Γερμανός διδάκτορας Ιατρικής και Ιστορίας: Να αποζημειώσουμε την Ελλάδα με ράβδους χρυσού

17:51 26/2/2016 - Πηγή: Aixmi

Ένα βιβλίο 135 σελίδων που περιλαμβάνει γεγονότα, τεκμήρια και αριθμούς, και παρουσιάζει φρικτούς φόνους αμάχων, καταστροφές υποδομών, κλοπές αγαθών και αρπαγές εγκαταστάσεων στην καθημαγμένη Ελλάδα, αναμένεται να προκαλέσει αίσθηση σε Ελλάδα και Γερμανία. Και αυτό γιατί ένας ιστορικός, ο Γερμανός Καρλ Χάιντς Ροτ, διδάκτορας

Ιστορίας και Ιατρικής στα Πανεπιστήμια της Κολονίας, της Βόνης, του Ντίσελντορφ, του Αμβούργου και της Βρέμης, δηλώνει ότι οι πολεμικές αποζημιώσεις είναι ένας ανοιχτός λογαριασμός μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας.

Το βιβλίο του με τίτλο «Γερμανικές πολεμικές επανορθώσεις – Η Ελλάδα μπορεί», που κυκλοφορεί και στα ελληνικά από τις εκδόσεις Λιβάνη, απευθύνεται και στο καχύποπτο γερμανικό κοινό.

Ο Καρλ Χάιντς Ροτ αναφέρει ότι οι γερμανικές ελίτ θεωρούν… εξωτική την επιμονή των Ελλήνων στις αποζημιώσεις «σαν να μην έχουν συγχωρήσει μέχρι σήμερα τον μικρό νοτιοευρωπαίο εταίρο των Συμμάχων που πρόβαλε τόσο σθεναρή αντίσταση στις δυνάμεις κατοχής που κατέστρεψαν οικονομικά την Ελλάδα». Κάνοντας δε μετριοπαθείς υπολογισμούς, και με βάση τις ισοτιμίες, εκτιμά το ύψος των επανορθώσεων στα 90 δισ. ευρώ.

Απαντώντας στα επιχειρήματα του Βερολίνου, ο ιστορικός επισημαίνει ότι η σημερινή Γερμανία, ως κράτος, αποτελεί συνέχεια της κρατικής υπόστασης του Ράιχ, και έχει δεσμευθεί με τη Συνθήκη Ειρήνευσης να προβεί σε αποζημιώσεις όταν επέλθει η συνένωση, γεγονός που συνέβη με την ενσωμάτωση της Ανατολικής Γερμανίας.

Επιπλέον, επισημαίνει ότι με βάση το Διεθνές Δίκαιο, η Συμφωνία Ειρήνης των Παρισίων, του 1946, είναι ακόμα σε ισχύ, και ότι το γερμανικό εξωτερικό χρέος έναντι ιδιωτών πιστωτών, του 1924, εξυπηρετούνταν κανονικά μέχρι την τελική εξόφλησή του, τη δεκαετία του ’80.

Ο Γερμανός μελετητής, όμως, πηγαίνει ένα βήμα πιο κάτω. Στο τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου του προτείνει η Γερμανία να εξοφλήσει το χρέος της μεταβιβάζοντας στην Τράπεζα της Ελλάδας, ως πρώτη δόση, ράβδους χρυσού αξίας 7 δισ. ευρώ. Ο χρυσός θα προέρχεται από τα αποθέματα της Μπούντεσμπανκ, η οποία είναι νόμιμος διάδοχος της Ράιχσμπανκ. Σε δεύτερη φάση προτείνει η επόμενη δόση χρυσού, ύψους 28 δισ. ευρώ, να δοθεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, ως γερμανικό μερίδιο στο ελληνικό πρόγραμμα δανεισμού.

Μια τρίτη δόση χρυσού, αξίας 25 δισ. ευρώ, ο Καρλ Χάιντς Ροτ προτείνει να κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για να δοθεί με τη μορφή άτοκου δανείου σε μια ελληνική τράπεζα ανασυγκρότησης.

Ακόμα, προτείνει να ρευστοποιηθούν ράβδοι χρυσού αξίας 8 δισ. ευρώ και τα χρήματα να δοθούν σε ένα ελληνικό Ταμείο Πολεμικής Αποζημίωσης και Ιστορικής Μνήμης προκειμένου να αποζημιωθούν οι κληρονόμοι όσων σφαγιάσθηκαν ή κρατήθηκαν αιχμάλωτοι από τους Ναζί.

Τέλος, το υπόλοιπο ποσό των 22 δισ. ευρώ –καταλήγει ο συγγραφέας – να το καταθέσει η Ελλάδα σε ένα κοινό Ταμείο Επανορθώσεων για θύματα των άλλων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα