Γκάλοπ MRB: Απόγνωση, ευρωσκεπτικισμός αμφισβήτηση του πολιτικού συστήματος

21:41 12/12/2012 - Πηγή: Aixmi

Γενικευμένη απογοήτευση και απαισιοδοξία για το αύριο, αυξανόμενο ευρωσκεπτικισμό και εντονότατη αμφισβήτηση του πολιτικού συστήματος, καταγράφουν οι εξαμηνιαίες Τάσεις της MRB.

Οι πολίτες, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, βρίσκονται σε απόγνωση (δηλώνουν ότι τα βγάζουν πέρα με πολύ μεγάλη δυσκολία), εκτιμούν ότι δεν πρόκειται να ξεπεράσουμε την κρίση πριν περάσουν πολλά χρόνια, πιστεύουν ότι θα γίνουν και άλλες μειώσεις μισθών

και συντάξεων και πιθανολογούν, στην πλειοψηφία τους, ότι θα χρεοκοπήσουμε.

Με αυτά τα δεδομένα, ακούγεται ως μάλλον αναμενόμενη η εντεινόμενη παρουσία του ευρωσκεπτικιστικού ρεύματος στην κοινωνία -απόρροια προφανώς της στάσης της Ευρωζώνης (κυρίως της Γερμανίας), τα τελευταία χρόνια. Η πλειοψηφία (55,3%) θεωρεί, πλέον, ότι κακώς μπήκαμε στο ευρώ (αν και δηλώνει ότι πρέπει να παραμείνουμε), ενώ δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται της Ευρωπαϊκή Ένωση (το 65%).

Απογοητευτική είναι η εικόνα των πολιτών και για τα πολιτικά κόμματα. Δίνουν προβάδισμα στον Σύριζα (που συγκεντρώνει, όμως, μόλις 22,1% έναντι 20,1% του ΠΑΣΟΚ), αλλά ταυτόχρονα δε δείχνουν να τον εμπιστεύονται ως εναλλακτική λύση στον τομέα της οικονομίας (μόλις 26% θετικές κρίσεις έναντι 27% της ΝΔ).

Το μόνο κόμμα που εμφανίζει άνοδο είναι η Χρυσή Αυγή (9,3%), ενώ το κόμμα που παρουσιάζει τάσεις κατάρρευσης είναι το ΠΑΣΟΚ (6%)…

Keywords
Τυχαία Θέματα