ΙΕΠ: Αλλαγές στο μάθημα της Ιστορίας από δημοτικό μέχρι λύκειο

11:16 6/4/2017 - Πηγή: Aixmi

Από το δημοτικό μέχρι και το λύκειο θα είναι οι αλλαγές που έρχονται στο μάθημα της Ιστορίας σύμφωνα με τις προτάσεις του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ).

Για παράδειγμα, για τη Δ’ Δημοτικού το ΙΕΠ προτείνει αντί για Αρχαία Ελληνική Ιστορία να διδάσκεται οικογενειακή, προφορική και τοπική ιστορία.

Στην Ε’ Δημοτικού προτείνεται να διδάσκεται η Ιστορία από την προϊστορική εποχή μέχρι την ελληνιστική και ρωμαϊκή Εποχή και την εποχή του Χριστιανισμού. Έμφαση θα δίνεται σε σημαντικές κοινωνικές και πολιτισμικές αλλαγές.

Για

την ΣΤ’ Δημοτικού προτείνει την αφαίρεση της παρουσίασης των στρατιωτικών γεγονότων της Ελληνικής Επανάστασης και ζητεί το μάθημα να αφορά στη διδασκαλία των βασικών κοινωνικών χαρακτηριστικών της ελληνικής κοινωνίας όπως η εκβιομηχάνιση και ο εκσυγχρονισμός. Για τους πρωταγωνιστές της Επανάστασης προτείνει θεματικό φάκελο με τίτλο «Επώνυμοι και ανώνυμοι πρωταγωνιστές της Ελληνικής Επανάστασης. Η καθημερινή ζωή των επαναστατημένων. Συνήθειες και πρακτικές».

Μία από τις πιο ριζικές αλλαγές που προτείνονται είναι αυτή για την Α΄ Λυκείου όπου αντί για τη διδασκαλία των προϊστορικών πολιτισμών της Ανατολής έως την εποχή του Ιουστινιανού, η ύλη θα αφορά στην περίοδο από το τέλος του 19ου αιώνα έως και σήμερα και αφορά θέματα όπως ο εργασιακός κόσμος, η αποικιοκρατία, ο ιμπεριαλισμός, το συνδικαλιστικό κίνημα.

Σύμφωνα με την ίδια πρόταση για την Α’ Λυκείου, στο τελευταίο κεφάλαιο προτείνεται η διδασκαλία για το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, την κατάρρευση των κομμουνιστικών καθεστώτων, την παγκοσμιοποίηση, τη διεύρυνση της ΕΕ, την κυριαρχία του νεοφιλελευθερισμού και την εγκατάλειψη του κράτους πρόνοιας. Παράλληλα θα γίνονται αναφορές στις νέες συγκρούσεις, τον Εμφύλιο της Γιουγκοσλαβίας, τον πόλεμο στον Κόλπο, τον θρησκευτικό ριζοσπαστισμό, ενώ η διδασκαλία θα αφορά και σε θέματα όπως ο ΟΗΕ και οι αλλαγές στην ενημέρωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα