Η Μέρκελ αμφισβητεί για πρώτη φορά τα ταξίδια χωρίς διαβατήριο μέσα στην ΕΕ

00:31 26/11/2015 - Πηγή: Aixmi

Υπό αμφισβήτηση έθεσε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ για πρώτη φορά την Τετάρτη την ελευθερία να ταξιδεύουν οι ευρωπαίοι πολίτες χωρίς διαβατήριο. Μιλώντας το απόγευμα στην Ομοσπονδιακή Βουλή είπε ότι η ελεύθερη μετακίνηση των ευρωπαίων πολιτών θα πρέπει να συνδεθεί και με την προθυμία τους να συμφωνήσουν σε ένα δεσμευτικό και διαρκές πρόγραμμα κατανομής των προσφύγων. Οι ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να

συμφωνήσουν για το πού φαίνεται η αλληλεγγύη τους σε ό,τι αφορά στη συνθήκη Σένγκεν. Γι αυτό το λόγο δεν είναι ανοησία να ζητά κάποιος έναν μόνιμο μηχανισμό προώθησης των προσφύγων αλλά αντιθέτως κάτω από αυτές τις συνθήκες να αναρωτιέται αν μπορεί να σταθεί μακροχρόνια η ίδια η συνθήκη Σέγκεν.

Οι βολές Μέρκελ είχαν κυρίως ως στόχο τα νέα μέλη της Ένωσης που αντιστέκονται σθεναρά στην φιλοξενία περισσότερων προσφύγων και κυρίως την Πολωνία, την Ουγγαρία και την Σλοβακία. Ωστόσο είναι η πρώτη φορά που η κ. Μέρκελ αμφισβητεί την ελεύθερη μετακίνηση πολιτών μέσα στην ΕΕ.

Παράλληλα η κ. Μέρκελ επανέλαβε τη θέση που διατύπωσε και λίγο αργότερα με τον γάλλο Πρόεδρο στο Παρίσι, ότι θα πρέπει να ενισχυθεί οικονομικά η Τουρκία προκειμένου να κλείσει τα περάσματα στους πρόσφυγες στα ελληνοτουρκικά σύνορα και να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής στους καταυλισμούς προσφύγων στο έδαφός της. «Αυτό χρειάζεται υλική υποστήριξη. Ναι! Χρήματα» κατέληξε χαρακτηριστικά η γερμανίδα καγκελάριος.

Keywords
Τυχαία Θέματα