Καφετζόπουλος: Κουβαλάω πολλά χρόνια την κατάθλιψη, χρειάστηκα βοήθεια

17:54 16/12/2016 - Πηγή: Aixmi

Δίνει σπάνια συνεντεύξεις, έχει έντονη προσωπικότητα και είναι αναμφισβήτητα από τους πιο καλούς ηθοποιούς που έχουμε. Φύση απαισιόδοξος άνθρωπος, με χιούμορ που σπάει κόκκαλα, πολεμάει με την κατάθλιψη και δεν το βάζει κάτω με τίποτα. «Είναι κάτι που το κουβαλάω παρά πολλά χρόνια, απλώς διαπίστωσα ότι κάτι πρέπει να κάνω γι’ αυτό γιατί δεν πάει άλλο, την τελευταία δεκαετία ας πούμε». Σκέφτεται το θάνατο από μικρό παιδί και, μάλιστα, θυμίζει συνεχώς στους αισιόδοξους ανθρώπους ότι θα πεθάνουν κι αυτοί!

Ο Αντώνης Καφετζόπουλος, πρωταγωνιστεί φέτος

στην υπερπαραγωγή, «Ωραία μου Κυρία» που ανέβηκε στο Πάνθεον σε ένα ρόλο που αγαπάει πολύ! «Κατά καιρούς δουλεύουμε με τον Αλέξανδρο Ρήγα. Αυτό που μου πρότεινε φέτος ήταν λίγο μάνα εξ ουρανού, είναι ένας μικρός σε έκταση ρόλος, για να έχω τη χαρά κι εγώ κάποτε να κάθομαι στο καμαρίνι και να ακούω τους άλλους που ιδρώνουν με τη φανέλα. Είχε χρόνια να μου τύχει αυτό κι είμαι πολύ ευχαριστημένος».

Έχει πολιτική άποψη και την υποστηρίζει με επιχειρήματα. Δεν πίστεψε ούτε μία στιγμή τα λεγόμενα του Αλέξη Τσίπρα, χαρακτηρίζει τον Γιάνη Βαρουφάκη, νούμερο και νάρκισσο, ενώ δεν πιστεύει πλέον ότι υπάρχει κάποιος πολιτικός για να αναλάβει τη θέση του Πρωθυπουργού.

Μ.Σ Φέτος τα θέατρα περνούν μια κρίση. Πού πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό; Για παράδειγμα, πέρσι είχαν ανέβει παρά πολλές παραστάσεις κι εισπρακτικά πήγαν καλύτερα απ’ ό,τι φέτος μέχρι στιγμής τουλάχιστον.

Α.Κ «Νομίζω ότι ξεθάρρεψαν και ανέβασαν τις τιμές, γιατί η περσινή και η προπέρσινη χρονιά πήγαν σχετικά πολύ καλά. Ο λόγος που το θέατρο άντεξε στην κρίση είναι ότι αντέδρασε αμέσως και χαμήλωσε παρά πολύ τις τιμές. Αυτό σημαίνει ότι χαμήλωσε όλη η αλυσίδα, δηλαδή χαμήλωσαν και οι δικές μας αμοιβές και τα πάντα. Αυτό κράτησε το θέατρο ζωντανό. Φέτος ξεθάρρεψαν, βλέπω κάτι τιμές προς τα πάνω και νομίζω ότι αυτή είναι η αιτία. Θα αντιδράσει, όμως, το θέατρο. Θα μειώσουμε τις τιμές, θα γίνουν προσφορές, θα το χειριστεί καλά. Το θέατρο εξαρτάται από το ταμείο, εξαρτάται από τον κόσμο».

Μ.Σ Από το κοινό αγαπηθήκατε πολύ μέσα από το ρόλο σας στο σήριαλ΄»Και οι παντρεμένους έχουν ψυχή». Πιστεύετε πως όταν ένας ηθοποιός κάνει έναν ρόλο για μεγάλο χρονικό διάστημα κι αυτός έχει μεγάλη επιτυχία, στη συνέχεια δυσκολεύεται να βρει άλλο ρόλο που να είναι αντίθετος με αυτό που έκανε ως τώρα;

Α.Κ «Όχι. Οι ηθοποιοί δεν δυσκολεύονται, συνήθως δυσκολεύεται η αγορά. Από μένα για παράδειγμα ζητούσαν να κάνω τα ίδια και τα ίδια. Είτε ήταν πριν από 40 χρόνια μετά την «Αστροφεγγιά», όλοι ήθελαν να κάνω ένα φυματικό φοιτητή, μετά το «Μινόρε της Αυγής» να κάνω κανένα μάγκα, μετά τους «Παντρεμένους», καμία κωμωδία. Η αγορά το ζητάει αυτό. Κυρίως η τηλεόραση, όχι το θέατρο. Στο θέατρο γνωριζόμαστε καλύτερα».

Μ.Σ Οι ηθοποιοί, όπως και τα περισσότερα επαγγέλματα, περνούν κρίση. Οι αμοιβές έχουν μειωθεί αρκετά. Εσείς αποκτήσατε χρέη όλο αυτό το διάστημα της οικονομικής κρίσης;

Α.Κ «Οι φόροι έχουν ανεβεί πολύ. Α ναι, όλοι έχουμε χρέη. Δηλαδή, πράγματα που εξυπηρετούσε κανείς με την πιστωτική του κάρτα, τώρα δεν μπορεί. Τέτοια, δεν έχω σημαντικά πράγματα. Όχι.

Μ.Σ Πώς βλέπετε την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Mega, τους τελευταίους μήνες;

Α.Κ «Με το Μega ήταν η πιο ακραία περίπτωση σιγουριάς του ανθρώπου που πριονίζει το κλαδί που κάθεται. Όλα τα κανάλια το έκαναν αυτό. Δηλαδή, όταν έκαναν μεγάλα έξοδα στηριζόντουσαν στη λογική ότι δε θα χρειαστεί να πληρώσουν τα χρέη τους. Όταν έρχεται πλέον η στιγμή που κανείς δεν μπορεί να ανεχτεί πια τα χρέη σου, σταματάνε οι διαφημίσεις και οι επιδοτήσεις έμμεσα από το κράτος που κάνει τα στραβά τα μάτια σε διάφορα πράγματα, φυσικό είναι να καταρρεύσουντα πράγματα. Χρόνια το λέμε οι άνθρωποι που έχουμε σχέση με την τηλεόραση. Αυτό το τοπίο που υπήρχε δεν ήταν βιώσιμο, έτσι όπως ήταν. Έπρεπε να ενωθούν διάφορα κανάλια, να έχουμε λιγότερα πανελλήνιας εμβέλειας. Επίσης τα κανάλια έχουν εκπαιδεύσει το κοινό στη λογική να έχεις πολύ καλό τηλεοπτικό πρόγραμμα τσάμπα. Δεν ισχύει σε κανένα μέρος του κόσμου αυτό. Σε όλα τα μέρη του κόσμου για να δεις τις καλές σειρές πρέπει να πληρώσεις σε ένα συνδρομητικό κανάλι. Αυτό δεν είναι το λογικό; Κάποιος πρέπει να πληρώνει, θα πέφτουν από τον ουρανό τα καλά πράγματα»;

Ο Σύριζα ήθελε, στην αναμπουμπούλα, να αποκτήσει καναλάκι

Μ.Σ Πώς είδατε την κατάσταση που δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ με τις άδειες των καναλιών;

Α.Κ «Απαίσια. Ήταν το πιο απολυταρχικό πράγμα που δοκίμασε να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι στιγμής. Ήταν μια παρέμβαση που δεν είχε σχέση με την εξυγίανση του τοπίου, είχε σχέση με το μέσα στην αναμπουμπούλα να αποκτήσουμε κανένα καναλάκι δικό μας. Ένας εκβιασμός της πολιτικής εξουσίας στην εξουσία των καναλιών για ξαναμοίρασμα της επιρροής . Απαίσιο, αντιδημοκρατικό και άθλιο. Και χαίρομαι πολύ που κατέρρευσε, αλλά ξέρετε ο ψεύτης και ο κλέφτης την πρώτη μέρα χαίρονται».

Μ.Σ Την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πώς την βλέπετε όλον αυτόν τον καιρό;

Α.Κ «Από την αρχή ήμουν πολύ αρνητικός και τώρα είμαι αρνητικότερος. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχω να προτείνω κάτι. Δυστυχώς. Δηλαδή δεν μπορώ να πω, ότι παρόλα αυτά που έγιναν, παρόλη αυτή την εξαετία, παρόλο που καταλάβαμε ότι αυτό το μοντέλο πάνω στο οποίο χτίστηκε η Ελλάδα του 20ου αιώνα δεν περπατάει, δεν είναι λογικό να περιμένεις πάντα κάποιος να σε δανείζει χωρίς να περιμένει να πάρει τα λεφτά του. Είναι μια μικρογραφία με αυτό που έγινε στα κανάλια. Η μεγαλογραφία είναι η χώρα ολόκληρη . Δε βλέπω, από την άλλη, να έχει ωριμάσει το πολιτικό προσωπικό».

Μ.Σ Επειδή μου είπατε ότι ήσασταν από την αρχή αρνητικός με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, θέλω να μου διευκρινίσετε κάποια πράγματα. Ήσασταν αρνητικός γιατί θεωρούσατε από την αρχή ότι αυτά που έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ψέματα;

Α.Κ «Ήταν φανερό με γυμνό οφθαλμό ότι αποκλείεται να γίνουν αυτά τα πράγματα, δεν υπήρχε τρόπος να γίνουν. Κι όταν λέω τρόπος, εννοώ λεφτά αλλά και διάθεση να κάνει ρήξη ο ΣΥΡΙΖΑ με αυτούς που τον ψήφιζαν για κάποια πράγματα. Αλλά το ψέμα στην πολιτική είναι κάτι που το συνηθίζει κανείς. Έτσι λειτουργεί η δημοκρατία, ελευθερία του λόγου έχουμε, επομένως μπορεί ο καθένας να λέει ψέματα. Το πρόβλημα είναι ότι δεν έβλεπα και στην ηγετική ομάδα του να πιστεύουν έστω και μία λέξη από τα οποία έλεγαν. Μια προσπάθεια εναλλαγής της εξουσίας μιας ελίτ που αισθάνθηκε ότι απειλείται. Η εξέγερση των ελίτ είναι. Κι ο Τραμπ και η Λεπέν ελίτ είναι. Απλώς παραδοσιακά ως ελίτ θεωρούσαμε αυτούς που έχουν τα φράγκα. Ε, δεν είναι μόνο αυτοί οι ελίτ, είναι και διάφορες κοινωνικές ομάδες που έχουν προνόμια. Στην Ελλάδα ήταν μεγάλο μέρος επιχειρηματιών που είχαν σχέση αποκλειστική με το κράτος κι ένα μεγάλο μέρος υψηλόβαθμων κρατικών λειτουργών -είτε υπάλληλοι, είτε ανώτατοι δικαστικοί, στρατιωτικοί κτλ. Αυτές οι ελίτ υπάρχουν, και με τον ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να σώσουν την παρτίδα, τα μέχρι τώρα κεκτημένα τους»

Μ.Σ Θεωρείτε ότι ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ανώριμος να αναλάβει την πρωθυπουργική θέση.

Α. Κ «Θεωρώ ότι ήταν ωριμότατος γιατί κατάλαβε κάτι πολύ καλά: ότι η θέση του πρωθυπουργού είναι τρομερά ισχυρή. Στην Ελλάδα είναι τρομερά ισχυρή. Ο πρωθυπουργός στην Ελλάδα έχει περισσότερες εξουσίες από τον πρόεδρο στην Αμερική, για παράδειγμα. Μπορεί, χωρίς να ρωτήσει κανέναν, να ξεκινήσει έναν πόλεμο ή να τον σταματήσει. Μπορεί να υπογράψει διεθνείς συμφωνίες, συνθήκες, πράγματα που ο Αμερικανός πρόεδρος δεν μπορεί να κάνει. Εδώ δεν υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες, έτσι όπως είναι το πολιτικό σύστημα. Ειδικά μετά την συνταγματική μεταρρύθμιση επί Ανδρέα Παπανδρέου».

Μ.Σ Από τον Ανδρέα Παπανδρέου ο κύριος Τσίπρας «δανείστηκε» πολλά στοιχεία.

Ο Τσίπρας; Αδίστακτος, αμοραλιστής. χωρίς αίσθηση πραγματικότητας

Α.Κ «Επικοινωνιακά. Όχι, φυσικά, ότι έχω σε καμία εκτίμηση τον Ανδρέα Παπανδρέου. Δεν τον έχω σε καμία. Αλλά ο Παπανδρέου ήταν ένας άνθρωπος μορφωμένος, έξυπνος που καταλάβαινε μέχρι που φτάνει η κουβέρτα. Ο Τσίπρας εκτός από το να είναι αδίστακτος κι αμοραλιστής δεν έχει και την αίσθηση της πραγματικότητας . Δηλαδή, θεωρούσε ότι ρίχνοντας έναν τρελό, ας πούμε, έναν νάρκισσο αμετροεπή τύπο στο Eurogroup, τον Βαρουφάκη, αυτό θα φέρει αναστάτωση και κάποιο πιθανό όφελος. Την καταστροφή έφερε για τον ίδιο τον Τσίπρα. Αναγκάστηκε να κάνει την κωλοτούμπα της χιλιετίας μέσα σε 24 ώρες. Κάλεσε τον ελληνικό λαό να ψηφίσει ΟΧΙ στο Δημοψήφισμα και την άλλη μέρα είπε τώρα «τι μαλακία κάναμε, τώρα θα πω ΝΑΙ». Ενώ όσους υποστήριζαν ότι έπρεπε να μείνουμε στην Ευρωπαική Ένωση και στο Ευρώ, μέχρι και πριν 24 ώρες, μέχρι και προδότες μας έλεγαν. Δεν ξέρεις μέχρι πού φτάνει η κουβέρτα σου, είναι αυτό που λέω. Νομίζεις ότι ο Βαρουφάκης είναι κάτι. Τίποτα δεν είναι. Φανερό ήταν ότι ήταν νούμερο».

Δεν πιστεύω ότι ο Μητσοτάκης μπορεί να κάνει τίποτα στο σημερινό πλαίσιο

Μ.Σ Πιστεύετε ότι κάτι θα αλλάξει αν πάμε σε πρόωρες εκλογές; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να είναι καλύτερος;

Α.Κ «Όχι, δεν πιστεύω ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει την ισχύ να κάνει κάτι, λόγω του ότι η περίοδος είναι πολύ ταραγμένη. Βρέθηκε να ηγείται ενός κόμματος που ψυχικά δεν είναι μαζί του σε μεγάλο βαθμό. Υπάρχουν κομμάτια μέσα στη ΝΔ που να μπορεί να μισούν περισσότερο τον Κυριάκο Μητσοτάκη απ΄ό,τι ο Τσίπρας και η ομάδα του».

Μ.Σ Από τους πολιτικούς που έχουμε θεωρείται ότι υπάρχει κάποιος ικανός να γίνει πρωθυπουργός;

Α.Κ «Όχι δεν έχω να προτείνω κανέναν. Η ελπίδα μου είναι ότι θα αναδειχθούν νέοι άνθρωποι. Εγώ είμαι πια μεγάλος, εννοώ δύο γενιές μετά από μένα. Οι σημερινοί 40αρηδες».

Μ.Σ Ο κ. Τσίπρας στον ανασχηματισμό τοποθέτησε, όμως, νέους ανθρώπους -όπως για παράδειγμα στο υπουργείο Εργασίας την κυρία Αχτσιόγλου.

Α.Κ «Όχι δεν εννοώ με τη βιολογική έννοια. Εννοώ στα μυαλά να είναι, γιατί η νεαρή κοπέλα -ας πούμε- έχει μυαλά συνδικαλισμού του 1908, που δεν είμαστε 1908. Οι παραγωγικές σχέσεις είναι άλλες, οι οικονομίες-παγκόσμιες και τοπικές- είναι άλλες, η παραπολιτική βάση της Ελλάδας έχει τελειώσει και δεν μπορεί να υπερασπίζεσαι μία γραμμή κοινωνικών δικαιωμάτων άνευ αντικειμένου, δηλαδή δεν υπάρχει λευκό δέντρο. Δεν πέφτουν λεφτά από κάπου».

Μ.Σ Τι έφταιξε στην Ελλάδα και φτάσαμε ως εδώ; Μήπως η οικογενειοκρατία;

Α.Κ «Είναι μεγάλη κουβέντα γιατί αυτό ξεκινά από το 1830 περίπου, όταν η Επανάσταση είχε ηττηθεί στο Μεσολόγγι. Αυτό που περίσσευε ήταν ότι οι Τούρκοι θα έκαναν μία εκκαθάριση και η Ελλάδα θα ξαναγινόταν οθωμανική επαρχία και ξαφνικά εμφανίστηκαν 3 δυνάμεις , λίγο από σύμπτωση, λίγο από πολιτική προώθηση, και δημιούργησαν ένα κράτος. Ποτέ αυτό το κράτος δεν πήρε την τύχη στα χέρια του».

Μ.Σ Βολεύτηκαν οι Νεοέλληνες αργότερα με αυτήν την κατάσταση;

Α.Κ « Πέρασαν πολύ δύσκολες ώρες. Δεν είναι η πρώτη χρεοκοπία της Ελλάδας. Έχουμε χρεοκοπήσει κι άλλες φορές. Δεν ήταν ποτέ εύκολο».

