Καταρρέουν τα χρηματιστήρια

18:40 24/8/2015 - Πηγή: Aixmi

Νέα κατάρρευση δεικτών, μετοχών και αξιών στα ασιατικά χρηματιστήρια με το ξεκίνημα της νέας εβδομάδας καθώς οι επενδυτές σπεύδουν να διασφαλίσουν κατά το δυνατόν τις θέσεις τους με μαζική έξοδο από τις μετοχικές αγορές και αύξηση τοποθετήσεων στα ομόλογα και εν μέρει στο ιαπωνικό γεν.

Η αποστροφή του ρίσκου και το «ξεπούλημα» μετοχών συνεχίζεται και στην Ευρώπη με τις απώλειες να ξεπερνούν το 5%. Τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές πρώτων υλών καθώς οι τιμές εμπορευμάτων οδεύουν προς νέα

χαμηλά από το 1999.

Εικόνα… διάλυσης και στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τον Γενικό Δείκτη σε χαμηλά τριετίας, κάτω από τις 600 μονάδες! O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 568,38 μονάδες, σημειώνοντας μεγάλη πτώση 10,54%. Είναι το χαμηλότερο κλείσιμο από τη συνεδρίαση της 25ης Ιουνίου 2012 (566,79 μονάδες). Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 562,87 μονάδες, όταν υποχωρούσε έως και 11,40%.

To νέο χαμηλό έτους για τον Γενικό Δείκτη γράφτηκε στις 562 μονάδες (-11%) – προηγούμενο χαμηλό είχε σημειωθεί στις 3 Αυγούστου όπου ο Δείκτης είχε υποχωρήσει μέχρι τις 615 μονάδες- ενώ είναι ξεκάθαρο ότι το πολιτικό χάος οδηγεί τους ξένους επενδυτές να περιμένουν μέχρι τις 20 ή τις 27 Σεπτεμβρίου για να αγοράσουν σε χαμηλότερα επίπεδα.

Ο γερμανικός DAX καταγράφει «βουτιά» 5,5% κάτω από τις 10.000 μονάδες για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο και οδεύει προς bear market, καθώς έχει χάσει 21% από τα υψηλά του έτους την άνοιξη.

Ενδεικτικό της ιδιαίτερα άσχημης κατάστασης που επικρατεί και του πανικού που φαίνεται να διακατέχει τους επενδυτές είναι η απόφαση του NYSE να θέσει σε εφαρμογή τον περίφημο Κανόνα 48 (Rule 48), βάσει του οποίου οι αρχές ελέγχου της Wall Street μπορούν να μην «ανακοινώνουν» την πτώση των προθεσμιακών συμβολαίων (futures) των τριών βασικών δεικτών.

Ο εν λόγω κανόνας δημιουργήθηκε το 2008, λίγο μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers, ενώ για σήμερα τέθηκε εκ νέου σε εφαρμογή καθώς τα futures του S&P 500 έφθασαν να υποχωρούν έως και 20%!

Ο Dow Jones «άνοιξε» με απώλειες 1.089 μονάδων, ενώ αυτή τη στιγμή κινείται κατά 710 μονάδες χαμηλότερα ή 4,3% στις 15.749 μονάδες. Και οι 30 μετοχές του δείκτη των blue chips καταγράφουν ισχυρή πτώση, με μεγαλύτερα θύματα τους τίτλους εταιρειών με σημαντική εξάρτηση από την Κίνα, όπως αυτοί των Apple (-3,8%) και Cisco (-5%).

Καθημερινά πλέον καταγράφεται κι ένα καινούργιο μίνι-κραχ στις ασιατικές αγορές και είναι ενδεικτικό πως ο δείκτης-βαρόμετρο της περιοχής, ο δείκτης MSCI Ασίας-Ειρηνικού έκλεισε το πρωί με νέες απώλειες της τάξης του 4% σε χαμηλό τριών ετών. Πάνω από 9% έχασαν εκ νέου σήμερα οι μεγάλες κινεζικές αγορές με αποτέλεσμα ήδη να έχουν «διαγράψει» όλα τα κέρδη από την αρχή της χρονιάς.

Keywords
Τυχαία Θέματα