Η Φώφη δέχεται ισχυρή πίεση στο ΠΑΣΟΚ από τον νυν και πρώην γραμματέα

16:09 24/4/2017 - Πηγή: Aixmi

Ισχυρή πίεση δέχεται η Φώφη Γεννηματά από το 40% των μελών της κεντρικής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, τα οποία διαφωνούν με την απόφασή της για τη διεξαγωγή συνεδρίου τον Ιούνιο με διορισμένα μέλη και ζητούν να γίνει πράξη η απόφαση του συνεδρίου του 2015 για συγκρότηση νέου κόμματος της Κεντροαριστεράς. Επικεφαλής της αντιπολιτευτικιής τάσης είναι ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, πρώην γραμματάς του ΠΑΣΟΚ, αλλά και ο

Στέφανος Ξεκαλάκης, νυν γραμματέας του κόμματος.

Στην ουσία η κυρία Γεννηματά και η ηγετική ομάδα γύρω της απορρίπτουν το ενδεχόμενο αυτοδιάλυσης του ΠΑΣΟΚ και τη δημιουργία νέου κόμματος, με νέες θέσεις και εκλογή νέας ηγεσίας από την κοινωνία. Αρνούνται, με δυο λόγια, να εφαρμόσουν την απόφαση που πήρε το συνέδριο, το 2015, με παρότρυνση του Ευάγγελου Βενιζέλου. Και επιμένουν στη θέση ότι υπάρχει το σχήμα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης -και όποιος θέλει ας ενταχθεί σε αυτή.

Ωστόσο, 44 μέλη της κεντρικής επιτροπής, είπαν «όχι» στην ηγεσία και έθεσαν σε ψηφοφορία κείμενο που επιβεβαίωνε την απόφαση του συνεδρίου για δημιουργία νέου κόμματος, με τη σημείωση ότι «αν οι συνοδοιπόροι μας θεωρούν ότι δεν είναι ακόμα ώριμες οι συνθήκες για αυτό το βήμα, τότε η προγραμματισμένη διαδικασία για το τέλος Ιουνίου μπορεί να αποτελέσει το εναρκτήριο λάκτισμα μιας πορείας που θα οδηγήσει στην υλοποίηση αυτής της απόφασης». Είναι προφανές ότι απευθύνονται στο Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη και στην κίνηση των τριών –Άννας Διαμαντοπούλου, Γιάννη Ραγκούση και Γιώργου Φλωρίδη.

Το ενδιαφέρον είναι ότι στη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής (στην οποία δεν ήταν παρών ο Ευάγγελος Βενιζέλος) αποχώρησαν μαζικά περίπου τα μισά στελέχη, τα οποία συντάσσονται με την ηγεσία. Μαζί και δυο μέλη του προεδρείου (Τζελέπης και Βεργοπούλου), με την αιτιολογία ότι από το κλίμα της συνεδρίασης προέκυψε ότι η εισήγηση της προέδρου έχει τη γενικότερη αποδοχή. Δηλαδή, δεν έγινε καμία ψηφοφορία.

Ωστόσο, η συνεδρίαση συνεχίστηκε με παρόντα περίπου 60 μέλη της κεντρικής επιτροπής, η οποία κατέληξε σε ψηφοφορία, κατά την οποία η πρόταση τριών μελών της έλαβε 44 ψήφους. Μετά την εξέλιξη αυτή, ο Ανδρέας Σπυρόπουλος ενημέρωσε το σώμα ότι, ζητάει «η πρότασή των τριών» να τεθεί εν γνώσει της προέδρου, ώστε να φέρει σε συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου μια συνθετική πρόταση που να απηχεί τη βούληση του συνόλου των μελών της κεντρικής επιτροπής. Πράγμα, το οποίο απέρριψε η ηγεσία, λίγο αργότερα.

