Κοινές δηλώσεις Τσίπρα-Μέρκελ: Απαιτείται δίκαιη ανάπτυξη και γενναίες αποφάσεις (ΒΙΝΤΕΟ)

14:16 16/12/2016 - Πηγή: Aixmi

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως «οι συζητήσεις μας δεν είναι πάντα εύκολες και στις δύσκολες στιγμές διαμορφώνονται σταθερές σχέσεις. Απαιτεί καλή πίστη και συνεργασία αλλά επίσης νέο όραμα και αποφάσεις για την Ευρώπη«.

Σχετικά με την οικονομία ανέφερε πως «έχουμε περάσει σε θετικό

πεδίο ανάπτυξης και οι προβλέψεις για την οικονομία προβλέπουν σημαντική ανάκαμψη«.

Απαιτείται δίκαιη ανάπτυξη και γενναίες αποφάσεις, τόνισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι στόχος είναι να δωθεί το μήνυμα στη διεθνή κοινότητα, ότι η Ελλάδα από τμήμα της κρίσης, έχει γίνει κομμάτι της λύσης του προβλήματος.

Ο πρωθυπουργός τόνισε τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, σημειώνοντας ότι υπάρχει θεαματική υπεραπόδοση εσόδων και επιστροφή της Ελλάδας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, μετά από πολλά χρόνια.

Η ανάπτυξη, είπε ο κ Τσίπρας, πρέπει να επουλώνει τις πληγές της κρίσης και να ανακουφίσει όλους εκείνους που έκαναν τεράστιες θυσίες τα προηγούμενα χρόνια, στο όνομα της Ευρώπης. Χρειάζονται γενναίες αποφάσεις από όλους τους εταίρους, για να μην ξαναγυρίσει η Ελλάδα στην κρίση, είπε ο πρωθυπουργός.

Για την Τουρκία είπε: «Η Ελλάδα τάσσεται σταθερά υπέρ της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, αλλά με πλήρη συμμόρφωση στα ενταξιακά κριτήρια», ενώ ξεκαθάρισε πως δεν θα ανεχτούμε αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Η θέση μας είναι σαφής για το Κυπριακό. Στηρίζουμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση χωρίς εγγυήσεις και κατοχικό στρατό. Μια ανεξάρτητη ενωμένη Κυπριακή Δημοκρατία, είπε ο κ. Τσίπρας.

Η Γερμανίδα καγκελάριος, από την πλευρά της, τόνισε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζήτησαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως το σχέδιο δράσης των υπουργείων Εσωτερικών είπε η Άνγκελα Μέρκελ.

Ζητήματα έρευνας και ανάπτυξης αλλά και ζητήματα όπως το προσφυγικό που είναι ζήτημα που απασχολεί την Ελλάδα θέμα που αποτελεί τεράστια επιβάρυνση για τη χώρα τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος.

Πρέπει να στηρίξουμε την Ελλάδα και να υπάρξει δίκαιη κατανομή των προσφύγων σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Να μην εγκαταλείψουμε την Ελλάδα στην τύχη της για το προσφυγικό, σημείωσε η κ. Μέρκελ.

Για το ζήτημα της διαπραγμάτευσης υπογράμμισε πως δεν είναι εδώ ο τόπος που λαμβάνονται αποφάσεις. Οι διαβουλεύσεις γίνονται με τους τρεις θεσμούς και το Eurogroup. Οι συζητήσεις μας δεν είναι πάντα εύκολες, αλλά είναι πάντα ειλικρινείς, τόνισε για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος η Α. Μέρκελ.

Keywords
Τυχαία Θέματα