Γραφείο Προϋπολογισμού: Έξοδος στις αγορές δεν σημαίνει τέλος εποπτείας

14:05 1/2/2018 - Πηγή: Aixmi

Στην τριμηνιαία έκθεσή του για την περίοδο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2017 το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής
“βλέπει” τον κίνδυνο ενός νέου δημοσιονομικού παραστρατήματος μετά το τέλος του Μνημονίου, εάν επανέλθει η χώρα σε παλιές κακές δημοσιονομικές πρακτικές, ενώ επισημαίνει ότι έξοδος στις αγορές δεν σημαίνει τέλος εποπτείας.

Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά «η έξοδος στις

αγορές δεν σημαίνει το τέλος της εποπτείας, δηλαδή την είσοδο σε μια κατάσταση χωρίς δημοσιονομικούς (και άλλους) περιορισμούς», επισημαίνοντας ότι οι αβεβαιότητες εξακολουθούν να υπάρχουν.

Στην έκθεση χαρακτηρίζεται θεμιτός στόχος η καθαρή έξοδος στις αγορές «γιατί, αν επιτευχθεί, θα έχει ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, το τέλος της αυστηρής και σε βάθος επιτήρησης που συνοδεύει τα μνημόνια, ενώ θα ανοίξει και τον δρόμο για ελάφρυνση του χρέους».

Ακόμη, όπως τονίζεται, το 2017 διαπιστώθηκε ότι η οικονομία ανακάμπτει ενώ η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις τάσεις της ανάκαμψης αυτής.

Όπως αναλυτικά επισημαίνεται στην έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού: «Η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, όταν αυτό συμβεί, θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις τάσεις ανάκαμψης. Όμως, τα έγγραφα που κοινοποιήθηκαν στους υπουργούς και η απόφαση του Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου 2018 υπογράμμισαν όχι μόνον όσα επιτεύχθηκαν μέχρι σήμερα, αλλά και ποιες εκκρεμότητες έμειναν. Υπενθύμισαν επίσης βασικά θεσμικά ελλείμματα της χώρας που θα πρέπει να εξαλειφθούν για να περάσει σε τροχιά διατηρήσιμης ανάπτυξης«.

Για το έτος 2017 το ΥΠΟΙΚ εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα είναι της τάξης του + 1,6%, αισθητά χαμηλότερη από τις προβλέψεις του κρατικού προϋπολογισμού του 2017, δηλαδή 2,7%. Όμως έρχεται μετά από μια νέα «ήπια» ύφεση του 2015 και 2016 ( -0,3% και -0,2 αντίστοιχα).

Σε άλλο σημείο αναφέρεται πως ένα σημαντικό αποτέλεσμα που δρομολογήθηκε από το κλείσιμο της δεύτερης και τρίτης αξιολόγησης, ήταν η έξοδος στις αγορές π.χ. με το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών αρχικά για την έκδοση πενταετούς ομολόγου. Είναι δύο θετικές εξελίξεις που δημιουργούν προϋποθέσεις για μόνιμη έξοδο στις αγορές στο τέλος του μνημονίου, τον Αύγουστο του 2018. Ο γενικός στόχος της κυβέρνησης, όπως έχει εκφραστεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό είναι να πετύχει «καθαρή έξοδο στις αγορές», δηλαδή να εξυπηρετεί τα δάνεια της χώρας χωρίς τη διακρατική βοήθεια του ΕΜΣ (και οριακά του ΔΝΤ).

Η έξοδος στις αγορές δεν σημαίνει το τέλος της εποπτείας, δηλαδή την είσοδο σε μια κατάσταση χωρίς δημοσιονομικούς (και άλλους) περιορισμούς, επισημαίνεται στην έκθεση και αναλύονται οι τρεις λόγοι για τους οποίους συμβαίνει αυτό.

Στο θέμα της εθνικής συνεννόησης, το Γραφείο Προϋπολογισμού σημειώνει ότι: «Η συναίνεση είναι απαραίτητη για να υπάρξουν οργανωμένες εθνικές προσπάθειες προσαρμογής στο μεταβαλλόμενο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον. Καμία χώρα που ήταν σε πρόγραμμα δεν κατάφερε να βγει από την κρίση, χωρίς να διαθέτει μια αποφασισμένη ηγεσία και ένα ελάχιστο συναίνεσης, χωρίς δηλαδή να έχει αποκαταστήσει ένα πνεύμα εθνικής και κοινωνικής συνεννόησης για να πετύχει τους στόχους της».

Όσον αφορά στη συνεχή αύξηση του φορολογικού βάρους, επισημαίνεται ότι το κέντρο βάρους της δημοσιονομικής προσαρμογής πρέπει να στραφεί κυρίως στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και στην περιστολή δαπανών ώστε να υπάρξει σταδιακή μείωση των φόρων.

Αναλυτικά:

τριμηνιαια εκθεση – Γραφείο Προϋπολογισμού

The post Γραφείο Προϋπολογισμού: Έξοδος στις αγορές δεν σημαίνει τέλος εποπτείας appeared first on Aixmi.gr - Ειδήσεις από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο - Έκτακτη επικαιρότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα