Γερμανικός Τύπος: Ο αναξιόπιστος κ. Τραμπ

12:20 29/5/2017 - Πηγή: Aixmi

Ρεαλιστική προσέγγιση απέναντι σε έναν αναξιόπιστο Aμερικανό εταίρο προτείνουν Γερμανοί σχολιαστές μετά το G7, όπως δημοσιεύει ο γερμανικός Τύπος.

Στον απόηχο της αποτυχημένης Συνόδου Κορυφής των 7 ισχυρότερων βιομηχανικών χωρών του κόσμου πολιτικοί και σχολιαστές φαίνεται να συνειδητοποιούν για πρώτη φορά τι σημαίνει για τον υπόλοιπο κόσμο και την Ευρώπη ένας Ντόναλντ Τραμπ στο τιμόνι της μοναδικής υπερδύναμης. Οι αρθρογράφοι δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα και στην έκκληση

που έκανε χθες η καγκελάριος προς τους Ευρωπαίους να πάρουν τη τύχη τους στα χέρια τους.

Στο κεντρικό σχόλιο της Frankfurter Allgemeine Zeitung με τον τίτλο «Καμιά εμπιστοσύνη στην Αμερική», ο αρθρογράφος περιγράφει την έλλειψη κατανόησης της ευθύνης εκ μέρους του Αμερικανού προέδρου απέναντι στην παγκόσμια πολιτική και συνεχίζει: «Ακόμη και προηγούμενοι πρόεδροι δεν δίστασαν ούτε λεπτό να υπερασπιστούν τα συμφέροντα της χώρας τους, ή αυτά που θεωρούσαν ως συμφέροντα, αλλά τώρα έχει κανείς την εντύπωση ότι διακυβεύονται τα πάντα, σαν να ήθελε ο Τραμπ να δικαιώσει όσους τον παρομοίασαν με μπάλα γερανού κατεδάφισης της παγκόσμιας τάξης. Για τους Ευρωπαίους είναι μια πικρή εμπειρία» συνεχίζει ο σχολιαστής σύμφωνα με την αναδημοσίευση της Deutsche Welle και σε αναφορά με τα λεγόμενα της Μέρκελ υπογραμμίζει ότι οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να παραμείνουν ρεαλιστές, αλλά από την άλλη δεν πρέπει να κλείσουν τα μάτια στην πραγματικότητα ότι στον ταραγμένο εικοστό πρώτο αιώνα θα πρέπει να φροντίσουν μόνοι τους περισσότερο παρά ποτέ για την ασφάλεια και την ευημερία τους.

Η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου καλεί τους πολιτικούς στη σφαίρα του ρεαλισμού. «Δεν απομένει τίποτα άλλο από το να συνεχιστεί ο διάλογος», τονίζει. «Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να συνηθίσουμε στον Τραμπ, στον σεξισμό του, στους άξεστους τρόπους του, ούτε να δεχθούμε την πολιτική του για το κλίμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα ίσως να είναι απαραίτητες πιο καθαρές κουβέντες όπως οι προειδοποιήσεις της Μέρκελ προς τους Ευρωπαίους να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Παράλληλα με όλα αυτά όμως θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η παρουσία αυτού του Αμερικανού προέδρου είναι πραγματική[…] ο κόσμος με τον πρόεδρο Τραμπ έγινε αναμφισβήτητα πιο απρόβλεπτος και επικίνδυνος, όμως την ίδια ώρα ισχύει και ότι χωρίς τις ΗΠΑ δεν μπορούν να λυθούν τα περισσότερα προβλήματα, και ακόμη περισσότερο εναντίον των ΗΠΑ».

Keywords
Τυχαία Θέματα