Ισλανδία: Αυξάνεται κατά 44% ο βουλευτικός μισθός – Στόχος η οικονομική ανεξαρτησία τους

19:05 1/11/2016 - Πηγή: Aixmi

Κατά 44% αυξάνεται ο μισθός των βουλευτών στην Ισλανδία και πλέον θα φθάνει τα 9.000 ευρώ, προκειμένου να διαφυλαχθεί η οικονομική ανεξαρτησία τους, σύμφωνα με την επιτροπή που καθορίζει τους μισθούς των δημόσιων λειτουργών.

Η επιτροπή αυτή, η Κιάραραντ, αποτελείται από πέντε προσωπικότητες: τα τρία μέλη της ορίζονται από το κοινοβούλιο (Αλθίνγκι), ένα από το Ανώτατο Δικαστήριο και ένα από το υπουργείο Οικονομικών. Η αποστολή της είναι να καθορίζει την αποζημίωση που λαμβάνουν οι βουλευτές, οι υπουργοί,

οι δικαστικοί και άλλοι δημόσιοι λειτουργοί.

Για να εξηγήσει την απόφασή της, η Κιάραραντ ανέφερε ότι είναι αναγκαίο «οι αιρετοί να είναι οικονομικά ανεξάρτητοι» σε μια χώρα που συγκλονίστηκε από την τραπεζική κρίση το 2008 και, πιο πρόσφατα, από το σκάνδαλο των εξωχώριων εταιρειών που αποκαλύφθηκε με τη δημοσιοποίηση των λεγόμενων «Εγγράφων του Παναμά» τον Απρίλιο.

Η τετραετής θητεία των 63 βουλευτών της Ισλανδίας «δεν έχει κανένα ισοδύναμο στην αγορά εργασίας» και μέχρι τώρα δεν λαμβανόταν υπόψη ο χρόνος που αφιερώνουν οι αιρετοί εκτός του Αλθίνγκι.

Το κόμμα των Πειρατών, που κινείται στον ελευθεριακό χώρο και έχει καταγγείλει τις «καταχρήσεις» της ισλανδικής ελίτ έκανε λόγο για μισθολογικό «σοκ». «Απορρίπτοντας αυτές τις αυξήσεις, οι βουλευτές θα έστελναν ένα σαφές μήνυμα ότι δεν επιθυμούν να βαθύνουν το χάσμα μεταξύ του κοινοβουλίου και των πολιτών» σχολίασε στο Facebook η επικεφαλής των Πειρατών, Μπιργκίτα Γιονσντότιρ.

Keywords
Τυχαία Θέματα