Ισχυρή επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα

18:19 27/9/2017 - Πηγή: Aixmi

Σημαντική επιδείνωση καταγράφεται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα με τις αποδόσεις τόσο στους μακροπρόθεσμους όσο και στους βραχυπρόθεσμους τίτλους να σημειώνουν έντονη άνοδο, στον απόηχο των γερμανικών εκλογών και των μηνυμάτων της γερμανικής κάλπης γύρω από το τι μέλλει γενέσθαι για την περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Εν τω μεταξύ, το κραχ που είχε σημειώσει ο ελληνικός τραπεζικός κλάδος λόγω των απαιτήσεων του ΔΝΤ για αν κεφαλαιοποίηση και AQR, καθώς

και η πιθανότητα επίσπευση των stress tests από την ΕΚΤ φαίνεται να εκτοξεύουν και πάλι την αβεβαιότητα γύρω από τη χώρα μας, λίγο πριν την εκκίνηση της κρίσιμη γ’ αξιολόγησης του προγράμματος.

Οι αποδόσεις στο ελληνικό 10ετές ομόλογο επέστρεψαν σήμερα πάνω από το 5,70% και συγκεκριμένα στο 5,747%, για πρώτη φορά μετά τις 16 Ιουνίου σημειώνοντας άνοδο 1,8% από τα χθεσινά επίπεδα, την στιγμή που μόλις πριν δύο μήνες είχε υποχωρήσει στην περιοχή του 5,20%.

Ακόμη πιο έντονη είναι η επιδείνωση στους βραχυπρόθεσμους τίτλους, με την 2ετία (πρώην 5ετές με λήξη τον Απρίλιο του 2019) να εμφανίζει έκρηξη των αποδόσεων κατά 9% και στο 3,34%, όταν μόλις την περασμένη εβδομάδα κινούνταν στο 2,9% με πολλά hedge funds να δηλώνουν ότι στρέφονται προς τους ελληνικούς τίτλους μετά το ράλι των πορτογαλικών ομολόγων το οποίο τα έκανε πλέον λιγότερο ελκυστικά σε σχέση με τα ελληνικά και τα κυπριακά.

Συγκεκριμένα, η BlueBay σημείωσε πριν λίγες ημέρες ότι μετά το ισχυρό ράλι λόγω της αναβάθμισης της S&P η Πορτογαλία δεν αποτελεί πλέον μια επένδυση υψηλών αποδόσεων και πλέον προτιμά την αγορά ομολόγων της Κύπρου και της Ελλάδας έναντι της Πορτογαλίας.

Μέχρι πρότινος, η Πορτογαλία ήταν επίσης ένα από τα καλύτερα «στοιχήματα» της Old Mutual, η οποία ωστόσο δήλωσε ότι το καλύτερο μέρος του ράλι έχει περάσει. «Σε αυτά τα επίπεδα των spreads και δεδομένης της προτίμησής μας σε άλλες χώρες όπως Ελλάδα και Κύπρο, δεν θα κυνηγήσουμε την Πορτογαλία αυτή τη στιγμή», τόνισε χαρακτηριστικά.

Η επιστροφή της αβεβαιότητας γύρω από την Ελλάδα, με το θέμα του χρέους να αναμένεται να καθυστερήσει εάν το FDP αποτελέσει μέρος του συνασπισμού στη Γερμανία, και οι φόβοι γύρω από την γ’ αξιολόγηση και τις ελληνικές τράπεζες, με τις εντάσεις μεταξύ των δανειστών να αναμένεται να αυξηθούν λόγω της αμετακίνητης όπως φαίνεται, στάσης του ΔΝΤ, δεν αφήνουν τους επενδυτές να επιστρέψουν στην Ελλάδα και αντίθετα, τους τρέπουν σε φυγή όπως έχει αποτυπωθεί και στην βουτιά που έχει σημειώσει το ελληνικό χρηματιστήριο.

Χθες η Citigroup προειδοποίησε ότι δεδομένης της πιο απαισιόδοξης άποψης του ΔΝΤ για τις ελληνικές μακροοικονομικές προοπτικές, το θέμα της συμμετοχής του στο πρόγραμμα θα μπορούσε να δημιουργήσει εντάσεις μεταξύ των πιστωτών, ενώ σήμερα η Eurasia επισημαίνει ότι η γ’ αξιολόγηση δεν θα ολοκληρωθεί έγκαιρα ενώ προειδοποιεί ότι το ΔΝΤ είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος στο ελληνικό πρόγραμμα αυτή τη στιγμή.

Πηγή: capital.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα