Ιταλία: Τέλος η φορολογία πρώτης κατοικίας – Περικοπές φόρων 35 δισ ευρώ

17:33 17/10/2015 - Πηγή: Aixmi

Η Ιταλία θα ξανακαταθέσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2016 «όπως είναι» εάν το απορρίψουν οι Βρυξέλλες, δήλωσε χθες ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι υπερασπιζόμενος τον αναπτυξιακό προϋπολογισμό με μείωση φόρων ύψους 35 δισ. ευρώ που παρουσίασε την Πέμπτη.

Mε αυτόν τον τρόπο ο Ιταλός πρωθυπουργός προειδοποιεί την Κομισιόν, αλλά και το Βερολίνο για τα πολιτικά και οικονομικά του σχέδια. «Αν οι Βρυξέλλες

βαθμολογήσουν τον προϋπολογισμό κάτω από τη βάση, τότε τον ξανακαταθέτεις και το σκορ γίνεται 1-1 και τίποτα δεν αλλάζει», δήλωσε χθες το πρωί ο Ιταλός πρωθυπουργός μιλώντας σε ιταλικό ραδιοφωνικό σταθμό.

Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς που υιοθέτησε η Ευρωζώνη στο απόγειο της κρίσης δημόσιου χρέους, τα κράτη-μέλη παραχώρησαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το δικαίωμα να απορρίπτει το σχέδιο προϋπολογισμού μιας χώρας και να ζητάει την αναθεώρησή του αν κρίνει ότι παραβιάζει τους δημοσιονομικούς κανόνες, π.χ. το όριο του 3% του ΑΕΠ για το έλλειμμα.

Όμως ο κ. Ρέντσι θέλει να ενισχύσει την ανάκαμψη της ιταλικής οικονομίας μετά τρία χρόνια ύφεσης και γι’ αυτό κατάθεσε, την Πέμπτη, έναν αρκετά αναπτυξιακό προϋπολογισμό για το 2016.

Ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει περικοπές φόρων συνολικού ύψους 35 δισ. ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια, αλλά και μείωση δαπανών ύψους 5 δισ. ευρώ, την ίδια στιγμή που ο Ρέντσι προωθεί περικοπές φόρων στην ακίνητη περιουσία αντί για μείωση της φορολογίας της εργασίας.

Το πιθανότερο είναι βέβαια, η Κομισιόν να έχει ενστάσεις για τον ρυθμό μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος, αλλά και για τον ρυθμό μείωσης του ιταλικού δημόσιου χρέους (όπως είχε γίνει και πέρυσι).

Ο προϋπολογισμός προβλέπει έλλειμμα ύψους 2,2% του ΑΕΠ για το 2016, ωστόσο σύμφωνα με τους κανόνες η Ρώμη θα πρέπει να μειώσει το έλλειμμά της κατά 0,5% του ΑΕΠ, ενώ ο κ. Ρέντσι προβλέπει μείωση κατά 0,4%. Το Βερολίνο υποστηρίζει από την πλευρά του ότι, αφού παρήλθε η ύφεση και πλέον η ιταλική οικονομία βρίσκεται σε φάση ανάπτυξης, τώρα είναι η ώρα για αυστηρότερη δημοσιονομική πειθαρχία.

Keywords
Τυχαία Θέματα