Ιστορία τρέλας: Πούλα το ΙΧ ρε…

03:00 14/1/2013 - Πηγή: Aixmi

Με αφορμή την “καραμέλα” που μας σερβίρουν οι εκάστοτε κυβερνώντες περί σταθερού φορολογικού καθεστώτος -αφήνω το δίκαιο- θέλω να αφηγηθώ μια πραγματική ιστορία, που δείχνει ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει -και, δυστυχώς, τίποτα δεν θα αλλάξει- στον τρόπο που το ελληνικό δημόσιο αντιμετωπίζει τους πολίτες και φορολογούμενους. Αντίστοιχα παραδείγματα μπορεί να αφηγηθεί ο καθένας μας για τη φορολόγηση του ακινήτου του, των εισοδημάτων του, της επιχείρησής του κοκ.
Μιλούμε για την επιτομή του αισθήματος φορολογικής ανασφάλειας…

Ας

υποθέσουμε, λοιπόν, ότι το 2009 είχες μια δουλειά και ο μισθός σου ήταν 2000€ το μήνα. Δεν είχες άλλα δάνεια και υποχρεώσεις, μόνο ένα ΙΧ 1400 κυβικών, αγορασμένο το 1996.
Τον Αύγουστο του 2009, η τότε ηγεσία των υπουργείων Οικονομικών και Περιβάλλοντος αποφασίζει να επιβάλει τον «πράσινο δακτύλιο» και «τα πράσινα τέλη», επιβαρύνοντας υπέρμετρα τα παλαιάς τεχνολογίας αυτοκίνητα και με την απειλή σε δύο χρόνια να μην επιτρέπεται η είσοδός τους στο Δακτύλιο. Δίνει, βέβαια και κίνητρο απόσυρσης…

Τα τέλη κυκλοφορίας που πλήρωνες μέχρι τότε ήταν 202€. Με το νέο σύστημα επρόκειτο να ανέβουν στα 302€.
Αποφασίζεις να κάνεις την υπέρβαση, μιας και οι τιμές έχουν πέσει και αγοράζεις ένα ΙΧ 1950 κυβικών. Άλλωστε, η τιμή του ήταν πιο χαμηλή από αντίστοιχα 1400άρια…
Για την αγορά του κάνεις τους υπολογισμούς σου. Τα τέλη κυκλοφορίας, από τα 446€ αναμένεται να πέσουν στα 428€, ενώ οι εκπομπές ρύπων είναι πολύ χαμηλές.
Αυτά συμβαίνουν τον Αύγουστο του 2009…

Όμως το Νοέμβριο- και ενώ εσύ έχεις ήδη αγοράσει το καινούριο ΙΧ- η επόμενη κυβέρνηση τα αλλάζει όλα και σου επιβάλλει τέλη κυκλοφορίας 660€. Σα να μην έφτανε αυτό, σου επιβάλλει και τέλος πολυτελείας 150€.

Αυτά συνέβησαν το 2010…
Το 2011, εσύ που έκανες το “έγκλημα” να αγοράσεις το συγκεκριμένο ΙΧ, πληρώνεις έκτακτη εισφορά 5% επί της τεκμαρτής δαπάνης (8.800€), δηλ. 440€. Σύνολο: 1100€ (αντί των 428€, που ήταν ο οικονομικός προγραμματισμός σου όταν αποφάσισες να αγοράσεις το αυτοκίνητο).

Το 2012, χαρές και πανηγύρια…
Η κυβέρνηση σε άφησε να πάρεις ανάσα… Πλήρωσες μόνο τα τέλη κυκλοφορίας, αν μπορείς να το κυκλοφορήσεις με τη βενζίνη στο 1,80€/λίτρο.

Ήρθε, όμως, το 2013…
Και εάν ανήκεις σε εκείνους που δεν κατέθεσαν τις πινακίδες μέχρι τις 8 Ιανουαρίου, φίλε μου, την πάτησες!
Η κυβέρνηση, περνάει πολυνομοσχέδιο, με το οποίο σου κάνει μόνιμη την έκτακτη εισφορά πολυτελείας. Τι νόμιζες;
Επειδή δεν έχεις πισίνα και σκάφος, δεν θεωρείσαι Κροίσος; Όχι βέβαια… 1950 κυβικά θεωρούνται λιμουζίνα!
Το γεγονός ότι ο μισθός σου μπορεί να έχει μειωθεί 30-40%, λίγους ενδιαφέρει, σίγουρα όχι την κυβέρνηση. Ούτε το γεγονός ότι τα κοινόχρηστα που πληρώνεις έχουν διπλασιαστεί, ούτε το χαράτσι της ΔΕΗ, ούτε ο ΦΠΑ κλπ…

Δεν το θέλεις ή δεν μπορείς; Πούλα το! Και ποιός θα το αγοράσει;
Η τιμή τους, πλέον, δεν καλύπτει ούτε το ήμισυ των φόρων που τους αναλογούν.

Η επόμενη λύση είναι απλή: μπορείς να το χαρίσεις στο υπουργείο Οικονομικών. Για την ακρίβεια, δεν ξέρω τι θα γινόταν αν όλοι οι αγανακτισμένοι ιδιοκτήτες ΙΧ, τους οποίους το κράτος αντιμετωπίζει ως μηχανή που γεννά λεφτά, πήγαιναν και πάρκαραν τα αυτοκίνητά τους έξω από το κτίριο του υπουργείου.

Για όσους βιαστούν να βγάλουν λανθασμένα συμπεράσματα, θέλω να τονίσω ότι δεν αναφέρομαι ούτε στα Καγιέν της χλιδής ούτε σε θωρακισμένες λιμουζίνες των 3000 και των 4000 κυβικών.
Χιλιάδες οικογένειες στην Ελλάδα, θέλησαν τότε να εκμεταλλευτούν το κίνητρο απόσυρσης και να πάρουν ένα πιο ασφαλές αυτοκίνητο για να μετακινούνται με τα παιδιά τους.

Και αν κάποιοι πουν “σιγά, εδώ τιμωρούν φορολογικά όσους έχουν παιδιά” ας σκεφτούν ότι και αυτό το μέτρο τις ίδιες οικογένειες τιμωρεί…

*Follow on Twitter: @SofiaDimtsa

Keywords
Τυχαία Θέματα