Ποια ήταν η πρόταση που τέθηκε σε ψηφοφορία;

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο:

Ανοιχτή Συνδιάσκεψη για την Κεντροαριστερά Καθαρές λύσεις για Ενότητα Στο νέο δρόμο που χαράσσουμε, κεντρικό ρόλο πρέπει να έχει ένα σύγχρονο κίνημα, ένα ευρύτερο δημοκρατικό μέτωπο για την αντιμετώπιση της κρίσης και τη δημιουργία της νέας Ελλάδας. Απαιτείται για αυτό η επανίδρυση της ευρύτερης δημοκρατικής παράταξης. Διεξάγεται εδώ και χρόνια μια συζήτηση για το μέλλον της κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα. Η συζήτηση αυτή άνοιξε με την οικονομική κρίση και κορυφώθηκε σταδιακά με την αναδιάταξη του κομματικού συστήματος στις διπλές εθνικές εκλογές του 2012 και του 2015.

Μπροστά στο φάσμα του κατακερματισμού των δυνάμεών μας, το ερώτημα τίθεται αμείλικτο προς όλους μας. Ποιο το μέλλον της κεντροαριστεράς στη χώρα, με ποιο οργανωτικό σχήμα θα εκπροσωπηθεί και ποιες οι κοινωνικές και πολιτικές της αναφορές; Η απάντηση που θα δώσουμε είναι ζωτικής σημασίας. Πρώτον, ο χώρος έχει πολυδιασπαστεί με αποτέλεσμα την ηγεμονία της δημαγωγίας και του οπορτουνισμού. Βλέπουμε σήμερα τα αποτελέσματα της πολιτικής τους. Δεύτερον, ένα σημαντικό τμήμα των Ελλήνων πολιτών δεν εκπροσωπείται. Το τμήμα αυτό έχει σαφή αναφορά στη δημοκρατική παράταξη και ειδικότερα στο ιστορικό ΠΑΣΟΚ που πέτυχε τον εκδημοκρατισμό και τον εκσυγχρονισμό της Ελλάδας. Υπάρχουν κοινωνικές, πολιτικές και ιδεολογικές διαθεσιμότητες πολύ πιο ευρείες από τα στενά όρια των υπαρχόντων κομματικών σχηματισμών. Το ιστορικό βάρος της παράταξης υπερβαίνει τη δυναμική των σημερινών κομμάτων του χώρου.

Έχουμε χρέος απέναντι στην ιστορία μας όπως και στις επόμενες γενιές να ανασυνταχθούμε. Αυτή η προσπάθεια δεν αφορά μόνο το ΠΑΣΟΚ. Έχουμε όμως το σημαντικότερο μερίδιο ευθύνης, καθότι αποτελούμε τον ιστορικό κορμό της παράταξης. Γι’ αυτό απαιτείται από εμάς να αναλάβουμε πρωτοβουλίες με διορατικότητα, σύνεση, ειλικρινή διάθεση ενότητας και όσο το δυνατόν πιο ανοιχτές διαδικασίες. Δεν πρέπει να μας ενδιαφέρει η περιχαράκωση σαν μικροσύστημα εξουσίας, αλλά η ισχυροποίησή μας ως δύναμη εκπροσώπησης των προοδευτικών Ελλήνων πολιτών. Για αυτό χρειαζόμαστε καθαρές λύσεις.

Τον Ιούνιο του 2015 στο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ πήραμε την απόφαση για την πραγματοποίηση του ιδρυτικού συνεδρίου της Δημοκρατικής Παράταξης. . Στο ανοιχτό πολιτικό συνέδριο ενότητας της κεντροαριστεράς, θα προχωρήσουμε σε κάλεσμα για την συμμετοχή όλων των κομμάτων και κινήσεων του χώρου, ακόμη και αυτών που μέχρι σήμερα δεν έχουν ανταποκριθεί, καθώς και όλων των προοδευτικών δυνάμεων της κοινωνίας. Το ανοιχτό πολιτικό συνέδριο θα ενοποιήσει το ιστορικό αφήγημα της παράταξης και θα καθορίσει τις προγραμματικές θέσεις, τον μεταβατικό τρόπο λειτουργίας, την πολιτική φυσιογνωμία του μελλοντικού φορέα και την κατάρτιση του οδικού χάρτη σχετικά με τις διαδικασίες που θα μας οδηγήσουν σε αυτόν.

Ας τολμήσουμε!

Αναστασίου Έλενα
Ζαρπαλάς Σωτήρης
Σπυρόπουλος Ανδρέας

Keywords
Τυχαία Θέματα