Μ.Σ Ως άνθρωπος είστε αισιόδοξος ή απαισιόδοξος;

Α.Κ «Τρομερά απαισιόδοξος. Από μικρός, φύση απαισιόδοξος. Απαισιόδοξος για τους αισιόδοξους. Δηλαδή, οι αισιόδοξοι με βλέπουν πολύ απαισιόδοξο, αλλά προσωπικά με θεωρώ ρεαλιστή. Βλέπω την πραγματικότητα όπως έχει. Όταν υπάρχουν προβλήματα δεν μπορούμε να λέμε «εντάξει μωρέ μέχρι τότε θα βρούμε μία λύση». Πρέπει κανείς να εργάζεται για τη λύση, αν θέλει πραγματικά να βρει μία λύση σε κάτι».

Κουβαλάω πολλά χρόνια την κατάθλιψη, χρειάστηκα βοήθεια

Μ.Σ Έχετε περάσει κατάθλιψη ποτέ;

Α.Κ «Ναι. Ίσως οφείλεται και η κατάθλιψη στην απαισιοδοξία. Η κατάθλιψη, βέβαια, δεν έχει σχέση με το χιούμορ. Μπορεί να διασκεδάζεις παρά πολύ με τους φίλους σου. Είναι κάτι που το κουβαλάω παρά πολλά χρόνια απλώς, διαπίστωσα ότι κάτι πρέπει να κάνω γι’ αυτό, γιατί δεν πάει άλλο, την τελευταία δεκαετία ας πούμε. Ήταν πια κάτι που χρειαζόταν βοήθεια από την ιατρική. Είναι μόνιμη λίγο πολύ κατάσταση».

Μ.Σ Τι φοβάστε περισσότερο στη ζωή;

Α.Κ «Αυτό που φοβούνται όλοι οι άνθρωποι, το άγνωστο. Νομίζω ότι αυτός είναι ο μεγαλύτερός μας φόβος. Αυτός ο φόβος ξέρετε, δημιούργησε και τις θρησκείες επειδή πεθαίνουμε κάποια στιγμή.

Μ.Σ Σκέφτεστε το θάνατο;

Α.Κ «Ε ναι, από παιδί. (Γελάει) Είναι από τα αγαπημένα μου θέματα, με διασκεδάζει κιόλας, μου αρέσει να σκέφτομαι το θάνατο, τον δικό μου, των άλλων. Να θυμίζω στους άλλους ότι θα πεθάνουν».

Μ.Σ Δηλαδή αυτό κάνετε και στους αισιόδοξους;

Α.Κ «Ιδιαίτερα στους αισιόδοξους τους θυμίζω με μανία ότι θα πεθάνουν! (Γελάει)»

Μ.Σ Και πώς αντιδρούν;

Α.Κ «Δεν είμαι κι ο τύπος που θα τα πει όλα αυτά με απειλητικό τρόπο, αλλά μεταξύ αστείου και σοβαρού»

Keywords
καταθλιψη, βοηθεια, αλέξης τσίπρας, τσιπρας, οφείλεται, θεατρο, σημαίνει, προσφορες, φοροι, mega, συριζα, ελλαδα, παπανδρεου, δημοψηφισμα 2015, εκλογες, ισχύ, νεα δημοκρατια, χρεοκοπια, λύση, κινηση στους δρομους, σταση εργασιας, κλειστα επαγγελματα, θεματα πανελληνιων, δημοψηφισμα, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, βαρουφακης, η ζωη ειναι ωραια, αλέξης τσίπρας, αμοιβες, επιδοτησεις, υπουργειο εργασιας, δημοκρατια, ηθοποιοι, ηθοποιος, θρησκειες, ιατρικη, περιοδος, προγραμμα, τηλεοραση, τηλεοπτικο προγραμμα, τυχη, ψεμα, ψεματα, mega, αγορα, αμερικη, ανθρωπος, γινει, δεντρο, διαστημα, δυστυχως, εγινε, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκκαθαριση, εκτιμηση, ελευθερια, ελπιδα, εμμεσα, εννοια, εξοδα, επαγγελματα, επρεπε, επιτυχια, ερχεται, ευρωπαικη ενωση, ιδια, ιδιο, ισχυει, θεατρα, θυμιζει, κυβερνηση, κυρια, κωμωδια, λεφτα, λεει ψεματα, λύση, ματια, μεσολογγι, μητσοτακης, μικρο, ξερετε, ομαδα, παντα, οφελος, οφείλεται, παιδι, παμε, προβληματα, ρηγα, ρηξη, ρολο, σειρες, συνεχεια, τυπος, ισχύ, φυση, φυσικα, φτανει, φυσικο, φοβος, χιουμορ, χαρα, ψευτης, ωρες, αγνωστο, αλυσιδα, ενωση, χωρα, υπουργειο, κοπελα, λευκο, μυαλα, ομαδες, σημαίνει, τρελο, θελω να, θεματα, χερια
Τυχαία Θέματα