Κατεδαφίζουν τα σπίτια ομογενών στη Χειμάρρα – Αντίδραση από το ΥΠΕΞ

20:50 30/10/2016 - Πηγή: Aixmi

Ειδοποιητήρια με τα οποία τους ανακοινωνόταν ότι πρέπει να εκκενώσουν τα σπίτια τους σε πέντε ημέρες κθώς αναμένται αυτά να κατεδαφιστούν στο πλαίσιο του σχεδίου ανάπτυξης της Χειμάρρας, έλαβαν 19 οικογένειες που ανήκουν στην Ελληνική Εθνική Μειονότητα. Το υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε αμέσως ζητώντας την άμεση ακύρωση της κατεδάφισης οικιών Ελλήνων ομογενών στη Χειμάρρα και τη διενέργεια ουσιαστικών διαβουλεύσεων με τους ιδιοκτήτες για τα σχέδια ανάπλασης της πόλης.

Επιπλέον, το ΥΠΕΞ εκφράζει προς τις αλβανικές Αρχές την ιδιαίτερη ανησυχία για τα ειδοποιητήρια

που έλαβαν οι 19 οικογένειες.

«Η προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων και δη των μειονοτικών δικαιωμάτων αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα των 5 προϋποθέσεων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ως εκ τούτου, εφόσον η Αλβανία ειλικρινά επιθυμεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αποδείξει στην πράξη ότι λειτουργεί ως κράτος Δικαίου προστατεύοντας από αυθαιρεσίες και παρανομίες τα δικαιώματα όλων των κατοίκων της ανεξαρτήτως εθνικής καταγωγής και προελεύσεως» σύμφωνα με την ανακοίνωση,.

Keywords
Τυχαία Θέματα