Και η Μέρκελ στον αγώνα κατά του brexit

00:05 30/4/2016 - Πηγή: Aixmi

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τάχθηκε τη Μεγάλη Παρασκευή κατά του brexit επισημαίνοντας ότι επιθυμεί μια ευημερούσα Βρετανία, εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μετά τη συνάντησή της με τον πρωθυπουργό της Λετονίας Μάρις Κουσίνσκις στο Βερολίνο, είπε ότι αν το δούμε ρεαλιστικά υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα όταν ένα κράτος είναι μέλος της ΕΕ. Εκτός τούτου, η Βρετανία είναι ούτως ή άλλως πολύ στενά συνδεδεμένη με τις χώρες της ευρωζώνης. «Επιθυμούμε μία δυνατή και οικονομικά εύρωστη Μεγάλη Βρετανία

μέσα στην ΕΕ, αλλά η απόφαση γι αυτό ανήκει στους Βρετανούς ψηφοφόρους», κατέληξε η κ. Μέρκελ. Πάντως η Γερμανίδα καγκελάριος απέφυγε να αναφερθεί στα ενδεχόμενα μειονεκτήματα μιας εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, όπως είχε κάνει πριν από λίγες εβδομάδες ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Ο Μπάρακ Ομπάμα προειδοποίησε ότι η Βρετανία “θα χάσει έδαφος” για την υπογραφή μιας εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ, στην περίπτωση που εγκαταλείψει την ΕΕ.

Νωρίτερα την Μεγάλη Παρασκευή, έγινε γνωστό ότι ενδεχόμενη αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, θα έχει αρνητικές επιπτώσεις και στις στενές σχέσεις που διατηρεί η Βρετανία με τις ΗΠΑ. Την εκτίμηση αυτή, έκανε ο συντηρητικός πρώην πρωθυπουργός Τζον Μέιτζορ, σχολιάζοντας το δημοψήφισμα που θα πραγματοποιηθεί την 23η Ιουνίου.

«Οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ θα επιδεινωθούν. Η Αμερική χρειάζεται έναν σύμμαχο στο εσωτερικό της ΕΕ και δε θα είμαστε εμείς. Παράλληλα, η Σκωτία είναι ενδεχόμενο να επιλέξει να εγκαταλείψει το Ηνωμένο Βασίλειο», σημείωσε ο Μέιτζορ.

Keywords
Τυχαία Θέματα