Ηλεκτρονική κάρτα μεταναστών, κατάργηση των συσσιτίων, 8.000 νέες θέσεις φιλοξενίας

09:13 29/12/2016 - Πηγή: Aixmi

Το σχέδιο του υπυοργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής ανακοίνωσε ο Γιάννης ουζάλας, ένα σχέδιο που περιλαμβάνει ηλεκτρονική κάρτα για τους μετανάστες, κατάργηση των συσσιτίων και δημιουργία 8.000 νέων θέσεων φιλοξενίας.

Σύμφωνα με τον υπουργό, το σύστημα της νέας κάρτας αναμένεται να εφαρμοστεί έως τον ερχόμενο Απρίλιο. Στόχος της εφαρμογής αυτού του σχεδίου είναι να εκσυγχρονίσει το σύστημα χορήγησης αδειών διαμονής και να καταπολεμήσει περιπτώσεις πλαστογραφιών. Ο αναγκαίος

εξοπλισμός έχει ήδη εγκατασταθεί στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, στις αρμόδιες διευθύνσεις αλλοδαπών. Η χρηματοδότηση του προγράμματος θα γίνει μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Διοικητική Μεταρρύθμιση» (ΕΣΠΑ 2007-2013).

Την κάρτα, που θα περιλαμβάνει στοιχεία ταυτοποίησης και βιομετρικά δεδομένα του κατόχου, θα παραλαμβάνουν όσοι, είτε ανανεώνουν προϋπάρχουσα άδεια διαμονής, είτε θα εκδώσουν για πρώτη φορά άδεια διαμονής στη χώρα. Μέσω αυτής, το υπουργείο σκοπεύει

Το υπουργείο θα προχωρήσει σε πλήρη καταγραφή, έως το Πάσχα, όλων των προσφύγων και μεταναστών που βρίσκονται στη χώρα, έπειτα από το πρόσφατο κύμα μετανάστευσης, προκειμένου αυτοί να εφοδιαστούν με ηλεκτρονικές ταυτότητες, στις οποίες θα καταγράφονται το νομικό καθεστώς τους και πληροφορίες για τον τόπο διαμονής τους.

Σχετικά με το σχέδιο «ξεχειμωνιάσματος» των προσφύγων, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής διευκρίνισε, ότι στην ενδοχώρα δεν υπάρχει ούτε ένας πρόσφυγας που να μην μένει σε στεγασμένο χώρο και να μην έχει θέρμανση. Εξαίρεση αποτελούν 100 σκηνές της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στο Ελληνικό, οι οποίες, όπως διευκρίνισε ο ίδιος, είναι χειμερινού τύπου, με θέρμανση. Ωστόσο, το Ελληνικό, παραδέχτηκε ο κ. Μουζάλας, «παραμένει υποχρέωση, στην οποία δεν έχουμε ανταποκριθεί, αλλά τουλάχιστον δεν μένει κανείς στο κρύο».

Στην πλειονότητα των δομών φιλοξενούνται 500 με 600 άτομα, με εξαίρεση τέσσερις, όπου διαμένουν 1.500 άτομα και δύο (Ελαιώνας και Σκαραμαγκάς), που φιλοξενούν 2.500 άτομα, «αλλά οι δομές αυτές είναι σε πολύ καλή κατάσταση». Μέσα στα κέντρα φιλοξενίας οι πρόσφυγες έχουν στέγαση, τουαλέτα και μπάνιο, φαγητό, πρωτοβάθμια περίθαλψη, κάνουν δραστηριότητες και τα παιδιά έχουν σταδιακά πρόσβαση στο σχολείο. Κακές χαρακτήρισε ο κ. Μουζάλας τις συνθήκες στη Μαλακάσα, όπου «κάνουμε τεράστια προσπάθεια, φέραμε σπιτάκια και τα ανακατασκευάσαμε, οπότε σε ένα μήνα υπολόγισε ότι θα γίνει ένα αξιοπρεπές καμπ».

Επίσης, έως τον Απρίλιο αναμένεται να προκηρυχθούν 8.000 θέσεις φιλοξενίας σε διαμερίσματα, τις οποίες θα διαχειρίζεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Οι θέσεις αυτές θα προστεθούν στο πρόγραμμα των 20.000 ατόμων που υλοποιεί η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Σχετικά με τα ασυνόδευτα παιδιά ο κ. Μουζάλας επανέλαβε ότι «το θέμα παραμένει μεγάλη αδυναμία», ωστόσο δημιουργούνται πάνω από 100 νέες θέσεις το μήνα. Ο κ. Μουζάλας εκτίμησε ότι ως το Πάσχα το ζήτημα θα έχει τακτοποιηθεί.

Επιπλέον, στόχος του υπουργείου είναι έως τον ερχόμενο Μάρτιο να καταργήσει το συσσίτιο στις δομές φιλοξενίας, να εγκαταστήσει κουζίνες σε κάθε σπίτι και να παρέχει μετρητά στους διαμένοντες στις δομές.

Keywords
Τυχαία Θέματα