Ηλίας Τσίγκας (Μega): Ήταν τερατώδες που δεν είχαν δοθεί τηλεοπτικές άδειες επί 27 χρόνια

17:22 6/10/2016 - Πηγή: Aixmi

Καταπέλτης για τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για το γεγονός ότι δεν είχε γίνει διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, ήταν ο επί 20 χρόνια διευθύνων σύμβουλος του Μega Ηλίας Τσίγκας.

«Επρόκειτο για τερατώδη παράλειψη του κράτους, ήταν απαράδεκτο γεγονός», είπε. «Και το 2003 και το 2008 συμμετείχαμε σε δυο διαδικασίες αδειοδοτήσεων, δουλέψαμε άπειρες ώρες, φτιάξαμε φακέλους και οι κυβερνήσεις δεν προχώρησαν τιο

θέμα».

Μιλώντας για το Mega υπογράμμισε ότι ήταν κερδοφόρο έως το 2008, ενώ και έως το 2012 δεν χρειάστηκε νέο δανεισμό. «Από την ημερομηνία ίδρυσης της εταιρείας «Τηλέτυπος» και μέχρι έναν χρόνο πριν την κρίση, το 2008, είχε 18 κερδοφόρες χρήσεις. Τα δάνειά της ήταν μόλις στο 30% του τζίρου της. Δεν υπήρχε πρόβλημα δανεισμού γιατί η πιστοληπτική ικανότητά της ήταν εξαιρετική», απάντησε ο κ. Τσίγκας και πρόσθεσε: «Από το 2009 έως το 2012 μπήκαμε σε ζημιογόνο περίοδο. Χάσαμε το 54% των εσόδων μας. Γίνανε προσπάθειες μείωσης δαπανών. Εξακολουθούσαμε, όμως, να έχουμε δυσκολίες δανεισμού. Σε όλη την περίοδο της κρίσης, η διαφημιστική δαπάνη και τα έσοδα μειώθηκαν κατά 65%. Είναι λάθος, μία εταιρεία, τη στιγμή που για 18 χρόνια είχε επικερδείς ισολογισμούς, να την κρίνετε για την περίοδο όπου η μείωση του τζίρου της ήταν 65%», τόνισε ο κ. Τσίγκας.».

Και στο ερώτημα «γιατί οι τράπεζες κατήγγειλαν τα δάνεια τον Απρίλιο του 2016;» απάντησε πως συστατικό στοιχείο της σύμβασης ήταν η αύξηση του μετοχκού κεφαλαίου, στην οποία ωστόσο δεν προχώρησαν οι τρεις μέτοχοι του σταθμού. «Από τον Φεβρουάριο έπρεπε να έχει γίνει η αύξηση, περίμεναν δυο μήνες οι τράπεζες αλλά τα χρήματα δεν μπήκαν», σημείωσε.

«Στην περίπτωση του Mega, ούτε φούσκα υπήρχε, ούτε πάρτι γινόταν» είπε και συμπλήρωσε ότι «δεν υπήρξε ποτέ ευνοϊκή μεταχείριση για τη λήψη των δανείων» και «οι τράπεζες τα έδιναν επειδή η εταιρεία ήταν στο Χρηματιστήριο, το οποίο μέσα από απόλυτη διαφάνεια μπορούσε να αξιολογήσει την πιστοληπτική ικανότητά της». Οι απαντήσει;ς αυτές του κ. Τσίγκα ήρθαν στις απανωτές ερωτήσεις βουλευτών του Σύριζα που προσπαθούσαν να τεκμηριώσουν την άποψη ότι τα δάνεια δίνονταν στο Mega λόγω πολιτικών σκοπιμοτήτων.

«Τα δάνεια ύψους 98 εκατ. ευρώ, που είχε πάρει η εταιρεία «Τηλέτυπος», εξυπηρετούνταν κανονικά μέχρι τα τέλη του 2015 και ως προς τους τόκους και ως προς τα τοκοχρεολύσια και δεν υπήρχε πρόβλημα αποπληρωμής τους», επισήμανε.

Σε ερώτηση ποιος χάραζε την πολιτική γραμμή του σταθμού, απάντησε πως το διοικητικό συμβούλιο είχε δώσει τη γενική κατεύθυνση της αντικειμενικότητας και της τήρησης ίσων αποστάσεων. «Την καθημερινή στρατηγική χάραζε, όμως, ο διευθυντής ειδήσεων», υπογράμμισε.

Ο κ. Τσίγκας ρωτήθηκε πολλές φορές ποιος μέτοχος είχε τη γενική ευθύνη και απάντησε ότι όλες οι αποφάσεις λαμβάνονταν με ομοφωνία. «Εγώ ως διευθύνων σύμβουλος μιλούσα με όλους. Μετά την παραίτησή μου, στις αρχές του 2014, ανέλαβε προσωρινά ο οικονομικός διευθυντής Θανάσης Ανδρεούλης και από το καλοκαίρι του 2015 ο Νίκος Πεφάνης, στέλεχος του ΔΟΛ».

