Η τρόικα αντιδρά στο «μποναμά» για τους συνταξιούχους

14:06 27/10/2017 - Πηγή: Aixmi

Αναχωρούν το απόγευμα οι επικεφαλής των κλιμακίων αφήνοντας πίσω τους εκκρεμότητες. Αναμένεται να επιστρέψουν αρχές Δεκεμβρίου, οπότε και η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει περίπου 70 προαπαιτούμενα.

Σήμερα το πρωί τα κυβερνητικά κλιμάκια θα συνομιλήσουν με τους θεσμούς για τις μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και για τα δημοσιονομικά.

Χθες, ο ESM αναψε «πράσινο φως» για την εκταμίευση της υποδόσης, ενώ για το 2018 δεν ζητούνται

νέα μέτρα. Οι ενστάσεις των θεσμών έγκεινται στον «μποναμά» που προανήγγειλε ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης, για ένα εκατ. πολίτες, καθώς επιμένουν να διατεθεί το πλεόνασμα που ενδέχεται να προκύψει για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους και για αναπτυξιακούς σκοπούς.

Επίσης, οι θεσμοί δεν αποδέχτηκαν την κυβερνητική πρόταση για μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ το επίδομα για τρίτεκνους το 2018 θα εξαρτηθεί από τις περικοπές ύψους 340 εκατ. ευρώ που θα πρέπει να γίνουν στα υπουργεία.

Επίσης, στις 29 Νοεμβρίου θα ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί για χρέη προς τις τράπεζες ακόμη και για την πρώτη κατοικία. Κατά την επιστροφή των εκπροσώπων των δανειστών θα συζητηθεί το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας από την 1 Ιανουαρίου του 2018.

Όσον αφορά στις συντάξεις χηρείας, αποφασίστηκε ότι με 20 έτη ασφάλισης η κατώτατη σύνταξη χηρείας θα είναι 384 ευρώ τον μήνα, ενώ το επίδομα τέκνων θα είναι 384 ευρώ τον μήνα ανεξαρτήτως του αριθμού των παιδιών. Για τις συντάξεις χηρείας μετά τα 15 έτη ασφάλισης θα ισχύει κατώτατη σύνταξη 360 τον μήνα ενώ στο ίδιο ποσό θα φτάνει και το επίδομα τέκνων ανεξαρτήτως του αριθμού των παιδιών.

Σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις, μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα έχουν εκδοθεί σε ΦΕΚ τα προεδρικά διατάγματα με τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων. Για την κινητικότητα αναμένεται άμεσα η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα βάσει της οποίας θα γίνει η διαδικασία.

Keywords
Τυχαία Θέματα