Κοντά σε συμφωνία για την εθνική σύνταξη – Περικοπές έως 40% στις επικουρικές – Νέα «αγκάθια»

11:55 7/4/2016 - Πηγή: Aixmi

Πολύ κοντά σε συμφωνία βρίσκεται η ελληνική πλευρά με τους εκπροσώπους των δανειστών όσον αφορά στην εθνική σύνταξη.

Αν και ο υπουργός Εργασίας δεν συνατήθηκε χθες με το κουαρτέτο, φαίνεται πως υπάρχει κοινή συνισταμένη ανάμεσα στις δύο πλευρές, αν και έχουν προστεθεί κάποια «αγκάθια».

Αναφορικά με την εθνική σύνταξη, οι δανειστές φαίνονται πρόθυμοι να αποδεχθούν τα 384 ευρώ σε 20 έτη ασφάλισης και άνω, με την προϋπόθεση ότι για τις περιπτώσεις συνταξιοδότησης με 15ετία το κράτος θα δίνει 345 ευρώ.

Συμφωνία αναμένεται πως υπάρχει και στα ποσοστά αναπλήρωσης,

που η βάση που είχε θέσει η ελληνική πλευρά αφορούσε τον συντελεστή 0,77 για τις περιπτώσεις 15ετίας. Αποκλίσεις υπάρχουν ακόμη στις ενδιάμεσες κλίμακες των 15-39 ετών ασφάλισης.

Ένα «αγκάθι» που προστέθηκε αφορά τις συντάξεις χηρείας και το όριο ηλικίας στη χορήγησή τους. Για τις μελλοντικές συντάξεις χηρείας, οι δανειστές ζητούν να τεθεί ως όριο ηλικίας το 57ο-58ο έτος της ηλικίας, όπως συμβαίνει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο θα υπάρχει σχετική πρόβλεψη για όσους έχουν ανήλικα τέκνα, οι οποίοι θα λαμβάνουν κανονικά τη σύνταξη χηρείας για μια τριετία. Σήμερα χορηγείται σύνταξη χηρείας που αντιστοιχεί στο 70% της σύνταξης του θανόντος. Αν ο επιζών σύζυγος εργάζεται χορηγείται το 70% για μια τριετία και στη συνέχεια η σύνταξη μειώνεται στο 50% μέχρι να συμπληρώσει το 65ο έτος της ηλικίας του.

Αν ο επιζών είναι δημόσιος υπάλληλος και ο θανών συνταξιούχος του Δημοσίου, τότε η σύνταξη χηρείας αντιστοιχεί στο 25% της σύνταξης του θανόντος.

Στο σκέλος των ασφαλιστικών εισφορών, η ελληνική πλευρά επιμένει ότι πρέπει να αυξηθούν έστω και κατά μία ποσοστιαία μονάδα, υποχωρώντας στην αύξηση κατά μιάμιση μονάδα που ήταν η αρχική επιθυμία. Θεωρείται ότι έτσι θα είναι μικρότερη η περικοπή στις επικουρικές συντάξεις που φαίνεται να έχει γίνει αποδεκτή έως τώρα.

Αν δεν γίνει δεκτή η πρόταση, οι περικοπές θα κυμανθούν από 10% έως 40% (μεσοσταθμικά 20%). Πάντως από τις περικοπές θα γλυτώσουν οι συνταξιούχοι με άθροισμα κύριας και επικουρικής έως 1.400 ευρώ ενώ το ποσοστό μείωσης για τους υψηλοσυνταξιούχους δε θα υπερβεί το 40%. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εργασίας από τους 1,2 εκατ. συνταξιούχους του Ενιαίου Επικουρικού Ταμείου, μόνο 125.000 με υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης θα θιγούν από τη μείωση των επικουρικών.

Ο νέος τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ θα επιφέρει μειώσεις έως και 20% (μεσοσταθμικά 10%) στους νέους συνταξιούχους αλλά και σε όσους αποχώρησαν μετά την 1/9/2013 και περιμένουν ακόμα να εισπράξουν την παροχή (62.000 εκκρεμείς αιτήσεις).

Για τα προνοιακά επιδόματα των ΑμΕΑ, το υπουργείο Εργασίας, ξεκαθαρίζει ότι δεν προτίθεται να προβεί σε οποιαδήποτε παρέμβαση χωρίς πρώτα να υπάρξει η τελική μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας για το θέμα. Από την άλλη πλευρά όμως, οι θεσμοί επιμένουν να θέλουν σύνδεση των επιδομάτων αυτών, που χορηγούνται σε 182.000 δικαιούχους και κοστίζουν έως 700 εκατ. ευρώ ετησίως, με τα εισοδηματικά κριτήρια που ισχύουν για το Εισόδημα Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Keywords
Τυχαία Θέματα