Ισχυρό πλήγμα για Ραχόι στις περιφερειακές εκλογές

08:21 25/5/2015 - Πηγή: Aixmi

Ισχυρό πλήγμα δέχθηκε το κυβερνών ισπανικό Λαϊκό Κόμμα (PP) στις περιφερειακές εκλογές που διεξήχθησαν χθες στην Ισπανία, καθώς πέτυχε το χειρότερο αποτέλεσμα από το 1991 σε πανεθνικές δημοτικές εκλογές.

Με καταμετρημένο το 80% των ψήφων, το PP αν και παραμένει πρώτο με 26,5%, απέσπασε περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες λιγότερες απ” ό,τι στις προηγούμενες εκλογές το 2011.

Δεύτεροι,

με μικρή διαφορά, έρχονται οι αντιπολιτευόμενοι Σοσιαλιστές καθώς κερδίζουν το 25,5%. Σημαντική άνοδο σημείωσαν το νέο κόμμα, Ciudadanos (Πολίτες) αλλά και οι Podemos (Μπορούμε), που τάσσονται κατά της λιτότητας.

Το PP φαίνεται να χάνει την απόλυτη πλειοψηφία του στα περιφερειακά προπύργιά του της Μαδρίτης και της Βαλένθια από αριστερούς συνασπισμούς και να περνάει στην αντιπολίτευση, για πρώτη φορά από τα μέσα της δεκαετίας του 1990.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι Ισπανοί ψηφοφόροι έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα στο κυβερνών κόμμα του Μαριάνο Ραχόι, τιμωρώντας το για τέσσερα χρόνια σκληρών δημοσιονομικών περικοπών και μια σειρά σκανδάλων διαφθοράς, ενόψει των εθνικών εκλογών του Νοεμβρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα