Γιατί οι σοβαρές επιχειρήσεις εγκαταλείπουν την Ελλάδα

02:21 22/10/2012 - Πηγή: Aixmi

Σε εποχή που η οικονομία στενάζει υπό το βάρος της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης από τον Πόλεμο, ίσως η πιο ανησυχητική είδηση των τελευταίων εβδομάδων είναι η φυγή των όποιων επιχειρηματικών ομίλων είχαν επενδύσει στην Ελλάδα τις τελευταίες δεκαετίες. Μετά τη γαλακτοκομία ΦΑΓΕ, η απόφαση της 3 Ε, (ίσως της σπουδαιότερης αμιγώς ιδιωτικής επιχείρησης στην Ελλάδα), να μετεγκατασταθεί

στην Ελβετία, έσκασε σαν βόμβα σε μια αγορά που φτωχαίνει καθημερινά.

Είναι προφανές ότι μετά τους ξένους ομίλους, όπως η Shell, η Societe General, η Credit Agricole, η Carrefour κοκ, εγκαταλείπουν την Ελλάδα όλες οι σοβαρές επιχειρήσεις.

Αυτό, άραγε, σημαίνει ότι αναμένουν την χρεοκοπία της Ελλάδας; Όχι βέβαια. Απλώς τώρα που το κρατικό Ελντοράντο στέρεψε, διαπιστώνουν ότι στην πραγματικότητα η επιχειρηματικότητα στη χώρα μας παραμένει υπό διωγμό. Κι η αδυναμία πρόσβασης στον τραπεζικό δανεισμό σε συνδυασμό με το ασταθές φορολογικό σύστημα, που συνεχώς αλλάζει, καθιστά την επιχειρηματική δραστηριότητα ανυπόφορη.

Σε όλα αυτά συμβάλλουν, φυσικά, η συνεχιζόμενη ακραία συνδικαλιστική και κομματική δράση, που κυνηγά τους επιχειρηματίες και τους επενδυτές και, φυσικά, ο ασφυκτικός πλέον τρόπος ζωής σε πόλεις όπως η Αθήνα, όπου η ποιότητα  επιδεινώνεται ραγδαία και καθημερινά.

Το δυστύχημα είναι ότι αυτή τη στιγμή, με τη σαφή εξαίρεση του τουρισμού, που είναι η μόνη παραγωγική βάση της χώρας, δεν υπάρχει στην Ελλάδα παραγωγή και δημιουργικότητα. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σωστά επεσήμανε και στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ότι τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής της  οικονομίας πρέπει να συνοδευθούν με μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα.

Όμως, τόσο η κυβέρνησή του όσο κι η αντιπολίτευση δεν έχουν παρουσιάσει κανένα στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ, η αξιωματική αντιπολίτευση, διακρίνεται για το λαϊκισμό του και την άρνηση να δεχθεί οποιαδήποτε αλλαγή και μεταρρύθμιση, κλείνοντας το μάτι σε όσους πιστεύουν (ή έστω ευελπιστούν) ότι το πάρτι με το βόλεμα στο Δημόσιο θα μπορέσει να συνεχισθεί.

Είναι εντυπωσιακό το πώς η Αριστερά, αντί να είναι δύναμη προόδου, όπως διακηρύσσει, έχει μετατραπεί στην  πλέον αντιδραστική δύναμη της χώρας.

Ασφαλώς η στάση της εθνικιστικής κι άκρας Δεξιάς δεν αντέχει καν σε κριτική. Αλλά κι η τρικομματική κυβέρνηση του κ. Σαμαρά, παρά το γεγονός ότι προέχει να υπερβεί τον κάβο της εκταμίευσης της μεγάλης δόσης των 31 δισ ευρώ, δεν δείχνει να έχει ακόμα συγκεκριμένο σχέδιο για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Ευελπιστεί, και ασφαλώς έχει σε αυτό δίκιο, στην παραμονή της χώρας εντός του ευρώ, μέχρι τουλάχιστον να δοθεί συνολική, σαφής κι οριστική λύση στα μεγάλα προβλήματα, που ταλανίζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση κι ειδικότερα την Ευρωζώνη. Αλλά μέχρι αυτό να συμβεί, τι θα γίνει στην Ελλάδα, όπου η ανεργία έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, το κοινωνικό κράτος καταρρέει, το δημόσιο τελεί υπό διάλυση κι, ασφαλώς, δεν υπάρχει από κανέναν διάθεση να επενδύσει στ

Keywords
Τυχαία Θέματα