Καλλιτέχνης βλέπει… αλλιώς τις πριγκίπισσες της Ντίσνεϊ

16:42 22/10/2015 - Πηγή: Aixmi

Πριγκίπισσες της Ντίσνεϊ με τριχοφυΐα ή ως Σύροι πρόσφυγες αλλά και ήρωες με τη μορφή τρανσέξουαλ, μια νέα προσέγγιση του καλλιτεχνικού κόσμου που έρχεται να ανατρέψει την εικόνα του τέλειου.

Η κίνηση αυτή προστίθεται στις έντονες συζητήσεις των τελευταίων ετών περί σεξισμού και αντισημιτισμού όσον αφορά στους χαρακτήρες της βιομηχανίας, με ένα νέο πρόσωπο να αναστατώνει το Instagram με τις προκλητικές εικόνες του.

Ο

26χρονος καλλιτέχνης Σέιντ Χοάξ, που εκθέτει τη δουλειά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έχει μετατρέψει πριγκίπισσες σε σύρους πρόσφυγες και σε υποψήφιες Προέδρους, ενώ αναφέρει ότι η γοργόνα Άριελ, η Σταχτοπούτα και η Γιασμίν είναι συνδεδεμένες με πιο αγνές εποχές.

Ο Χοάξ εξασκεί την τέχνη του στη Συρία, και δηλώνει ότι ήταν από τα παιδιά εκείνα που είχαν εμμονή με τις πριγκίπισσες της Ντίσνεϊ. «Όσο μεγαλώναμε δεν θέλαμε να αφήσουμε πίσω τους χαρακτήρες αυτούς. Τους υποχρεώνουμε να μεγαλώσουν μαζί μας», αναφέρει στους New York Times.

Στο λογαριασμό του στο Instagram τον ακολουθούν εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες, ως Σύρος καλλιτέχνης όμως φοβάται για την ασφάλειά του οπότε και συστήνεται με το διαδικτυακό του ψευδώνυμο.

Δεν είναι μόνο οι πριγκίπισσες που φιγουράρουν στη διαδικτυακή του σελίδα, αλλά και ήρωες όπως ο Ηρακλής που μετατρέπεται σε drag queen περσόνα και ο πρίγκιπας Έρικ από τη Μικρή Γοργόνα που παρουσιάζεται ως άτομo απροσδιορίστου φύλου.

«Η ανάμιξη των κλασικών αυτών παιδικών εικόνων με την πραγματικότητα κρύβει κάτι ισχυρό. Βγάζοντας τους συγκεκριμένους χαρακτήρες από το ουτοπικό τους καβούκι και τοποθετώντας τους σε ένα σύγχρονο πλαίσιο μπορεί να δημιουργήσει σοκαριστικά θεάματα», αναφέρει ο Χοάξ που χρησιμοποιεί στις δημιουργίες του φωτεινά χρώματα, βασίζεται στην ποπ κουλτούρα και εστιάζει την οπτική του στις νόρμες που κυβερνούν τη γυναικεία συμπεριφορά. Χωρίς να κοντοστέκεται μπροστά στον «ορισμό» της ομορφιάς, ζωγραφίζει τις πριγκίπισσες με τρίχες στα πόδια ή ακόμα τις «βάζει» να καπνίζουν μαριχουάνα.

«Οι εικόνες μου χάνονται σε ένα χρονολόγιο που είναι γεμάτο από selfie και καλλιτεχνικές εικόνες. Αυτό δημιουργεί μια ωραία αντίθεση την οποία οι άνθρωποι εκτιμούν», γράφει ο Χοάξ για τη δουλειά του στο Instagram.

Για πολλούς η «συνταγή» της Ντίσνεϊ δεν είναι υγιής, γι’αυτό και καλλιτέχνες έχουν κατά καιρούς μετατρέψει μερικά από τα πιο αναγνωρίσιμα πρόσωπά της σε γελοιογραφίες προκειμένου να περάσουν ένα συγκεκριμένο μήνυμα. Η μεταμόρφωση αυτή δεν μένει ανεπηρέαστη από την επικαιρότητα με τα ψεγάδια της πραγματικής ζωής να αναδεικνύονται.

Πηγή: in.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα