Ιστορίες καθημερινής τρέλας

01:51 30/11/2012 - Πηγή: Aixmi

Σήμερα στο θέατρο σκιών «Η Ελλάς» ανεβάζουμε το έργο «Η οδύσσεια ενός μηχανικού & ενός μικροεπενδυτή». Είναι κωμωδία; Είναι δράμα; Είναι φαρσοκωμωδία; Εσείς αποφασίζετε.

Το σενάριο της ταινίας

Την άνοιξη του 2012 ο μικροεπενδυτής Δημήτρης, κατασκευαστής τα τελευταία 20 χρόνια και πρώην -από τα 15 χρόνια του- υδραυλικός απευθύνθηκε στο φίλο του Μάνο, μηχανικό στο επάγγελμα, και του είπε «Έχω μαζέψει μερικά λεφτά, δεν τα έχω βγάλει όπως άλλοι στο εξωτερικό, και θέλω να «σηκώσω» μια πολυκατοικία».

Ο Μάνος

προσπάθησε να τον αποτρέψει: «Πού πάς μέσα στη κρίση, δε θα πουλήσεις, η αγορά είναι νεκρή». Ο Δημήτρης ήταν αμετάπειστος

«Έχω τα λεφτά, το συνεργείο μου είναι άνεργο και αν πουλήσω, έχω 4 παιδιά       –ζωή να έχουνε-  θα τους αφήσω ακίνητο».

Ο Μάνος επέμενε: «έχει μεν ψηφισθεί ο Νέος Οικοδομικός Κανονισμός και θα ισχύσει από τον Ιούλιο, αλλά οι υπηρεσίες δεν είναι ακόμα έτοιμες να τον εφαρμόσουν. Χρειάζονται διευκρινιστικές εγκύκλιοι, υπουργικές αποφάσεις κ.λπ. –πού μπορεί και να αναιρούν το πνεύμα του νόμου»

Ο Δημήτρης δεν επείσθη.

Ο Μάνος άρχισε να συντάσσει τη μελέτη. Φυσικά, απευθύνθηκε στους αρμόδιους υπαλλήλους της πολεοδομίας και του ΥΠΕΚΑ για διευκρινίσεις. Η απάντησή τους δεν τον βοήθησε ιδιαίτερα: «ο Ν.Ο.Κ. ; δεν τον έχουμε διαβάσει. Έλα από Νοέμβρη πού θα συγκληθεί η επιτροπή για να τον …μελετήσει».

Ο Μάνος ολοκλήρωσε και κατέθεσε τη μελέτη αρχές Ιουλίου. Πέρασαν 10 μέρες μέχρι να χρεωθεί σε κάποιον υπάλληλο και πήγε για το 1ο αρχιτεκτονικό έλεγχο.

Η απάντηση του υπαλλήλου ήταν «δε μπορώ τώρα, σε 15 μέρες φεύγω για διακοπές και δε μπορώ να σκεφτώ τίποτα άλλο. Έλα στις αρχές του Σεπτέμβρη».

Ο Μάνος, ως ..έμπειρος μηχανικός, ήξερε πώς δεν έπρεπε να εκνευρίσει τον υπάλληλο. Έφυγε και ήρθε δριμύτερος το Σεπτέμβρη.

Η ξεκούραση των διακοπών δεν βοήθησε ιδιαίτερα. «Το τμήμα συνεδρίασε και αποφάσισε ότι τα parking στον ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου μετρούν στη δόμηση».

«Μα   ……..»

«Αν έχεις αντίρρηση πήγαινε στην αρμόδια επιτροπή του ΥΠΕΚΑ η οποία  …θα συγκληθεί».

Ο Μάνος δε μπορούσε να πείσει για το προφανές. Γνώριζε, φυσικά, τον τρόπο να κάνει τη μηχανή να …δουλέψει και τον εφάρμοσε. Ω του θαύματος, το τμήμα άλλαξε άποψη……!!!!!

Φθάνει στον έλεγχο στατικών. Η υπάλληλος άψογη, πάντα στη θέση της,  υπηρεσιακή, με διάθεση να βοηθήσει. Σε 2 μέρες έχει καθαρίσει. Φθάνει στο σκόπελο των μηχανολογικών. Ο υπάλληλος άφαντος. Ρωτάει με αγωνία την προϊσταμένη «πού είναι ο υπάλληλος;» «…σε αυτοψία». Σε αυτοψία ο ….μηχανολόγος;  (!!!!)

Οι συνάδελφοι του ξέρουν αλλά δεν μιλάνε, γελάνε…

Πέρασε κι αυτός ο μήνας…

Έφτασε στο φορολογικό έλεγχο. Δεν είναι, όμως, δυνατόν να ελεγχθεί. Το Τ.Ε.Ε.  πού –παρ όλο το .. «άνοιγμα» του επαγγέλματος- ελέγχει τις αμοιβές των μηχανικών  και κάνει τις κρατήσεις του, όχι επί της συμφωνηθείσας, αλλά επί της …νόμιμης –κατ’ αυτό- αμοιβής, έχει κατεβάσει τα ρολά του συστήματος. Πέρασε άλλος ένας μήνας.

Χαράς ευαγγέλι

Keywords
Τυχαία Θέματα