Κάποιοι αρχαιολόγοι δείχνουν να κάνουν «καλλιστεία» με τον τάφο της Αμφίπολης

15:00 18/9/2014 - Πηγή: Aixmi

Ακούσαμε όλα τα ονόματα των πιθανών ενοίκων του τάφου της Αμφίπολης, από τον Μέγα Αλέξανδρο, τη Ρωξάνη, το γιο τους τον Αλέξανδρο τον Δ´, μέχρι τον Ηφαιστίωνα και το Νέαρχο. Μάλιστα, κάποιοι «ειδικοί» έφθασαν στο σημείο να επικαλεστούν το αδιάψευστο προαίσθημά τους ότι ο τάφος ανήκει στον Αλέξανδρο, αφού η μάνα του (Ελληνίδα μάνα;) η Ολυμπιάδα δεν θα άφηνε ποτέ το γιο της να ταφεί στα ξένα!!!

Τα σενάρια «φουντώνουν» ακόμη περισσότερο όταν οι ανακοινώσεις από το υπουργείο Πολιτισμού καθυστερούν, όπως τώρα που οι ανασκαφές «φρέναραν» γιατί υπάρχει κίνδυνος

κατάρρευσης. Ο σύλλογος Ελλήνων αρχαιολόγων επιτίθεται στο υπουργείο Πολιτισμού επειδή (όπως υποστηρίζει) πιέζει την ανασκαφική ομάδα με την επικοινωνιακή του πολιτική, αλλά την ίδια ώρα δεκάδες αρχαιολόγοι, μέλη του συλλόγου, έχουν βγει στις ρούγες και σεναριολογούν για όλα τα πιθανά ενδεχόμενα.

Για το ποιός είναι ο ένοικος, για το αν ο τάφος έχει συληθεί, για το πόσοι είναι θαμμένοι στον τύμβο. Κάποιοι αμφισβητούν ακόμη και τη χρονολόγηση που έχει γίνει, ότι δηλαδή ο τάφος έχει κατασκευαστεί μεταξύ 325 και 300 π.χ. Και όλα αυτά με μοναδικά στοιχεία τις φωτογραφίες που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα.

Σα να ’χει ο καθένας το δικό του «μαγαζάκι», σαν να ενοχλείται από την ανασκαφή του άλλου, σαν να θεωρεί ότι η δική του ανασκαφή είναι η πιο σημαντική, αν ποτέ έχει κάνει δική του ανασκαφή.

Βεβαίως για να είμαστε δίκαιοι οι περισσότεροι αρχαιολόγοι σέβονται τη συνάδελφό τους που είναι υπεύθυνη της ανασκαφής στην Αμφίπολη και περιμένουν ψύχραιμα τις επίσημες ανακοινώσεις.

Δεν ξέρω ποιος θα επιβεβαιωθεί στο τέλος. Αυτό που ξέρω είναι ότι η ανασκαφή στην Αμφίπολη μας κάνει λίγο να χαμογελάμε και να ζηλεύουμε εμείς οι κοινοί θνητοί, οι μη γνωρίζοντες, αυτούς που σκάβουν χωμένοι μέσα στον αρχαίο τάφο, ψάχνοντας τον κρίκο της αλυσίδας που μας συνδέει με το παρελθόν. Και θα συνεχίσουμε να χαμογελάμε ακόμα κι αν η χρονολόγηση της κυρίας Περιστέρη είναι λάθος. Θα συνεχίσουμε να χαμογελάμε ακόμη κι αν ο τύμβος κατασκευάστηκε στα Ρωμαϊκά χρόνια. Θα συνεχίσουμε να χαμογελάμε ακόμη κι αν δεν είναι του Αλέξανδρου, της Ρωξάνης ή κάποιου στρατηγού του. Γιατί απλά είναι Ιστορία και μας δίνει δύναμη.

Keywords
Τυχαία Θέματα