Κωμωδία: «Σκοτώνουν» αναποφάσιστους και βγάζουν «πρόβλεψη ψήφου»…

17:55 2/11/2016 - Πηγή: Aixmi

Ακούω και διαβάζω τις αντιδράσεις (από την πλευρά της κυβέρνησης και των οπαδών της) για τα αποτέλεσμα του Βαρομέτρου Οκτωβρίου της Public Issue. Της εταιρείας που, μέχρι πριν από 15 μέρες, δημοσίευε τις μετρήσεις της στην εφημερίδα του Σύριζα, την Αυγή.

Στόχος των επικρίσεων είναι η εκτίμηση πολιτικής επιρροής, που φέρνει τη ΝΔ στο 42% και τον Σύριζα μόλις στο 18%. Ορισμένοι δε αθροίζουν τα ποσοστά όλων των κομμάτων μαζί με το 30% της αδιευκρίνιστης ψήφου και βγάζουν 130%. Συμπεραίνουν, λοιπόν,

πως έχει γίνει λαθροχειρία.

Παρατήρηση πρώτη: Είναι επιεικώς αστείο να κατηγορεί κάποιος ως δεξιό τον υπεύθυνο της εταιρείας Γιάννη Μαυρή, ο οποίος έως το 2012 παρουσίαζε το μηνιαίο Βαρόμετρο στον Σκάι και απομακρύνθηκε ως αριστερός.

Παρατήρηση δεύτερη: Είναι αντιδεοντολογικό να παρουσιάζει οποιαδήποτε εταιρεία «εκτίμηση εκλογικής επιρροής», όπως διαχρονικά κάνει η Public Issue, ή «πρόβλεψη ψήφου», όπως κάνουν πλέον οι περισσότερες εταιρείες. Το μόνο στοιχείο, το οποίο έχουν στα χέρια τους είναι η πρόθεση ψήφου. Ξέρετε πώς καταλήγουν στην πρόβλεψη ή στην εκτίμηση; «Σκοτώνουν» τους αναποφάσιστους…

Να εξηγηθώ: Αν στην πρόθεση ψήφου βρίσκουν τη ΝΔ 28% και τους αναποφάσιστους στο 30%, κάνουν μια απλή αναγωγή. Τι λένε; Παίρνει 28% στο 100% των πολιτών, άρα πόσο θα έπαιρνε αν ψήφιζε μόνο το 70% που δηλώνει αποφασισμένο να ψηφίσει; Συν 14 μονάδες. Άρα 42%. Είναι μια απλή μαθηματική πράξη. Έτσι προκύπτει το ποσοστό που διαβάσαμε στο Βαρόμετρο τηs Public Issue.

Αντίστοιχα, αν η πρόθεση ψήφου φέρνει τον Σύριζα στο 12,6%, κάνουν την ίδια αναγωγή. Λένε, το 12,6% είναι στο σύνολο των ψηφοφόρων, πόσο θα ήταν στο 70%; Συν 5,4 μονάδες. Άρα, 18%.
Με αυτόν τον απολύτως αυθαίρετο τρόπο βγαίνουν όλες οι προβλέψεις ψήφου και οι εκτιμήσεις πολιτικής επιρροής. Κατά το παρελθόν ο ΣΕΔΕΑ είχε καταγγείλει τις εταιρείες που το επιχειρούσαν, διότι δημιουργούσαν ψευδή εικόνα και εμφάνιζαν τους δημοσκόπους ως μάντεις.

Βεβαίως, όταν ο Σύριζα ήταν πρώτο κόμμα όλες αυτές οι λαθροχειρίες τον βόλευαν, επειδή φούσκωναν τα ποσοστά του. Τώρα, όμως, που υπολείπεται της ΝΔ αντιδρά. Λογικό είναι…

Υ.Γ. Είναι προφανές πως κάνουν λάθος όσοι προσθέτουν τα ποσοστά των κομμάτων στην πρόβλεψη ψήφου με το 30% της αδιευκρίνιστης ψήφου και βγάζουν το άθροισμα 130%. Διότι τα ποσοστά στην πρόβλεψη ψήφου αφορά το 70%, που εκφράζει κομματική προτίμηση. Ενώ το 30% είναι το ποσοστό των αναποφάσιστων στο σύνολο (στο 100%) των ψηφοφόρων.

Keywords
Τυχαία Θέματα