Κιλιτσντάρογλου (CHP): O Eρντογάν με τόσες εξουσίες στα χέρια του θα θέσει σε κίνδυνο το μέλλον της Τουρκίας

09:21 13/3/2017 - Πηγή: Aixmi

Ότι το «όχι» θα είναι το νικητήριο αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου εκτίμησε ο επικεφαλής της τουρκικής αντιπολίτευσης, του κεμαλικού CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, θεωρώντας βέβαιο ότι οι Τούρκοι θα απορρίψουν την ενίσχυση των εξουσιών του Ερντογάν.

«Το αποτέλεσμα θα είναι «όχι», διότι υπάρχουν ερωτήματα ακόμη και μεταξύ των ψηφοφόρων του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν«, δήλωσε μεταξύ

άλλων σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο ηγέτης του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος της Τουρκίας.

«Η ισορροπία μεταξύ της δικαστικής, της εκτελεστικής και της νομοθετικής εξουσίας θα χαθεί εντελώς. Οι τρεις εξουσίες θα συγκεντρωθούν στα χέρια του προέδρου. Ένας άνθρωπος με τόσες εξουσίες και επιρροή θα θέσει σε κίνδυνο το μέλλον της Τουρκίας. Τέτοιες εξουσίες δεν είχε ούτε ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ», υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος προειδοποιεί ότι τα σχέδια του Ερντογάν απειλούν τη δημοκρατία.

«Αν δεν υπάρχει ανεξαρτησία της δικαιοσύνης, αν μπορεί να ασκηθεί έλεγχος στα νομοθετικά και εκτελεστικά όργανα, αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει πλέον δημοκρατία», υπογράμμισε και συμπλήρωσε: «Αν η κυβέρνηση επιθυμεί ένα δημοκρατικό δημοψήφισμα, ένα δημοψήφισμα για το οποίο ο κόσμος δεν θα έχει αμφιβολίες, αυτό το δημοψήφισμα δεν θα πρέπει να διεξαχθεί εφόσον ισχύει κατάσταση έκτακτης ανάγκης» θεωρώντας ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει με δημοκρατική διαδικασία το δημοψήφισμα ενώ ισχύει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Αν καταρρεύσουν οι δημοκρατικές δομές στην Τουρκία, αυτό δεν θα απειλήσει μόνο τη χώρα και τους άμεσους εταίρους της, αλλά όλες τις δημοκρατικές χώρες» προειδοποίησε ο Κιλιτσντάρογλου.

Keywords
Τυχαία Θέματα