Καθοριστικό ραντεβού Σαμαρά -Βενιζέλου -Κουβέλη / Σταθερότητα ή πρόωρες κάλπες‏

23:57 13/6/2013 - Πηγή: Aixmi

Για τις έξι το απόγευμα της Δευτέρας ορίστηκε το ραντεβού των πολιτικών αρχηγών, στο οποίο θα καταβληθεί προσπάθεια να γεφυρωθούν οι μεγάλες διαφωνίες για τη λειτουργία της κυβέρνησης και, κυρίως, για τον τρόπο που λαμβάνονται οι αποφάσεις.

Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε τηλεφωνικά με Βενιζέλο και Κουβέλη και συμφώνησαν να γίνει η συνάντηση.

Τι να περιμένει κανείς από αυτήν;

Πολλά. Πρώτα απ’ όλα αν θα υπάρχει κυβέρνηση την Τρίτη ή αν πάμε σε πρόωρες εκλογές.

Τα

πράγματα δεν είναι καθόλου απλά. Οι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ, παρότι δε θέλουν εκλογές και πολύ περισσότερο να φανεί ότι τις προκάλεσαν εκείνοι, έχουν αποφασίσει να μη στηρίξουν στο εξής την κυβέρνηση αν δεν αλλάξει ουσιαστικά η λειτουργία της.

Κυρίως, αν ο Αντώνης Σαμαράς δε σταματήσει να επιβάλει τη δική του άποψη σε όποιο θέμα προκύπτει διαφωνία (πχ αντιρατσιστικό και ΕΡΤ).

Ο Φώτης Κουβέλης το ξεκαθάρισε χθες, μιλώντας για την ανάγκη αναζήτησης, κάθε φορά, του «κοινού πολιτικού τόπου». Τι σημαίνει αυτό;

Έχουμε διαφορετική άποψη σε ένα θέμα; Συζητάμε και καταλήγουμε σε συμφωνία με αμοιβαίες υποχωρήσεις. Όχι να επιβάλεις εσύ τη δική σου άποψη ως ο ισχυρότερος κυβερνητικός εταίρος.

Αυτό θα είναι το βασικό θέμα συζήτησης στο τραπέζι των τριών αρχηγών. Και, βέβαια, το επόμενο θα είναι ο ανασχηματισμός, με τη συμμετοχή στην κυβέρνηση πολιτικών στελεχών και από ΠΑΣΟΚ -ΔΗΜΑΡ.

Τι θα κάνει ο πρωθυπουργός;

Θα προσπαθήσει να εκτονώσει την ένταση και να αποτρέψει τις εκλογές. Είναι, όμως, σαφές ότι δε θέλει να δίνει, πλέον, την εντύπωση «πρωθυπουργού υπό επιτροπεία». Ούτε η κυβέρνηση την εικόνα τριών υπουργικών συμβουλίων, τα οποία θα αναφέρονται στους τρεις πολιτικούς αρχηγούς.

Ενώ, λοιπόν, δεν θέλει πρόωρες κάλπες, δεν θα διστάσει να τις αποδεχθεί αν θεωρήσει ότι Βενιζέλος και Κουβέλης προσπαθούν να τον καταστήσουν όμηρο. Τα ευνοϊκά για τη ΝΔ, αλλά και προσωπικά για τον ίδιο, γκάλοπ έχουν ενισχύσει εσχάτως την αυτοπεποίθησή του.

Συνεπώς, τα πράγματα είναι οριακά και τίποτα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο «διαζυγίου». Αν, για παράδειγμα, οι αρχηγοί του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ επιμείνουν στη θέση ότι πρέπει να επαναλειτουργήσει αμέσως η ΕΡΤ με το προηγούμενο καθεστώς, μέχρις ότου ετοιμαστεί η νέα δομή της, είναι βέβαιο ότι ο «γάμος» θα λυθεί άμεσα.

Keywords
Τυχαία Θέματα