«Κόκκινη γραμμή» Αθήνας-Βρυξελλών για προαπαιτούμενα -αξιολόγηση

18:34 29/8/2016 - Πηγή: Aixmi

Την ανάγκη να υλοποιηθούν γρήγορα τα προαπαιτούμενα που συνδέονται με την εκταμίευση της υποδόσης των 2,8 δισ. ευρώ, ούτως ώστε στη συνέχεια να ανοίξει ο δρόμος για τη δεύτερη αξιολόγηση και την εξειδίκευση των μέτρων για το χρέος, επιβεβαίωσαν κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί Οικονομικών και Οικονομίας, Ευκλείδη Τσακαλώτος και

Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, με τον επίτροπο αρμόδιο για Οικονομικές Υποθέσεις, Πιέρ Μοσκοβισί, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Τρία θέματα απασχόλησαν τη συνάντηση του Πιερ Μοσκοβισί με το οικονομικό επιτελείο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Στη συνάντηση, η οποία ήταν σε συνέχεια των προηγούμενων συναντήσεων με τον Π. Μοσκοβισί, στην Αθήνα, τον περασμένο Ιούλιο, επιβεβαιώθηκε η αναγκαιότητα:

Να ολοκληρωθεί γρήγορα η διαδικασία με τα προαπαιτούμενα προκειμένου να εκταμιευθεί άμεσα η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ. Το ίδιο να συμβεί και με τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης, ούτως ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη ρύθμιση του χρέους.

Να δημιουργηθεί ένα «κόκκινο τηλέφωνο» (crisis management) για απευθείας επικοινωνία μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών, προκειμένου να επιλύονται άμεσα τυχόν θέματα που ανακύπτουν. Και αυτό γιατί υπάρχουν μεγάλα περιθώρια βελτίωσης συνεργασίας και πρέπει να αξιοποιηθούν.

Και οι δύο πλευρές θεωρούν σημαντικό να υπάρξει εξειδίκευση όλων των μέτρων αναδιάρθρωσης του χρέους πριν το τέλος του χρόνου, προκειμένου να δοθεί σαφές μήνυμα στις αγορές για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Πριν το ραντεβού, πηγές της Κομισιόν το περιέγραψαν ως μια «ευκαιρία να ξεκαθαρίσει η ατμόσφαιρα» και να ομαλοποιηθεί η πορεία προς την υλοποίηση των προαπαιτουμένων της πρώτης αξιολόγησης που συνδέονται με την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης των τριών υπουργών της κυβέρνησης με τον κ. Μοσκοβισί δεν έγινε καμία συζήτηση για το θέμα της ΕΛΣΤΑΤ. Ωστόσο, δεν απέκλειαν αυτό το θέμα να συζητηθεί στο EuroWorking Group που συνεδριάζει στις Βρυξέλλες.

Επιπλέον, ευρωπαϊκές πηγές σχολίαζαν ότι μερικά από τα 15 προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης που θα «ξεκλειδώσουν» την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ αποδεικνύονται πιο δύσκολα από ό,τι εκτιμήθηκε αρχικά.

Συγκεκριμένα, ανέφεραν τον ορισμό των μελών του εποπτικού συμβουλίου του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων και τα ενεργειακά, θέματα τα οποία η Επιτροπή ανέμενε να έχουν προχωρήσει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Σκοπός είναι, σχολίαζαν οι ίδιες πηγές, να εκταμιευθεί το συντομότερο η δόση των 2,8 δισ. ευρώ, ώστε να ανοίξει ο δρόμος προς τη δεύτερη αξιολόγηση.

Όσον αφορά στην προοπτική αναθεώρησης των πρωτογενών πλεονασμάτων, ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν ότι ο κ.Μοσκοβισί είχε αποκλείσει ήδη κάτι τέτοιο από την τελευταία επίσκεψή του στην Αθήνα και δεν έχει αλλάξει κάτι από τότε.

Keywords
Τυχαία Θέματα