Κομμουνιστική Τάση ΣΥΡΙΖΑ: Εθνικοποιείστε τις τράπεζες άμεσα

15:51 29/6/2015 - Πηγή: Aixmi

Την άμεση εθνικοποίηση των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων με την ταυτόχρονη “απαλλοτρίωση” των τραπεζικών καταθέσεων των τελευταίων ζητά από την κυβέρνηση η Κομμουνιστική Τάση του ΣΥΡΙΖΑ ως απάντηση στις δραματικές εξελίξεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Η συνιστώσα του κυβερνώντος κόμματος αναφέρεται στη δημιουργία από την κυβέρνηση μιας ενιαίας κρατικής τράπεζας, που θα διοικείται και από εκπροσώπους των μαζικών εργατικών και λαϊκών οργανώσεων.

Σε ανάρτηση της στο Facebook η Κομμουνιστική Τάση του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει ότι «είναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη να εθνικοποιηθεί με το συντομότερο δυνατό νομικά τρόπο, ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα.

Η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει τώρα στη δημιουργία μιας ενιαίας κρατικής τράπεζας, που θα διοικείται όχι μόνο από εκπροσώπους της, αλλά και από εκπροσώπους των εργαζόμενων στις τράπεζες και των μαζικών εργατικών και λαϊκών οργανώσεων, ώστε να θεσμοθετηθεί η διαφανής και κοινωνικά επωφελής λειτουργία του τραπεζικού συστήματος στη θέση του σημερινού κερδοσκοπικού, αδιαφανούς και διεφθαρμένου τρόπου λειτουργίας του».

Επιπλέον «για να διασφαλιστούν πραγματικά και στο ακέραιο οι καταθέσεις των μικρών και μεσαίων αποταμιευτών, με δεδομένη τη διακοπή της δανειοδότησης των τραπεζών από την ΕΚΤ, θα πρέπει να περάσουν άμεσα στη διάθεση του κράτους και της κοινωνίας οι ογκώδεις καταθέσεις που ανήκουν στις μεγάλες επιχειρήσεις, αφού φυσικά το κράτος αναλάβει να εξασφαλίσει την κανονική μισθοδοσία των εργαζόμενων σε αυτές. Έτσι μαζί με την εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος θα πρέπει άμεσα να εθνικοποιηθούν και όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις που έχουν τραπεζικούς λογαριασμούς στη χώρα».

Keywords
Τυχαία Θέματα