Ο κ. Τσίγκας διευκρίνισε ότι ξεκίνησε από τέλη του 1993 με αρχές του 1994 ως γενικός διευθυντής, και πρόεδρος της εταιρείας ήταν τα τελευταία έξι χρόνια, σημειώνοντας ότι τα δάνεια λαμβάνονταν μετά από έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου, ενώ ο ίδιος ή ο οικονομικός διευθυντής τα υπέγραφαν.

Επίσης, υπεραμύνθηκε της αξίας της ταινιοθήκης του Mega, υποστηρίζοντας ότι δημιουργεί έσοδα που προσεγγίζουν τα 30 εκατ. ευρώ. «Ο προσανατολισμός του Mega ήταν στις ελληνικές σειρές και μέχρι το 2015 συσσωρεύτηκαν 16.200 επεισόδια. Μέχρι τον Σεπτέμβριο ήταν πρώτο σε θεαματικότητα. Αν θεωρήσουμε ότι ενοικιάζουμε ένα επεισόδιο για το ευτελές ποσό των 200 και 300 ευρώ, αυτό δίνει πάνω από 30 εκατ. τον χρόνο», είπε χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα, ο κ. Τσίγκας δήλωσε άγνοια για το πώς θα ξεχρεωθούν τα δάνεια της «Τηλέτυπος», σημειώνοντας, πάντως, ότι οι τράπεζες από το 2012 είχαν πάρει εξασφαλίσεις και εγγυήσεις, ενώ δεν έχει λάβει άλλο δάνειο.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής, Σωκράτης Φάμελος, είχε αναφέρει ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν σταλεί, ο συνολικός δανεισμός της «Τηλέτυπος» είναι ύψους 112.689.000 ευρώ.

Ο κ. Τσίγκας τόνισε ότι «η «Τηλέτυπος» στερείται οποιασδήποτε εισροής κεφαλαίων γιατί παρακρατούνται από τις τράπεζες» και έκανε λόγο για μεγάλη και αδικαιολόγητη αυστηρότητα που υπάρχει απέναντι στην εταιρεία. «Πρέπει να βρεθεί τρόπος για να πληρωθούν οι οφειλές προς προμηθευτές, ασφαλιστικές εισφορές, εφορία, εργαζόμενους. Αυτό που γίνεται είναι παράλογο. Έκλεισαν τον διακόπτη και δεν αφήνουν ούτε ένα ευρώ άνευ λόγου και αιτίας να μπει στην εταιρεία για να μπορέσει να πληρώσει τις οφειλές της. Αν δεν εξαντλήσουν την αυστηρότητά τους και επιτρέψουν κάποια ρευστότητα, θα δώσουν την ευκαιρία να έχουν χρόνο οι μέτοχοι να αποφασίσουν τι θέλουν να κάνουν. Από εκεί και πέρα, η απόφαση είναι των μετόχων τι θα γίνει με το Mega, ενόψει των αλλαγών και αν θα μπορεί να εκπέμπει μέσω ίντερνετ ή συνδρομητικής τηλεόρασης».

Ταυτόχρονα, απέρριψε αιτιάσεις περί νέου δανείου, ώστε να αποπληρωθούν παλαιότερα δάνεια, επισημαίνοντας ότι οι τράπεζες προχώρησαν σε αναδιάρθρωσή τους, προκειμένου να πάρουν εγγυήσεις και εξασφαλίσεις που δεν είχαν τα προηγούμενα. «Δεν πήραμε δάνειο για να πληρώσουμε τα προηγούμενα. Επειδή η πιστοληπτική ικανότητα της εταιρείας δεν ήταν καλή δεχθήκαμε την αναδιοργάνωση των δανείων, ώστε να εξασφαλιστούν τα δάνεια στις τράπεζες ύψους 98 εκατ. ευρώ. Κάναμε αναδιάρθρωση ομολογιακού δανείου. Άλλαξε η σύμβαση, γιατί τα προηγούμενα δάνεια δεν ήταν εγγυημένα ώστε να καλυφθούν. Ταυτόχρονα, έγιναν δύο αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου από τους μετόχους. Το 2012, 10 εκατ. ευρώ και το 2013, 15 εκατ. ευρώ και δόθηκαν οι εγγυήσεις και οι εξασφαλίσεις που χρειάζονταν οι τράπεζες και ήταν προϋπόθεση για την αναδιάρθρωσή του. Άρα, το δάνειο των 98 εκατ. ευρώ εξασφαλίστηκε», ανέφερε.

Keywords
Τυχαία Θέματα