Καταπέλτης το ΣτΕ: Αντισυνταγματικός ο Νόμος Παππά

23:25 26/10/2016 - Πηγή: Aixmi

Κατεδαφίζει το ΣτΕ το Νόμο Παππά. Με δεκατέσσερις ψήφους υπέρ κι έντεκα κατά, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο μετά από 5,5 ώρες σκληρής νομικής μάχης, έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο Παππά, καθώς η πλειοψηφία τάχθηκε υπέρ της αντισυνταγματικότητας του νόμου και δεν δόθηκε προθεσμία για να διορθωθεί «εν λειτουργία» ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες.

Οι 25 αντιπρόεδροι και σύμβουλοι Επικρατείας του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου κατά την πέμπτη κατά σειρά διάσκεψη, μετά από έντονες αντιπαραθέσεις αποφάνθηκαν ότι ο νόμος Παππά προσκρούει στις

επιταγές του άρθρου 15 του Συντάγματος που καθορίζει ως μόνο αρμόδιο όργανο για τη χορήγηση των τηλεοπτικών αδειών το ΕΣΡ.

Με αυτήν την απόφαση όπως εκδόθηκε, το νέο τηλεοπτικό τοπίο δεν υφίσταται κι επανερχόμαστε στο πρότερο τοπίο σαν να μην έγινε ποτέ ο διαγωνισμός.

Πάντως εκείνο, που αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον είναι το σκεπτικό της απόφασης.

Αποχωρώντας ο πρόεδρος του ΣτΕ Νίκος Σακελλαρίου αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση λέγοντας πως η διάσκεψη είναι μυστική.

Το μόνο που εκτιμάται ότι είναι σίγουρο είναι πως δεν μπορούν να κλείσουν κανάλια που δεν πήραν άδεια, και ότι οι αρμοδιότητες θα μεταβιβαστούν στο εξής στο ΕΣΡ το οποίο και πρέπει να συγκροτηθεί.

Η πλειοψηφία του ΣτΕ υιοθέτησε τη σκληρή γραμμή, αυτή της πλήρους απόρριψης της διαδικασίας. Και τούτο διότι υπήρξε και μερίδα ανωτάτων δικαστικών που τάχθηκαν υπέρ της άποψης ότι πρέπει, με βάση ευχέρειες που δίδει ο Κανονισμός του ΣτΕ στο δικαστήριο, να δοθεί προθεσμία ολίγων μηνών, ώστε να συγκροτηθεί το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο το οποίο στο εξής – κατά την απόφαση- θα έχει την αρμοδιότητα να ρυθμίζει τα θέματα του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα