Η πρόσκληση στο ΔΝΤ εστάλη, τα «αγκάθια» παραμένουν

19:50 24/7/2015 - Πηγή: Aixmi

Εστάλη, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η επιστολή-πρόσκληση προς το ΔΝΤ, ώστε κλιμάκια να έλθουν στην Αθήνα για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας μέσω ESM.

Αγκάθι φαίνεται να παραμένει πάντως στις συζητήσεις ως προς τη διαδικασία το πώς και το πού θα γίνονται οι έλεγχοι των στοιχείων

για την κατάρτιση του προγράμματος, με τους θεσμούς να θέτουν και ζήτημα ασφάλειας.
Ακόμη, οι πληροφορίες θέλουν, οι σκληροί της ευρωζώνης να επιμένουν ότι η συμφωνία πρέπει να κλείσει έως τις 20 Αυγούστου, αποκλείοντας νέο δάνειο-γέφυρα από τον EFSM.

Το ζήτημα με το ΔΝΤ ανέκυψε γιατί, όπως ενημέρωσε και ο εκπρόσωπός του, το ελληνικό αίτημα για την επιστροφή των θεσμών επί ελληνικού εδάφους δεν απευθύνθηκε ξεχωριστά στο Ταμείο, αλλά με κοινή επιστολή σε όλους τους εμπλεκόμενους θεσμούς.

Διαφωνίες παραμένουν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στις συζητήσεις με τους εκπροσώπους των δανειστών ως προς τη διαδικασία, για το πώς και πού θα γίνονται οι έλεγχοι των στοιχείων για την κατάρτιση του νέου προγράμματος.

Η κυβέρνηση -που ήδη αναγκάστηκε να αποδεχθεί την έλευση της παλιάς τρόικας στην Αθήνα, κάτι που τους πρώτους μήνες διακυβέρνησής της είχε αναγάγει σε μείζον θέμα- έχει ξεκαθαρίσει ότι οι υπουργοί δεν θα συναντιούνται με τους επικεφαλής των θεσμών.

Αντίθετα, δεν έχει ακόμη καταστεί σαφές το πού και πώς θα γίνονται οι συζητήσεις στην Αθήνα, με τις σχετικές συνεννοήσεις των θεσμών με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Γιώργο Χουλιαράκη, και τον γενικό γραμματέα της κυβέρνησης, Σπύρο Σαγιά, να μην έχουν ακόμη καταλήξει σε συγκεκριμένο πλαίσιο.

Μάλιστα οι εκπρόσωποι των δανειστών φέρονται να θέτουν και θέμα ασφάλειας, λέγοντας, σύμφωνα με το Reuters, ότι δεν μπορούν να ξεκινήσουν, αν δεν βρεθεί το κατάλληλο μέρος, δεδομένης της ευαισθησίας του θέματος και της αντιπάθειας των Ελλήνων προς την τρόικα μετά τα δύο μνημόνια.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών αναζητούν ακόμη το μέρος όπου θα διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις για το τρίτο πακέτο στήριξης, για αυτό το λόγο δεν έχει οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία για την άφιξή τους, δήλωσε αξιωματούχος της Επιτροπής.

«Υπάρχουν κάποια τεχνικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν, ειδικά από άποψη ασφάλειας» δήλωσε αξιωματούχος της Κομισιόν. «Υπάρχουν διάφορες επιλογές στο τραπέζι» πρόσθεσε, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Keywords
Τυχαία Θέματα