Ινστιτούτο Bruegel: Η Ελλάδα θα βρίσκεται σε πρόγραμμα μέχρι το 2030

17:30 23/1/2015 - Πηγή: Aixmi

Tο Ινστιτούτο Μπρίγκελ και ο διευθυντής του Ζολτ Ντάρβας αναλύουν τα δεδομένα για την επόμενη ημέρα της Ελλάδας μετά τις εκλογές, αλλά και για το τι ενδέχεται να βρει στην πορεία μέχρι το 2030.

Το σενάριο που εκθέτει μάλλον δεν είναι και το πιο αισιόδοξο καθώς αναφέρει ότι μέχρι το 2030, η χώρα μας πιθανότατα θα βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα ενός προγράμματος και δεν θα έχει πρόσβαση στις αγορές.

«Ένα τεράστιο

φάσμα απόψεων εκτέθηκε στο δρόμο προς τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου. Μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων επισήμανε πως το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, επομένως ένα σημαντικό μέρος του θα πρέπει να διαγραφεί.

Κατά τους ίδιους η Τρόικα είναι υπεύθυνη για τη βαθιά κρίση, η λιτότητα έχει αποτύχει, ενώ το δημοσιονομικό περιθώριο που θα επιτυγχανόταν από τη διαγραφή του χρέους θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την τόνωσης ανάπτυξης. Μια άλλη ομάδα λέει πως οι ανεύθυνες ελληνικές πολιτικές πριν από την κρίση και τα εξαιρετικά μεγάλα ελλείμματα στον προϋπολογισμό του 2009 (15% του ΑΕΠ) επέβαλαν το μνημόνιο το 2010. Δεν προκαλεί έκπληξη ότι η ελληνική κρίση οδηγήθηκε τόσο βαθιά, καθώς η εφαρμογή των όρων του μνημονίου ήταν ελλιπής, ο δημόσιος τομέας είναι αναποτελεσματικός και τα πάντα εξαρτώνται από την ευνοιοκρατία».

Προσπαθώντας να συγκεράσει και τις δύο απόψεις ο Ντάρβας γράφει: «Όπως πάντα και οι δύο πλευρές έχουν κάποιες αλήθειες, αλλά καμία δεν προσφέρει συνολικές εξηγήσεις. Θα μπορούσε κανείς να γράψει πολλά για τι συνέβη και ποιος ήταν υπεύθυνος για την απελπιστική κοινωνική δυσπραγία, όπως και για τι θα έπρεπε να γίνει διαφορετικά. Ωστόσο, μετά τις εκλογές η νέα κυβέρνηση και οι εταίροι της Ευρωζώνης θα πρέπει να κοιτάξουν μπροστά και δεδομένης της υπάρχουσας κατάστασης οι πραγματικές επιλογές είναι συγκεκριμένες».

Keywords
Τυχαία Θέματα