Η θάλασσα ξεπλένει όλα τ’ ανθρώπινα κακά

21:16 20/7/2014 - Πηγή: Aixmi

Στην εποχή του Όθωνα, μια καλοκαιρινή μέρα που έσκαγαν τα τζιτζίκια στην Αθήνα από τη ζέστη, η Αμαλία ανέβηκε χαράματα σε μία από τις βασιλικές άμαξες μαζί με τις κυρίες της Αυλής της και πήραν τον κατήφορο για το πανέρημο τότε Φάληρο.

Ο ανακτορικός αμαξάς, που τις είδε εκείνο το πρωί να πέφτουν στα δροσερά νερά του Φαλήρου τυλιγμένες με μεταξωτά σεντόνια, έστειλε το μήνυμα στις «κακές» γλώσσες κι αυτές έκαναν το γεγονός βούκινο…

Όταν ξανάσκασαν τα τζιτζίκια στην Αθήνα

εκείνο το καλοκαίρι, ξεσηκώθηκαν οι αστές κυράδες που διέθεταν δική τους άμαξα και ζήτησαν από τους συζύγους τους μπάνιο στη θάλασσα!

Η πιο προσβάσιμη θάλασσα για τους Αθηναίους ήταν τότε ο Πειραιάς, ο οποίος από καιρό δρόσιζε τους περισσότερους κατοίκους του στο Πασαλιμάνι. Εκεί πήγαιναν οι Πειραιώτες τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες άλλοι με τα πόδια, άλλοι γαϊδουροκαβαλαρία και άλλοι με κάρα. Εκεί άρχισαν να αράζουν και οι ΙΧ αθηναϊκές άμαξες και να «αδειάζουν» στο θαλασσινό νερό σαν… αμμοχάλικο τις οικογένειες των ιδιοκτητών τους!

Ακολούθησαν οι επαγγελματίες αμαξάδες που άρχισαν να κάνουν αγώγια Αθήνα-Πειραιά και να μεταφέρουν στο Πασαλιμάνι τους παλαβωμένους από τη ζέστη Αθηναίους με κόμιστρο μία δραχμή το άτομο.

Οι ευκατάστατοι Αθηναίοι, που δεν είχαν δικό τους μεταφορικό μέσο, διαπίστωσαν ότι ήταν πιο άνετο να κάνουν το μπάνιο τους στον Πειραιά παίρνοντας την άμαξα «αγκαζέ». Πλήρωναν «αγώγιον» 8-9 δραχμές, πήγαιναν στο Πασαλιμάνι, έκαναν το μπάνιο τους με την ησυχία τους και ο αγωγιάτης, που τους περίμενε, τους γύριζε πίσω στην Αθήνα φρέσκους-φρέσκους.

Η κοσμοσυρροή ανάγκασε τη δημοτική αρχή του Πειραιά να ανοίξει δρόμους και να διαμορφώσει στο Πασαλιμάνι δύο οργανωμένες πλαζ, μία για τους άντρες και μία για τις γυναίκες, με ξύλινες καμπίνες και καφενείο που πουλούσε τον καφέ δέκα λεπτά.

Στην πλατεία που ένωνε τις εισόδους των πλαζ, σε μια μεγάλη ταμπέλα, ήταν γραμμένο: «Η θάλασσα ξεπλένει όλα τ’ ανθρώπινα κακά».

Αυτές ήταν οι δύο πρώτες οργανωμένες πλαζ της Αττικής.

Όταν, αργότερα, φτιάχτηκε ο σιδηρόδρομος Αθηνών-Πειραιώς, πήγαν περίπατο και οι άμαξες και οι λουόμενοι του Πασαλιμανιού.

Με το γρήγορο και οικονομικά προσιτό τρενάκι ανέτειλε το «τουριστικό» αστέρι του Νέου Φαλήρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα