώ θα έχει και τη στήριξη των Σαρκοζιστών αλλά ίσως όχι και των ψηφοφόρων.

Ο Φιγιόν δεν φαίνεται πρόθυμος να εγκαταλείψει το όνειρό του να γίνει πρόεδρος και οργάνωσε ακόμη και τη φωτογράφηση για τις αφίσες του ενώ έκανε και την πρώτη προεκλογική του συγκέντρωση σε μικρή επαρχιακή πόλη (Σαρλεβίλ-Μεζιέρ) που τον είχε υπερψηφίσει στην προκριματική. Κάποιοι απογοητευμένοι πολίτες, τους οποίους οι σωματοφύλακες γρήγορα απομάκρυναν, δεν δίστασαν να του φωνάξουν «pourri» (σάπιε) ή ακόμη, «Φιγιόν παραιτήσου».

Εκείνος δήλωσε ότι σκοπεύει να πάει μέχρι τέλους και τόνισε: «Νιώθω έναν κρύο θυμό απέναντι σ’ αυτό το σκυλολόι που επιχειρεί να με διαμελίσει».

Keywords
Τυχαία Θέματα