Για προσφυγική κρίση και Τουρκία η συνομιλία Τσίπρα-Μέρκελ

21:56 14/10/2015 - Πηγή: Aixmi

Η προσφυγική κρίση και ο ρόλος της Τουρκίας στη διαχείρισή της βρέθηκαν στο επίκεντρο της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ το απόγευμα της Τετάρτης, όπως ανακοίνωσε το Μέγαρο Μαξίμου.

Τη στιγμή οι Βρυξέλλες προσπαθούν να έλθουν σε κάποιας μορφής

συνεννόηση με την Άγκυρα για την μείωση των προσφυγικών ροών, ο πρωθυπουργός πρότεινε – σύμφωνα με πληροφορίες – στην κ. Μέρκελ η καταγραφή των προσφύγων και των μεταναστών να γίνεται στην Τουρκία, προσθέτοντας ότι κατ” αυτόν τον τρόπο θα αποφεύγεται η απώλεια ζωών στα νερά του Αιγαίου.

Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Τσίπρας έθεσε επίσης την ανάγκη λήψης αντισταθμιστικών μέτρων για την οικονομική ενίσχυση των ελληνικών νησιών που υποδέχονται μεγάλο όγκο αφίξεων.

Οι δυο ηγέτες δεν αποκλείεται να έχουν σύντομη συνάντηση και στο περιθώριο της διήμερης Συνόδου Κορυφής που αρχίζει την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, όπου οι 28 θα επανεξετάσουν το σύστημα «Δουβλίνο 2», θα συζητήσουν για τη λειτουργία των κέντρων καταγραφής προσφύγων και μεταναστών (Hotspots) σε Ελλάδα και Ιταλία, αλλά θα επικεντρωθούν και στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.

Το θέμα της φύλαξης των συνόρων έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ενόχληση στην Αθήνα, λόγω των έμμεσων παροτρύνσεων από το Βερολίνο για κοινές ελληνοτουρκικές περιπολίες στα θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο, ενδεχόμενο που έχει απορριφθεί κάθετα από την ελληνική πλευρά.

Στο πλαίσιο αυτό, και με δεδομένη τη στρατηγική σχέση μεταξύ Ευρώπης και Τουρκίας για την προσφυγική κρίση, ο κ. Τσίπρας και η κ. Μέρκελ συζήτησαν επίσης για την επικείμενη επίσκεψη της καγκελαρίου στην Τουρκία.

Keywords
Τυχαία Θέματα