Κων/να Κούνεβα: Εκλέγομαι ευρωβουλευτής χωρίς να ξοδέψω ένα ευρώ

20:32 31/5/2014 - Πηγή: Aixmi

Δεν έκανε καμία διαφημιστική καμπάνια, δεν ξόδεψε ούτε ένα ευρώ κι, όμως, καταφέρνει να μπει στο Ευρωκοινοβούλιο με δεκάδες χιλιάδες σταυρούς προτίμησης. Το όνομά της προφανώς ήταν αρκετό: Κωνσταντίνα Κούνεβα.

Η γυναίκα που εξαιτίας της έντονης συνδικαλιστικής της δράσης έπεσε θύμα δολοφονικής επίθεσης με βιτριόλι μία νύχτα του Δεκέμβρη του 2008 στα Πετράλωνα. Η Βουλγάρα, με σπουδές Ιστορίας και Ανθρωπολογίας, που ήρθε μετανάστρια το 2001 στην Ελλάδα

για να εργαστεί ως καθαρίστρια στον ΗΣΑΠ. Η μητέρα ενός ανήλικου αγοριού, που πάλεψε για να ζήσει και να τον δει να μεγαλώνει.

Η Κούνεβα έζησε μία απίστευτη περιπέτεια που παραλίγο να της στερήσει τη ζωή. Ποτέ, όμως, δεν το έβαλε κάτω. Πεντέμισι χρόνια αργότερα, παρά τα σοβαρά προβλήματα υγείας που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει, έχει βρει τη δύναμη να σηκώσει ξανά το ανάστημά της απέναντι σε εκείνους που θέλησαν να σιγήσει η φωνή της. Από τις επόμενες εβδομάδες θα είναι μέλος της νέας Ευρωβουλής και, όπως λέει, θα εξακολουθεί να αγωνίζεται από εκεί για τα δικαιώματα των εργαζομένων.

- Νιώθετε με την εκλογή σας ότι δικαιώνεται ο αγώνας που έχετε δώσει όλα αυτά τα χρόνια;

Κ.Κ. Ναι, νιώθω ότι δικαιώνεται. Όλος αυτός ο αγώνας που έχω δώσει γενικά στη ζωή μου, τώρα δικαιώνεται. Και δικαιώνεται με έναν τρόπο πολύ συμπαθητικό, που με κάνει να νιώθω πολύ συγκινημένη γιατί συνάντησα τόση αγάπη από πάρα πολλούς ανθρώπους.

Μπαίνω στην Ευρωβουλή χωρίς να ξοδέψω ούτε ένα ευρώ

- Νιώσατε βέβαιη ότι θα τα καταφέρετε;

Κ.Κ. Από τη στιγμή που μπήκα στη διαδικασία της εκλογής, ένιωθα κατά 90% βέβαιη ότι θα τα καταφέρω. Ο στόχος που είχα βάλει πριν από τις εκλογές ήταν να καταφέρω να μπω στην Ευρωβουλή χωρίς να ξοδέψω ούτε ένα ευρώ. Και το πέτυχα. Όλη η εκστρατεία για την εκλογή μου έγινε μόνο μέσω διαδικτύου από το Κίνημα των ανθρώπων που με στηρίζουν σε όλη την Ευρώπη. Νιώθω πολύ ικανοποιημένη και χαίρομαι ακόμη περισσότερο για τους ανθρώπους αυτούς που με στήριξαν, γιατί αυτή είναι και μία δική τους νίκη. Είναι μεγάλη η συγκίνηση που έχω νιώσει όλη αυτή την περίοδο ως τις εκλογές.

- Ποια μηνύματα παίρνατε κατά την προεκλογική περίοδο;

Κ.Κ. Μου τηλεφωνούσαν γνωστοί και φίλοι από την Ελλάδα και μου έστελναν e-mails για να δηλώσουν τη στήριξή τους. Κάποιοι μου έλεγαν ότι είναι η πρώτη φορά στη ζωή τους που πήγαιναν να ψηφίσουν με χαρά. Τα μηνύματα ήταν πολλά και τα έλαβα και όταν ήρθα στην Ελλάδα πριν από λίγο καιρό. Εισέπραξα πάρα πολλή αγάπη στον δρόμο, πολλούς χαιρετισμούς, πάρα πολλές ευχές από καρδιάς.

- Ποια είναι η επόμενη μέρα για εσάς; Τι στόχους έχετε θέσει με την εκλογή σας στο Ευρωκοινοβούλιο;

Κ.Κ. Αυτό που σκέφτομαι τώρα είναι ότι λείπει, σε μεγάλο βαθμό, η ενημέρωση για το τι συμβαίνει σε κάθε ευρωπαϊκή χώρα όσον αφορά τα κοινωνικά και τα εργασιακά προβλήματα. Και σκέφτομαι ότι αυτό είναι το πρώτο που θέλω να οργανώσω ώστε να υπάρχει καλύτερη ενημέρωση. Δηλαδή να λειτουργήσει ένας τηλεοπτικός και ραδιοφωνικός σταθμός, από όπου θα ακούγονται τα προβλήματα αυτά από όλη την Ευρώπη και ταυτόχρονα θα παρουσιάζονται και θετικά παραδείγματα. Έτσι θα είναι πιο εύκολη η συνεργασία ανάμεσα σε όλους γιατί θα υπάρχει ενημέρωση από όλες τις πλευρές για το τι συμβαίνει στα εργασιακά, αλλά και στην κοινωνία μας χωρίς να χάνεται πολύτιμος χρόνος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

- Ο γιος σας πώς αισθάνεται για την επιτυχία σας;

Κ.Κ. Είναι μαζί μου και είναι χαρούμενος. Περιμένει κι εκείνος να δει πώς θα εξελιχθεί η νέα κατάσταση, πώς θα διαμορφωθεί η ζωή μας. Έχουμε, πλέον, μπροστά μας αρκετά να περιμένουμε…

**Μέχρι αυτή τη στιγμή, (9.20 το βράδυ – 30 Μαΐου), η Κωνσταντίνα Κούνεβα έχει λάβει περίπου 155.000 ψήφους και βρίσκεται στην 4η θέση στη σειρά των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ).

Keywords
Τυχαία Θέματα