Η ελευθερία του Τύπου επιδεινώθηκε το 2015

11:52 20/4/2016 - Πηγή: Aixmi

Σήμερα δόθηκε στη δημοσιότητα η ετήσια κατάταξη των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα σχετικά με την ελευθερία του Τύπου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της οργάνωσης η ελευθερία του Τύπου επλήγη σημαντικά φέτος στην αμερικανική ήπειρο, γεγονός που την καθιστά για πρώτη φορά κάτω από την Αφρική.

Εάν η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές, η θέση της αμερικανικής ηπείρου έχει υποχωρήσει σημαντικά κυρίως εξαιτίας των δολοφονιών δημοσιογράφων στην Κεντρική Αμερική, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση.

Στη Λατινική Αμερική, «η θεσμική

βία (στη Βενεζουέλα που καταλαμβάνει την 139η θέση ή στον Ισημερινό, στην 109η), η βία του οργανωμένου εγκλήματος (Ονδούρα, 137η), η ατιμωρησία (Κολομβία, 134η), η διαφθορά (Βραζιλία, 104η), η συγκέντρωση των μέσων ενημέρωσης (Αργεντινή, 54η) συνιστούν τα κύρια εμπόδια στην ελευθερία του Τύπου», σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα.

Στη Βόρεια Αμερική, οι Ηνωμένες Πολιτείες (41η) που πάσχει από την κυβερνοπαρακολούθηση και στον Καναδά, που υποχωρεί κατά 10 θέσεις (18η), η κατάσταση επιδεινώθηκε.

Έτσι, η αμερικανική ήπειρος πέρασε κάτω από την Αφρική, αν και η αφρικανική ζώνη (Βόρεια Αφρική/Μέση Ανατολή) παραμένει η περιοχή του κόσμου όπου οι δημοσιογράφοι «υφίστανται κάθε είδους καταναγκασμούς».

Σε ορισμένες χώρες που βρίσκονται σε «κρίση», όπως το Ιράκ (158η θέση), η Λιβύη (164η) και η Υεμένη (170η), η άσκησης της δημοσιογράφιας αποτελεί κατόρθωμα θάρρους.

Η οργάνωση επισημαίνει τη βελτίωση της κατάστασης στην Τυνησία (96η θεση), που ανεβαίνει κατά 30 θέσεις.

Χαμηλά στην κατάταξη, όπως και το 2014, η Συρία παραμένει στην 177η από τις 180 θέσεις, μόλις πίσω από την Κίνα (176η) και μπροστά από το Τουρκμενιστάν (178η) και τη Βόρεια Κορέα (179η) και την Ερυθραία (180η).

Στην Αφρική, το Μπουρούντι χάνει 11 θέσεις (156η θέση) ενώ στην Ασία, η Ιαπωνία χάνει 11 θέσεις (72η θέση).

Μεταξύ των «καλών μαθητών» που καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις , η Φινλανδία διατηρεί την πρώτη θέση για έκτη συνεχή χρονιά, ακολουθούμενη από την Ολλανδία και τη Νορβηγία.

Αν και η Ευρώπη παραμένει η ζώνη όπου τα ΜΜΕ είναι τα περισσότερο ελεύθερα, οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα διαπιστώνουν «την αποδυνάμωση του ευρωπαϊκού μοντέλου».

Στη Γαλλία (45η θέση, -7 θέσεις), η οργάνωση επικεντρώνεται στο γεγονός ότι «μία χούφτα επιχειρηματιών που έχουν συμφέροντα εκτός του χώρου των μέσων ενημέρωσης έχουν καταλήξει να έχουν στην κατοχή τους την μεγάλη πλειοψηφία των ιδιωτικών μέσων διεθνούς εμβέλειας».

Η Ελλάδα βρίσκεται στην 89η θέση, έναντι της 91ης θέσης που κατείχε στην κατάταξη του 2015.

Keywords
Τυχαία Θέματα